• 5 Δεκεμβρίου 2023,

Μειώνεται επιπλέον 29% η τακτική επιχορήγηση των δήμων για τον Αύγουστο

 Μειώνεται επιπλέον 29% η τακτική επιχορήγηση των δήμων για τον Αύγουστο

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη μειώνεται κατά 29% επιπλέον η τακτική επιχορήγηση των δήμων για το μήνα Αύγουστο, δηλαδή από τα 135.000.000 ευρώ του προηγούμενου μήνα, προσγειώνεται στα 96.000.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε με δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών, με δεδομένο το μεγάλο περιορισμό των κρατικών πόρων, το υπουργείο έπρεπε να επιλέξει αν θα προτάξει τη συνέχιση της μηνιαίας χρηματοδότησης των ΟΤΑ με 135.000.000 ευρώ για τις λειτουργικές τους δαπάνες ή την άμεση και πλήρη εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων του Μαΐου-Ιουνίου.

Τελικώς προκρίθηκε η εξόφληση των επιδομάτων για «προφανείς ηθικούς και κοινωνικούς λόγους», αν και ο υπουργός διευκρινίζει ότι «δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ», ωστόσο αμέσως μετά παραπέμπει στην εξεύρεσή τους μέσω του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας των δήμων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του 2012 οι δήμοι, πέραν των μεγάλων περικοπών που έχουν υποστεί στα έσοδά τους, κατά 60% την τελευταία τριετία, το 2012 έχουν συμβάλει με 185.000.000 ευρώ προκειμένου να καλύψουν κρατικές υποχρεώσεις, όπως είναι η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων.

Η ΚΕΔΕ ήδη έχει δηλώσει και κατά τις τελευταίες συναντήσεις της με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι νέες περικοπές σημαίνει στάση πληρωμών για τους δήμους. Αναμένεται αντίδραση της ΚΕΔΕ για τις αποφάσεις του Υπουργού.

Συγκεκριμένα, στη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου προκειμένου να κλιμακωθεί η αντίδραση στην επιχειρούμενη νέα μείωση πόρων προσανατολίζεται η ΚΕΔΕ. Η σχετική πλην βέβαιη απόφαση αναμενόταν να ληφθεί στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής.

Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προγραμματίζοντας περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

=

 

 

Διαβάστε επίσης