Επιδεινώθηκε η χιονόπτωση το πρωί της ΤρίτηςΡαδιοφωνικές ανταποκρίσεις από όλες τις πλευρές της περιφερειακής ενότητας Καβάλα μας έδωσαν το πρωί της Τρίτης οι αρμόδιοι φορείς. Ενημέρωση λάβαμε από το δήμο Νέστου, το δήμο Παγγαίου, το δήμο Καβάλας, το δήμο Θάσου που επλήγη περισσότερο από κάθε σημείο και φυσικά από την αντιπεριφέρεια Καβάλας. Κοινές διαπιστώσεις ήταν πως η χιονόπτωση εντείνονταν περισσότερο, πως οι προμήθειες αλατιού είχαν μειωθεί και πως οι δήμοι αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με ιδιώτες ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες σε μηχανήματα.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ

Τη ρίψη αλατιού στην περιοχή Κεραμωτής και αεροδρομίου επέβλεπε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο αντιδήμαρχος Νέστου Μιχάλης Αργυράκης, όπου συνεχιζόταν η πυκνή χιονόπτωση. Όπως εξήγησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ η χιονόπτωση άρχισε και πάλι περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα της Τρίτης. Άμεσα άρχισε η ρίψη αλατιού στο κέντρο της Χρυσουπόλεως προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα. Ενόσω η ώρα περνούσε η χιονόπτωση γινόταν κι εντονότερη. Δύσκολη ήταν η ημέρα που ξημέρωσε για την περιοχή, αφού στην Κεραμωτή όπου βρισκόταν ο αντιδήμαρχος η ορατότητα ήταν περιορισμένη εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης.

Δυσκολίες αναμένονταν να προκληθούν λόγω των ποσοτήτων του αλατιού που λιγόστευαν, αφού ο δήμος από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έως το πρωί της Τρίτης είχε ρίξει στις δημοτικές ενότητες Ορεινού και Χρυσουπόλεως περισσότερους από εβδομήντα τόνους. Τη Δευτέρα στάλθηκαν στο δήμο από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας 25 τόνοι από τους οποίους το πρωί της Τρίτης είχαν απομείνει μόνο 3 τόνοι. Πολύ χιόνι υπήρχε στα δημοτικά διαμερίσματα Λεκάνης και Κεχροκάμπου. Στη μάχη διατήρησης των ανοιχτών δρόμων η δημοτική αρχή επρόκειτο να χρησιμοποιήσει υδροφόρες ζητώντας και τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Σε όλη την έκταση του δήμου Παγγαίου χιόνιζε το πρωί της Τρίτης, ωστόσο όπως μας ενημέρωσε ραδιοφωνικά ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης οι κεντρικοί δρόμοι παρέμειναν ανοικτοί. Πολλές παρεμβάσεις γίνονταν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας με αλατιέρες σε όλο το δήμο. Η δημοτική αρχή παρακολουθούσε τις καιρικές εξελίξεις με τα μηχανήματα και τα συνεργεία να βρίσκονται στους δρόμους.

Στις 7:00 το πρωί της Τρίτης τρία οχήματα φόρτωσαν ποσότητα αλατιού για το δήμο. Επάρκεια υπήρχε μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ενώ η καινούργια ποσότητα αναμένονταν να φθάσει έως τις 8:30 το πρωί της Τρίτης. Ο δήμος προέβλεψε την κάλυψή του σε επίπεδο μηχανημάτων, έτσι είχε μεριμνήσει να μισθώσει τρία ιδιωτικά οχήματα ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια διατήρησης των ανοικτών δρόμων. Ο σφοδρός χιονιάς δε θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μόνο με τα μηχανήματα του δήμου, παρατήρησε ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Καβάλας Ζήσης Μπόνιας μίλησε νωρίς χθες το πρωί στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ και διευκρίνισε ότι η χιονόπτωση άρχισε και πάλι περίπου στις 5:30 και σταδιακά ενισχύονταν. Τόσο οι υδροφόρες όσο και τα συνεργεία ρίψης αλατιού βρισκόταν στους δρόμους της πόλης ωστόσο ο δήμος ανέμενε νέα ποσότητα αλατιού αφού οι προμήθειες τελείωναν.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας ο δήμος προχώρησε σε σύναψη σύμβασης με ιδιώτη προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες με επιπλέον μηχανήματα. Ο κ. Μπόνιας μας ενημέρωσε ότι χθες το πρωί η δυτική είσοδος της Καβάλας ήταν καθαρή σε επίπεδο προσβασιμότητας ενώ η ανατολική πλευρά ήταν μεν προσβάσιμη αλλά απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Το βράδυ της Δευτέρας παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στις συνοικίες του Αγίου Λουκά, της ΔΕΠΟΣ, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Βαρβάρας, της Καλαμίτσας.

Τα πρωινά δρομολόγια των οχημάτων της υπηρεσίας δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών συνθηκών. Ο δε κεντρικός δρόμος Καβάλας – Παληού καθάρισε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας. Τέλος, ο κ. Μπόνιας συνέστησε στους οδηγούς να μη βαριούνται και να τοποθετούν αλυσίδες στα οχήματά τους ώστε να κινούνται με απόλυτα ασφάλεια στους δρόμους.

ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ

Οι ίδιες ακριβώς συνθήκες επικρατούσαν το πρωί της Τρίτης και στο νησί της Θάσου, όπως επιβεβαίωσε ραδιοφωνικά ο αντιδήμαρχος τεχνικών Μπάμπης Πεταμίδης. Ποσότητα αλατιού διέθετε μεν ο δήμος εάν ωστόσο η χιονόπτωση θα συνεχίζονταν με την ίδια σφοδρότητα τότε σίγουρα ο ανεφοδιασμός θα ήταν απαραίτητος. Μηχανήματα και αλατιέρα επιχειρούσαν στην περιοχή Παναγίας και Ποταμιάς όπου υπήρχε πολύ χιόνι. Ένα ακόμη μηχάνημα κινούνται από Καλλιράχη προκειμένου να διατηρήσει ανοικτό το δρόμο προς το κέντρο υγείας. Επίσης φορτωτές και αλατιέρα κατευθύνονταν και προς την περιοχή Θεολόγου.

Ο δήμος Θάσου πάντως είναι συνηθισμένος να συνεργάζεται με ιδιώτες ώστε να εξασφαλίζει τον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας.

Μετά τις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας άρχισε η σταδιακά επιδείνωση της χιονόπτωσης στο νησί με αποτέλεσμα έως το πρωί της Τρίτης τα προβλήματα να αυξηθούν. Το κύριο οδικό δίκτυο ήταν μεν ανοικτό αλλά μόνο για οχήματα 4Χ4 και για ΙΧ με αλυσίδες. Βάσει των μετεωρολογικών προβλέψεων η Θάσος επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Δυσκολίες εντοπίζονταν λόγω έλλειψης πόσιμου νερού αφού οι σωλήνες παροχής είχαν παγώσει και οι προμήθειες εμφιαλωμένων του νησιού μειώνονταν ταχύτατα.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Για νέα επέλαση του χιονιά που άρχισε περίπου στις 7:00 το πρωί της Τρίτης από την ανατολική πλευρά, μας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Η νέα επιδείνωση προκαλούσε επιπλέον προβλήματα στο νησί της Θάσου και ειδικότερα στην περιοχή της Παναγίας όπου η μετακίνηση ήταν δύσκολη κυρίως προς την κατεύθυνση του Λιμένα. Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονταν και στην περιοχή της Κεραμωτής, χωρίς όμως να υφίστανται οι δυσκολίες του γεωγραφικού ανάγλυφου. Σε κάποια σημεία της περιφερειακής ενότητας η χιονόπτωση εξασθενούσε, την ίδια στιγμή που σε διαφορετικά σημεία εντείνονταν. Κατόπιν προσπαθειών η είσοδος προς την πόλη από τον Άγιο Σίλα διατηρούνταν ανοικτή. Κατόπιν συμφωνίας με την Αστυνομία θα ερευνούνταν πιθανά σημεία του οδικού δικτύου όπου δε θα επιτρέπονταν οι μετακινήσεις χωρίς αλυσίδες.

Οι καιρικές προγνώσεις προέβλεπαν την επιδείνωση του χιονιά αφού το σύστημα ήταν δυναμικό, σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος. Πάντως, τα προγνωστικά μοντέλα άλλαζαν διαρκώς κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Επιπλέον, η νέα χιονόπτωση εναπόθετε καινούργιες ποσότητες πάνω στο παγωμένο χιόνι της Δευτέρας. Τόσο οι τέσσερις δήμοι όσο και η περιφερειακή ενότητα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας. Τη Δευτέρα η αντιπεριφέρεια προμηθεύτηκε με πενήντα τόνους αλατιού το οποίο διαχειριζόταν με απόλυτη φειδώ έως την επόμενη προμήθεια των διακοσίων τόνων της Τρίτης. Η αντιπεριφέρεια συνεργάζεται και με ιδιώτες εργολάβους στο πλαίσιο εκτέλεσης δύο έργων αποχιονισμού στη Θάσο και στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

 

*

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0

MANBIZ
eXTReMe Tracker