μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αμοιβή της τραγουδίστριας

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη. Η γνωστή ελληνίδα τραγουδίστρια τραγούδησε στο κατάμεστο από κόσμο Όσκαρ και καταχειροκροτήθηκε. Η αμοιβή της όμως ήταν ένα μικρό σχετικά ποσό της τάξης των 300 ευρώ. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει να κάνει με την μικρή χωρητικότητα της αίθουσας και τα έξοδα της εκδήλωσης. Στην οποία συμμετείχαν (και πληρώθηκαν) ένας πιανίστας κι ένας ακόμη τραγουδιστής. Κάπως έτσι έμειναν για την Μαρία Φαραντούρη λίγα χρήματα αλλά αλλιώς δεν μπορούσε να γίνει. Οι οικονομικοί όροι αυτών των εκδηλώσεων συνδυάζονται με τις μικρές αίθουσες όπου πραγματοποιούνται. Που ακόμη και γεμάτες να είναι, πάλι οι εισπράξεις είναι πολύ κοντά στα έξοδα. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Θοδωρής Γκόνης που ζητά η Καβάλα να αποκτήσει μια αίθουσα εκδηλώσεων των 500 καθισμάτων τουλάχιστον. Ο κ. Γκόνης προτείνει αυτή η αίθουσα να δημιουργηθεί στο λιμάνι, στις αποθήκες του Τελωνείου. Ας μη ξεχνάμε όμως την προοπτική του Αμφιθεάτρου. Μιας μεγάλης ανακαίνισης που ενώ προγραμματίστηκε, δεν προχώρησε ποτέ κι έχασε όπως όλα δείχνουν την ευκαιρία του ΕΣΠΑ. Μήπως αντί να παρακαλάμε για το Τελωνείο, είναι προτιμότερο να επαναφέρουμε το σενάριο ανακατασκευής του Αμφιθεάτρου;

 

Οριστική συμφωνία για τον Μίμη

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Μίμης Χριστοφιλογιάννης θα είναι οριστικά ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας. Πρόκειται για απόφαση η οποία πάρθηκε στην Αθήνα, στο αρμόδιο υπουργείο, χωρίς όμως να αγνοηθεί η Καβάλα και δη οι 4 βουλευτές. Ρόλο ώστε να ξεκαθαρίσει υπέρ του κ. Χριστοφιλογιάννη το τοπίο έπαιξε και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Κώστας Ευθυμιάδης. Ο κ. Ευθυμιάδης τηλεφώνησε εκεί που έπρεπε, μετέφερε την γενικότερη απόφαση υπέρ του Μίμη, προέτρεψε το θέμα να «κλείσει» άμεσα χωρίς διαφωνίες και γκρίνιες. Τελικά, ουδείς είπε όχι στον Μίμη Χριστοφιλογιάννη. Όσο για την θέση του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου, αυτή προς το παρόν φαίνεται ότι θα μείνει κενή. Άλλωστε όλη η συζήτηση που αυτές τις μέρες έγινε, αφορούσε μόνο την θέση του διοικητή και τίποτα άλλο.

Ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης όταν προ μηνών ανέκυψε πρώτη φορά το θέμα, δήλωνε σε φίλους του ότι δεν ενδιαφέρεται για την θέση. Στην πορεία όμως άλλαξε γνώμη. Ως εκ τούτου μετρά μέρες (λίγες όπως όλα δείχνουν) μέχρι να «ανέβει» στο νέο Νοσοκομείο. Ως γιατρός (έστω του ιδιωτικού τομέα) δεν θα χρειαστεί μεγάλη περίοδο προσαρμογής.

 

Παγωμένα νερά στο οδόστρωμα

Από χρόνια υπάρχει το πρόβλημα, συχνά ακριβώς μπροστά στην είσοδο του 6ου Γυμνασίου (Άγιος Λουκάς). Για λόγο που κανείς ποτέ δεν κατάλαβε και κυρίως δεν διόρθωσε, τρέχουν νερά στο οδόστρωμα. Τον Χειμώνα τα νερά παγώνουν κι έτσι προκύπτουν προβλήματα. Για οδηγούς και μαθητές (την ώρα που αυτοί προσέρχονται στο σχολείο τους). Στην ίδια περιοχή φέτος τον Χειμώνα εκτελείται έργο διαπλάτυνσης της οδού. Τώρα- λένε οι πιο παρατηρητικοί- τα νερά είναι σαφώς περισσότερα. Όταν μάλιστα πέφτει η θερμοκρασία και παγώνουν δημιουργείται στρώμα πάγου σε όλο σχεδόν τον δρόμο. Από την διασταύρωση με την οδό 25η Μαρτίου ως την είσοδο του 6ου Γυμνασίου.

Λογικό είναι να υπάρχουν διαμαρτυρίες. Όλοι ζητούν το αυτονόητο. Να βρεθεί από προέρχονται τα νερά και να «μαζευτούν» στο δίκτυο που υπάρχει στην ίδια περιοχή. Ο Δήμος Καβάλας δεν δίνει δα και την μεγαλύτερη σημασία στο πρόβλημα. Προτιμά να ξοδεύει αλάτι για να σπάζει τον πάγο παρά να λύσει μια κι έξω το σοβαρό πρόβλημα.

 

Δαπάνες

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας ενισχύεται με 1.500 ευρώ η τράπεζα αίματος «Απόστολος Μαρδύρης». Μέρος αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την γιορτή που θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά. Η γιορτή επρόκειτο να γίνει αυτές τις μέρες, μετατέθηκε όμως για να υπάρξει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας της (κι επειδή η ΕΜΥ προέβλεπε βροχές, οι οποίες τελικά δεν ήρθαν). Πρόκειται για την καθιερωμένη γιορτή της τράπεζας αίματος του Επιμελητηρίου, με την οποία προβάλλονται οι στόχοι της προσπάθειας. Η Π.Ε. Καβάλας πλήρωσε 147 ευρώ περίπου για να συνεχίσει να έχει τα δικαιώματα και την χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης kavala. Gr για τα επόμενα 8 χρόνια. Στην συγκεκριμένη διεύθυνση υπάρχει πλούσιο υλικό τουριστικής προβολής του Νομού Καβάλας. Τέλος με απόφαση της η διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας διαθέτει ποσό 50.000 ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Το πετρέλαιο αυτό είναι απαραίτητο για να ζεσταθούν αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και φοιτητικές εστίες του ιδρύματος.

 

Πίτα το μεσημέρι

Την Κυριακή 13 Γενάρη στις 11.30 το πρωί θα κόψει την πίτα του το Επιμελητήριο Καβάλας. Η εκδήλωση αποφασίστηκε ήδη να γίνει στο ξενοδοχείο Γαλαξίας. Είναι μάλλον η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η εκδήλωση γίνεται Κυριακή πρωί. Λόγω της κρίσης το Επιμελητήριο έκοβε πίτα απόγευμα Σαββάτου, χωρίς δεξιώσεις κτλ. Τώρα εκτός από τις δεξιώσεις κτλ, αλλάζουν και τα χρονικά δεδομένα της εκδήλωσης. Κυριακή πρωί για να κεράσει ένα απλό καφεδάκι. Λύση κι αυτή οικονομική.

 

Εφορία Θάσου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την Θάσο, σύμφωνα με τις επαφές στα υπουργεία, η εφορία του νησιού εξασφάλισε παράταση ζωής ως το Καλοκαίρι. Αυτή τη πληροφορία την είχαν πρόσφατα οι αρμόδιοι. Κι αμέσως την «έβγαλαν» προς τα έξω ως επιτυχία. Αντίθετα η υπηρεσιακή οδός δίνει άλλες πληροφορίες. Ήδη η εφορία Καβάλας ετοιμάζεται να δεχθεί και την εφορία της Θάσου. Αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την εφορία Ελευθερούπολης. Αν λοιπόν πιστέψουμε τις οδηγίες που έλαβε η Δ.Ο.Υ. Καβάλας τότε εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι εφορίες του Νομού Καβάλας από την Δευτέρα 14 Γενάρη. Για αυτό κι υπάρχουν πολλές προετοιμασίες για τον χώρο που θα χρειαστεί να βρεθεί. Τι εκ των δύο ισχύει; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά αυτή την ερώτηση.

 

Αλλαγές-μεταθέσεις- συνταξιοδοτήσεις

Εντός των ημερών αποχωρεί από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης ο επί σειρά πολλών ετών προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Παύλος Πουρσαϊτίδης. Υπάλληλος από τους καλύτερους του διοικητηρίου. Προσωρινά θα τον αντικαταστήσεις ο Μάρκος Ρίζος. Αλλαγή όμως είχαμε πρόσφατα και στον διευθυντή της Ιχθυόσκαλας. Ο Μανώλης Νικολάου (καλός κι αυτός στη δουλειά του) πήγε διευθυντής στην Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας. Στη θέση του στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας διευθυντής είναι ο Μπάμπης Μαντάς.

 

Νέα επένδυση

Με απόφαση του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης εντάσσει στον Αναπτυξιακό Νόμο επένδυση της τοπικής εταιρίας «Κ. Μπουμπούνας Κατασκευές ΕΕ». Αντικείμενο της επένδυσης είναι η επεξεργασία οικοδομικών απορριμμάτων που προκύπτουν από την οικοδομική δραστηριότητα. Στόχος αυτής της επεξεργασίας να χρησιμοποιούνται πάλι τα ίδια υλικά, για τον ίδιο λόγο. Η επένδυση είναι της τάξης του 1,2 εκ ευρώ. Από τα χρήματα αυτά το 25% είναι η συμμετοχή του επενδυτή. Ποσοστό 55% είναι η επιδότηση από το κράτος και τα υπόλοιπα χρήματα θα προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό. Το πλάνο της επένδυσης προβλέπει δημιουργία μιας μόνο νέας θέσης εργασίας.

 

Τζάμπο και στις Σέρρες

Από εφημερίδα των Σερρών αντιγράφουμε είδηση, σχετικά με νέο κατάστημα Τζάμπο στην ίδια περιοχή: Αναστάτωση στο Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών, προκαλεί η απόφαση της έγκρισης της άδειας λειτουργίας του πολυκαταστήματος 8.000τ.μ. της γνωστής αλυσίδας JUMBO, στην περιοχή του Λευκώνα. Η είδηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστάτωσε την αγορά των Σερρών. Την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτ. Συμβουλίου Σερρών (πρώην Νομαρχία) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης και λειτουργίας πολυκαταστήματος της γνωστής σειράς JUMBO στο Λευκώνα. Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Μωυσιάδη συμμετείχαν ο δήμαρχος Σερρών, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, εκπρόσωποι βουλευτών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΣ , εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων και έμποροι. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για την αναθεώρηση της άδειας λειτουργίας του πολυκαταστήματος και οι υπάλληλοι τη πολεοδομίας του δήμου Σερρών και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Ηλίας Αμαξόπουλος αναφέρθηκαν στην έγκριση της απόφασης. Μετά από τις τοποθετήσεις τους όλοι, ομόφωνα, αποφάσισαν ενωμένοι να εκπροσωπήσουν την αγορά και κατ΄ επέκταση την κοινωνία, να συσταθεί μια συντονιστική επιτροπή που με δυναμικό τρόπο θα εμποδίσει την έναρξη των εργασιών του πολυκασταστήματος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης