• 3 Ιουλίου 2022,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Θόδωρος Καράογλου, ο Υπουργός της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο οποίος ενώ σήμερα ετοίμαζε επίσκεψη στην πόλη μας, πρόλαβε να την αναβάλει για αργότερα επειδή (κατά το σχετικό δελτίο τύπου) του παρουσιάστηκαν ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Βουλή! Όλα τα άλλα, τα ευκόλως εννοούμενα (σχετικά με το επίκαιρο θέμα των Πετρελαίων) παραλείπονται. Κι αν με αυτόν τον τρόπο ο κ.Καράογλου γλίτωσε από το ρίσκο μιας επίσκεψης στην Καβάλα σε χρόνο πιθανόν ακατάλληλο, τι θα γίνει με μας; Με όλα τα τοπικά ζητήματα που εκκρεμούν;

 

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 15 Μαρτίου, δηλαδή μετά από λίγες μέρες, το Επιμελητήριο καλεί σε σύσκεψη τους βουλευτές του Νομού Καβάλας με αποκλειστικό θέμα το 12%. Η ημερομηνία επιλέχθηκε σκόπιμα. Προηγήθηκε συνεννόηση ώστε να βρεθεί η κατάλληλη μέρα και ώρα που και οι 4 βουλευτές θα βρίσκονται στην Καβάλα. Σκέφτεστε τι έχει να γίνει αν στις 15 Μαρτίου συνεχίσει να υπάρχει στην Καβάλα το κλίμα και το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα; Ούτε η σύσκεψη θα γίνει, ούτε η διεκδίκηση για το 12%.

 

Η πόλη αλλά και ο Νομός κινδυνεύουν από σήμερα το απόγευμα να μπουν σε μια περίοδο γενικής ανωμαλίας. Υπουργοί θα αναβάλλουν τις επισκέψεις τους. Τοπικές και σημαντικές συσκέψεις θα ματαιώνονται, διαδικασίες και συναντήσεις εσωτερικής φύσεως θα κινδυνεύουν να γίνουν… συνέντευξη τύπου Μάκη Βορίδη. Όλα θα είναι προγραμματισμένα αλλά το ένα μετά το άλλο θα αναβάλλονται. Ακόμη κι οι αποκριάτικοι χοροί!

 

Τα αξίζει όλα αυτά η Καβάλα; Μα και βέβαια δεν τα αξίζει. Αν όμως σήμερα ψηφιστεί η σύμβαση (χωρίς επί της ουσίας να αλλάξει το παραμικρό) για τέτοια γεγονότα θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι ενέργειες διαρκούς επιφυλακής είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Ετοιμάζουν μόνιμη ομάδα πρόληψης και καταστολής των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στα Πετρέλαια.

 

Γράφαμε από χθές για την ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος και μέσω αυτού να βρεθεί λύση. Χθες όλη την ημέρα τα πράγματα στην Καβάλα κύλησαν χωρίς σημαντικές αλλαγές. Πολλά λόγια. Ίδια λόγια. Σε υψηλούς τόνους όλα. Φαίνεται πάντως ότι τα σπουδαία γεγονότα της τελευταίας στιγμής, αν γίνουν, θα γίνουν στην Αθήνα. Η χθεσινή μέρα χάθηκε. Πλέον ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σήμερα ως νωρίς το απόγευμα. Τελικά, εδώ που έφθασε η κατάσταση ψάχνουμε ένα θαύμα. Θαύμα και μάλιστα μεγάλο!

 

Δηλώσεις και στην ΕΡΑ Καβάλας έκανε χθες, για το θέμα της Καβάλα Όιλ, ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Παρόμοιες με αυτές που έκανε στην Πρωϊνή και δημοσιεύονται στην σελίδα 6: Να κερδίσουν το χρόνο έως αύριο το απόγευμα που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της σύμβασης και να συζητήσουν μεταξύ τους, καλεί τους εργαζόμενους σε Kavala OIL και την Ενεργειακή Αιγαίου, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο κ.Κλειτσιώτης ζήτησε από τις δύο πλευρές να κάνουν διάλογο για αυτά που τους ενώνουν, ώστε να κυρωθεί η σύμβαση επέκτασης της άδειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου και να διασφαλιστούν οι εργασίες για την επόμενη 25ετία. Υπενθύμισε ότι η σύμβαση συνυπογράφηκε από τις τρεις πλευρές έτσι όπως πήγε στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ κάλεσε και την Ενεργειακή Αιγαίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε εργαζόμενους και προμηθευτές.

 

Πλήρης στασιμότητα από πλευράς Επιμελητηρίου αλλά και από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο θέμα του φορέα διαχείρισης που πρέπει να αποκτήσει το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης. Κάποια στιγμή άρχισαν συζητήσεις, προχώρησαν αλλά μετά σταμάτησαν. Περιμένουμε την Περιφερειακή Ενότητα, λέει το Επιμελητήριο. Μαζί του περιμένουμε κι εμείς. Χρόνια τώρα περιμένουμε έναν φορέα που ουκ ολίγοι τον υποσχέθηκαν. Κανείς όμως δεν τον δημιούργησε. Έτσι συνεχίζει πάντως να είναι κρίμα κι άδικο ένα τόσο μεγάλο και ακριβό έργο να μένει αναξιοποίητο, να λειτουργεί δύο άντε το πολύ τρεις φορές κάθε χρόνο.

 

Μαζί ταξίδεψαν χθες το πρωί από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη ο Κωστής Σιμιτσής με τον Μάκη Παπαδόπουλο. Στην παρέα τους προς το συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης, κι ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Η διαδρομή ως την πρωτεύουσα του Έβρου αρκετά μεγάλη. Πέρασε με ενδιαφέρουσα συζήτηση που ελάχιστη σχέση είχε με τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Ας δούμε από πιο κοντά την υπόθεση της υποψηφιότητας Σάββα Εμινίδη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Σάββατο πρωί ο πρώην βουλευτής καταθέτει την υποψηφιότητα του. Σάββατο απόγευμα την αποσύρει. Κάτι φαίνεται κατάλαβε, κάτι είδε, κάτι διαισθάνθηκε. Λέτε μαζί με την υποψηφιότητα του να απέσυρε και την εμπιστοσύνη του από το ΠΑΣΟΚ; Αυτό ο καιρός θα το δείξει.

 

Δεδομένη θεωρούνταν κι η υποψηφιότητα της κ. Πόπης Γερακούδη. «Κόπηκε» όμως από τους συνέδρους που απέκλεισαν όλους όσους ήταν υποψήφιοι στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονα είχαν θέσεις στην δημόσια διοίκηση. Κάπως έτσι έμεινε εκτός της νέας Κεντρικής Επιτροπής κι ο κ. Αγγελούδης του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, στενός συνεργάτης και φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η κ. Γερακούδη εκλέγονταν εδώ και πολλά χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

 

Δεν είναι καθόλου όμορφη η εικόνα την ώρα της κινητοποίησης των εργαζόμενων των Πετρελαίων, στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καβάλας στον ίδιο χώρο να κάνει δηλώσεις για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση απειρίας. Οι δηλώσεις ευπρόσδεκτες από όλα τα κόμματα κι όλα τα πρόσωπα. Αφού όμως γίνει κι ολοκληρωθεί το κάθε γεγονός. Αυτή η συγκεκριμένη βιασύνη να δικαιώσουμε τον … Καμμένο, θεωρήθηκε και ήταν ενέργεια περιττή.

 

Από την περασμένη Παρασκευή κοσμεί το γραφείο του Δημάρχου μεγάλο έργο ζωγραφικής που έχει την υπογραφή της Κλάρας Φαντίνι. Δώρο της ζωγράφου στον Δήμο Καβάλας. Υπάρχει λοιπόν ισοπαλία. Ένα δώρο στην Περιφερειακή Ενότητα κι ένα στο Δημαρχείο.

 

Περίπου 300 προσκλήσεις των 10 ευρώ η κάθε μία διέθεσε η ΝΟΔΕ Καβάλας για την συνεστίαση με τον Μάκη Βορίδη. Η συνεστίαση δεν έγινε κι η ΝΟΔΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει τι θα κάνει με τα χρήματα. Τα έχει ανάγκη και μάλιστα μεγάλη. Πώς όμως να μην τα επιστρέψει πίσω (ή να επιδιώξει κάτι τέτοιο), απευθυνόμενη σε όσους τα έδωσαν; Οι αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρίαση της. Όποιος παρόλα αυτά βιάζεται δεν έχει παρά να τα ζητήσει πίσω από το προεδρείο. Απ΄ότι ακούμε είναι πρόθυμοι να τα επιστρέψουν αμέσως κι ας μην έχουν λάβει σχετική απόφαση.

 

Περνά ο καιρός αλλά η επιτροπή υπό τον Γιάννη Φιλόσογλου ακόμη να υλοποιήσει την αποστολή που ανέλαβε. Να συναντήσει και να συζητήσει σε προεκλογικό φόντο με τον Χαράλαμπο Χρυσανίδη. Το θέμα καθυστερεί με το επιχείρημα ότι χρόνος υπάρχει κι είναι πολύς. Η απόφαση για αυτή την επιτροπή που θα έχει αυτή την αποστολή, πάρθηκε προ 10 ημερών. Να δούμε πότε θα γίνει το ραντεβού… Μήπως με το νέο έτος; Γιατί άλλωστε να βιαστεί ο Φιλόσογλου; Όσο επιμένει με δηλώσεις του ότι ντε και καλά θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, γνωρίζει καλά τι απάντηση θα πάρει από τον Χαράλαμπο Χρυσανίδη. Στο τέλος δεν θα έχει ήδη διαμορφωθεί η όλη κατάσταση που δεν θα χρειάζεται να γίνει αυτή η συνάντηση. Το κόλπο είναι παλιό. Καθυστερείς ώστε κάποια στιγμή να αποφύγεις οριστικά ότι δεν θέλεις να κάνεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης