• 19 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Που πάνε τα λαθραία καύσιμα οέο; Ούτε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης δε θα διανεμηθεί

 Που πάνε τα λαθραία καύσιμα οέο; Ούτε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης δε θα διανεμηθεί

Σε μία χώρα που θεωρείται ως παράδεισος του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης κι αναλγησίας των ελεγκτικών μηχανισμών, σε μία χώρα που η κυβέρνηση εν ψυχρώ καταδικάζει τους πολίτες σε θάνατο λόγω ψύχους, υποτίθεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η περίοδος διανομής πετρελαίου θέρμανσης. Πρόκειται για το γνωστό καύσιμο που παραδοσιακά ζέσταινε τον κοσμάκη κάθε χειμώνα. Εάν έχουν περισσέψει στα πορτοφόλια των βασανισμένων καταναλωτών κάποια υπόλοιπα χρημάτων και θελήσουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Αφού οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων όχι μόνο δε θα προμηθευτούν πετρέλαιο από τα διυλιστήρια αλλά και δε σκοπεύουν να το διανείμουν, αρνούμενοι να συμμετέχουν στο εις βάρος του λαού κυβερνητικό έγκλημα.

Αυτό ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνεντεύξεως τύπου που παραχώρησαν ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων, οι οποίοι διόλου αισιόδοξοι δεν εμφανίστηκαν για την κυβερνητική κατανόηση έναντι των κατατεθειμένων στο υπουργείο οικονομικών προτάσεων της ομοσπονδίας τους. Η γενική συνέλευση του καβαλιώτικου σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη εξουσιοδότησε τη διοίκηση στη δρομολόγηση κινητοποιήσεων, αναλόγως με την απάντηση του υπουργείου που αναμένεται την Παρασκευή.

Οι κ.κ. Πούλος και Μεταξάς μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πορεία των βυτιοφόρων στο κέντρο της Καβάλας την ερχόμενη Δευτέρα, ενισχύοντας έτσι την αντίδραση στην παράλογη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πρόσχημα της πάταξης του λαθρεμπορίου. Εξάλλου, όπως εξήγησαν, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ουσιαστική πάταξη του λαθρεμπορίου, επί των οποίων για πρώτη φορά συμφωνούν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, διυλιστήρια – εταιρείες – πρατηριούχοι, με την κυβέρνηση όμως να κωφεύει και να μην επιδεικνύει την κατάλληλη πολιτική βούληση.

Πολλά και θαυμαστά ειπώθηκαν στη διάρκεια της συνεντεύξεως τύπου του καβαλιώτικου σωματείου, ενώ μοιράστηκε στους δημοσιογράφους το ψήφισμα διαμαρτυρίας του κλάδου και η πρόσφατη πολυσέλιδη μελέτη του καθηγητή Δημήτρη Μάδρα για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Αρχικά χαρακτηρίσθηκε ως απαράδεκτη η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, γεγονός που θα δώσει το περιθώριο στους κακούς επαγγελματίες να κερδοσκοπήσουν. Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την πάταξη του λαθρεμπορίου σε μία χώρα από όπου υποτίθεται πως εξάγονται ετησίως χιλιάδες τόνοι καυσίμων, χωρίς όμως οι προορισμοί παραλαβής να παίρνουν ποτέ έστω κι ένα λίτρο. Πράγμα που σημαίνει πως τα λαθραία φορτία διακινούνται εντός συνόρων και κάποιοι αετονύχηδες θησαυρίζουν εις βάρος των πάντων. Φυσικά, το μεγάλο «πάρτι» παρατηρείται με τη διανομή του ναυτιλιακού πετρελαίου χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε έλεγχος.

Η ομοσπονδία των πρατηριούχων που συναντήθηκε με τον κ. Μαυραγάνη από τον οποίον αναμένεται απάντηση, ζήτησε να μην επιβληθεί η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ή στην περίπτωση που τελικά επιβληθεί, την αμέσως επόμενη ημέρα να επιστρέφεται στους καταναλωτές η διαφορά. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει οργάνωση σε μία χώρα όπου τα πάντα αποφασίζονται κι εφαρμόζονται τσαπατσούλικα.

Η κυβέρνηση αν και προέβλεψε στον προϋπολογισμό τα χρήματα που θα «αρπάξει» από τις τσέπες των καταναλωτών μέσω του ειδικού φόρου της θέρμανσης, δε μερίμνησε να προϋπολογίσει το κονδύλι για την επιστροφή του φόρου στους πολίτες. Άρα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο το οποίο οδηγεί τον κόσμο στην απόλυτη εξαθλίωση και στη μάχη με το χειμερινό ψύχος άνευ «όπλων». Μια επιπλέον απόδειξη της κρατικής τσαπατσουλιάς είναι και το γεγονός ότι ακόμη δεν άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τη συμπλήρωση της φόρμας του επιδόματος θέρμανσης. Ακόμη κι αν ανοίξει όμως, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι χωροταξικοί περιορισμοί των κατοικιών που θέτονται μάλλον ως αστεία μπορούν να θεωρηθούν. Κοντολογίς, τα κυβερνητικά παιχνίδια εις βάρος του λαού συνεχίζονται.

Κάποια ακόμη από τα μέτρα που προτάθηκαν προς το υπουργείο ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο είναι η τοποθέτηση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου σε όλα τα στάδια διακίνησης και η εξίσωση του ειδικού φόρου και στο ναυτιλιακό πετρέλαιο. Όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη τύπου, υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση ελεγκτικών μέσων, το οποίο διατηρείται πεισματικά κλειδωμένο έστω κι αν τα οφέλη των ελέγχων θα είναι πολλαπλάσια στις περιπτώσεις εντοπισμού των λαθραίων φορτίων.

Οι πρατηριούχοι αντιδρώντας στον παραλογισμό, θα απέχουν από τη διαδικασία προμήθεια και διανομής, αφού παραγγελίες δεν έχουν δοθεί και οι τρομαγμένοι πολίτες στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Υπολογίζεται ότι οι φετινές παραγγελίες θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 60 έως 70%, στοιχείο που θα οδηγήσει στο λουκέτο και πολλούς επαγγελματίες τους είδους. Οι λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές θα προσκρούσουν πάνω στο συμπαγές αγωνιστικό μέτωπο των εμπλεκομένων, ενώ οι «ζημιές» που θα προκληθούν από την επιβολή του φοροεισπρακτικού μέσου δε θα επιδέχονται αποκατάστασης.

 

==

 

Διαβάστε επίσης