μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο ΓενικόπουλοΗ πόλη και ο νομός Καβάλας πλήττονται από μια έντονη κακοκαιρία, χαρακτηριστικά της οποίας είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η μεγάλη διάρκεια των χιονοπτώσεων. Αρχικά κάποιοι θυμήθηκαν μια παρόμοια κατάσταση τον Χειμώνα 2000 (τέλος) – 2001 (αρχές). Στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μνημόνευσαν και μνημονεύουν κακοκαιρία με πολύ χιόνι σε όλο το νομό, αρχές της δεκαετίας του 60. Όσο για την ΕΜΥ, οι προβλέψεις της (αστόχησαν μόνο ως προς την έναρξη του προβλήματος) σημειώνουν ότι και σήμερα θα δούμε μια ακόμη … άσπρη μέρα. Από αύριο- ισχυρίζονται οι ειδικοί- τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Αργά αλλά σταθερά.

 

Οι περισσότεροι κάνουν υπομονή. Προσαρμόζονται, μένουν (θέλουν δε θέλουν) πολλές ώρες σπίτι. Άλλοι διαμαρτύρονται, ζητούν καλύτερη ιεράρχηση κι αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί, η πολιτική προστασία το ίδιο. Επειδή οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες θα πρέπει άπαντες να αντιμετωπιστούν με επιείκεια. Ακόμη κι όσοι φωνάζουν υπερβολικά. Μέχρι και χθες φυσικά και έγιναν λάθη. Όχι όμως μεγάλα, ούτε πολλά. Η κακοκαιρία αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά. Μόλις ο καιρός βελτιωθεί, τότε θα μετρήσουμε αναλυτικά τις ζημιές. Θα κάνουμε δικαιότερο απολογισμό.

 

Προς το παρόν ας ασχοληθούμε με όλα τα άλλα. Τα συνηθισμένα, αυτά που δεν έχουν  σχέση με τον χιονιά των ημερών. Θα προσπαθήσουμε, θα προσποιηθούμε ότι στην περιοχή μας δεν συμβαίνει τίποτα το διαφορετικό και περίεργο. Τάχα όλα βαίνουν καλώς, όπως εξελίσσονταν μέχρι και τον Αγιασμό των υδάτων. Από τότε ξαναχάλασε ο καιρός κι από τότε δεν λέει να φτιάξει…

 

Που είχαμε μείνει λοιπόν; Το ρεπορτάζ είχε σχέση με τους πρόσφυγες και τον Μουζάλα. Παρακολουθούσαμε την εορταστική περίοδο να τελειώνει, κάτι που συνδυάζονταν με την δραστηριότητα αυτών που ήταν και παραμένουν φιλόδοξοι (περιμένουν πάντα τις επόμενες εκλογές) και τις εκδηλώσεις της εποχής. Κοπή βασιλόπιτας.

 

Συμπληρωματικά για την εκδήλωση του Επιμελητηρίου (εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή) να γράψουμε, να υπενθυμίσουμε ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος δεν είπε τίποτα για το Βιοτεχνικό Πάρκο. Το γεγονός προξένησε εντύπωση αφού αυτό το διάστημα το Επιμελητήριο φέρεται έτοιμο να το αναλάβει. Η δε Περιφέρεια ΑΜΘ είναι πρόθυμη να του το παραχωρήσει. Κι όμως για αυτό το σημαντικό θέμα ο κ. Τσατσούλης δεν είπε το παραμικρό. Γιατί αλήθεια;

 

Πιθανόν να το έκανε γιατί θέλει να παζαρέψει σκληρά. Ίσως και γιατί οι προηγούμενοι που μίλησαν δημοσίως (Δέμπας και Παναγιωτίδης) δεν τα είπαν καλά. Καθώς δεν επανήλθε στο ζήτημα τους προστάτευσε. Υπάρχει τέλος ένα ακόμη σενάριο. Τίποτα σχετικό με το μέλλον του ΒΙΟΠΑ να μην είναι τόσο άμεσο, τόσο επίκαιρο όσο παρουσιάζεται. Οπότε ο κ. Τσατσούλης αφήνει… στο ψυγείο το Βιοτεχνικό Πάρκο προκειμένου να ασχοληθεί με αυτό στην ώρα του.

 

Στην ομιλία του την Κυριακή ο κ. Τσατσούλης ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο δεν θα λάβει μέρος στην φετινή τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό- άφησε να εννοηθεί- θα γίνει για λόγους ασφαλείας. Η απόφαση του Επιμελητηρίου δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεάσει όλους τους άλλους (κυρίως τους Δήμους), πάντως είναι σημαντική και «σηκώνει» πολύ συζήτηση. Αναφέρεται στην έκθεση τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, σε μια τουριστική αγορά που ήταν και παραμένει στόχος του Νομού. Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας στην γειτονική χώρα. Υπάρχει ωστόσο κι ο τουρισμός. Είναι άραγε τόσο σοβαρή η κατάσταση που το Επιμελητήριο σωστά αποφασίζει να απουσιάζει από μια σημαντική έκθεση;

 

Κατά τη γνώμη μας υπάρχει τρομοκρατία στην Κωνσταντινούπολη αλλά αυτή δεν πρέπει να μας επηρεάσει. Ειδικά όταν το διακύβευμα είναι η τουριστική προβολή. Ήδη Δήμοι του Ν. Καβάλας όπως αυτός του Νέστου αποφάσισαν να βρίσκονται στην έκθεση. Άρα το Επιμελητήριο πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα μιας και πάνω απ’ όλα (εδώ που έφθασαν τα πράγματα) είναι οι βαλκάνιοι τουρίστες. Αυτοί –τουλάχιστον 4 μήνες τον χρόνο- σώζουν την παρτίδα ως προς την τοπική αγορά κι οικονομία.

 

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς συμμετέχει συνεχώς στις εκδηλώσεις των ημερών δηλαδή στις εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας φορέων και συλλόγων. «Δεν επηρεάζεσαι από το κρύο;» ρωτήθηκε λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης του συλλόγου των Μικρασιατών. Απάντησε διαφορετικά. Έδειξε το ισοθερμικό μπλουζάκι που φορούσε κάτω από το πουκάμισο. Κάπως έτσι ο κ. Γρανάς μπορεί και κινείται άφοβα και στις αρνητικές θερμοκρασίες. Είναι παντός καιρού!

 

Γέμισε επισκέπτες το βράδυ της Παρασκευής το σπίτι του Ιορδάνη Παπαντίδη. Τον τίμησαν- λόγω της ονομαστικής του εορτής- πολλοί και διάφοροι. Το κόμμα της ΝΔ, τα πρόσωπα του κόμματος, η δήμαρχος, ακόμη και ο Μάκης Παπαδόπουλος! Είδηση δεν βγήκε. Με λίγα λόγια δεν μάθαμε αν με την ευκαιρία των διαφαινόμενων αλλαγών στη διοίκηση του Δήμου, ο κ. Παπαντίδης θα πάρει … προαγωγή κι από απλός δημοτικός σύμβουλος θα γίνει αντιδήμαρχος.

 

Την Δευτέρα το μεσημέρι είχαν προγραμματισμένη συνάντηση η δήμαρχος με τους βουλευτές. Τους 3 κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα της Καβάλας. Το παλιό Νοσοκομείο, το παλιό δικαστήριο, την ακτή της Καλαμίτσας κτλ. Η συνάντηση δεν έγινε για ευνόητους λόγους. Επειδή και οι τρεις βουλευτές παραμένουν στην Καβάλα – δεν υπάρχουν υποχρεώσεις τους στη Βουλή- είναι σίγουρο ότι η συνάντηση θα προγραμματιστεί εκ νέου για να γίνει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

 

Κάτι ακόμη για τους κυβερνητικούς βουλευτές της Καβάλας. Ένας εξ αυτών δοκιμάζει να διακόψει το τσιγάρο με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Πρόκειται για τον κ. Κώστα Μορφίδη που πασχίζει να περιορίσει το κάπνισμα με τον προαναφερθέντα τρόπο. Οι Εμμανουηλίδης- Παπαφιλίππου (γνωστοί κι αυτοί ως μανιώδεις καπνιστές) … αποδοκιμάζουν την προσπάθεια του. Δεν συμφωνούν μαζί του. Έχει σημασία η έκβαση του… ματς. Αν επικρατήσει ο Μορφίδης τότε κι οι άλλοι δύο θα κάνουν το ίδιο. Αν αποτύχει ο Μορφίδης τότε θα επανέλθει στον καπνό, κάνοντας παρέα στους συναδέλφους του.

 

Ούτε οι βασιλόπιτες κόβονται χωρίς χορηγούς. Στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου ως τέτοιοι αναφέρθηκαν οι εταιρίες Ιωσηφίδη- Χρυσανθίδη. Στην αντίστοιχη εκδήλωση του συλλόγου των Μικρασιατών το Πάμπλικ και το κατάστημα μουσικών ειδών Μπέη.

 

Με αφορμή την κακοκαιρία ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής θυμήθηκε προηγούμενες δικές του, ίδιες εμπειρίες. Οι οποίες συνδέονται με το σήμερα. Γράφει λοιπόν: «Ένας συμπολίτης μας διαμαρτυρήθηκε σε μια χιονόπτωση γιατί δεν είχε αλάτι να ρίξει στο πεζοδρόμιο μπροστά στο μαγαζί του. Του δώσαμε. Έκτοτε ξαναχιόνισε τρεις – τέσσερις φορές. Σήμερα είδα το αλάτι “του”. Είναι παρατημένο στην αποθήκη του». Η ανάρτηση του κ. Σιμιτσή συνοδεύονταν από σχετική φωτογραφία!

 

Η ιστοσελίδα του Έβρου alexpoli.gr έκανε προχθές ενδιαφέρουσα ανάρτηση σχετικά με τις εορταστικές δαπάνες των Βουλγάρων: «Την στιγμή που η καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί τραγικά, ενώ και στην Αλεξανδρούπολη, η περίοδος των γιορτών κύλησε με μείωση τζίρου κοντά στο 20% για τους εμπόρους, οι γείτονές μας στη Βουλγαρία ξόδεψαν περισσότερα χρήματα από πέρσι για ταξίδια, δώρα και διάφορες άλλες αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ξοδεύτηκαν  2,2 δισεκατομμύρια λέβα από τους καταναλωτές της Βουλγαρίας.Από τις αρχές του Δεκέμβρη, ξοδεύτηκαν 450 εκ λέβα για ταξίδια, 1 δις λέβα για φαγητό και 225 εκ λέβα για δώρα. Συνολικά, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν φέτος καθ’ όλη την περίοδο των εορτών είναι περισσότερα κατά 10% από το 2015».

 

Αν υποθέσουμε ότι μερίδιο των χρημάτων εξασφάλισε (ως τουριστικός προορισμός των Βουλγάρων) η Αλεξανδρούπολη κι ο Έβρος γενικότερα, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάτι παρόμοιο έγινε και στην δική μας αγορά. Ειδικότερη εκτίμηση, αναλυτικός υπολογισμός δεν μπορεί να γίνει. Εκτός από το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο την κακή κατάσταση των επιχειρήσεων δεν διόρθωσαν στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη οι βαλκάνιοι που τις ημέρες των γιορτών μας επισκέφθηκαν. Βούλγαροι και όχι μόνο.

 

Λες και κάτι ήξεραν. Με απόφαση που έλαβε στις 20 Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Νέστου ιδρύθηκε ομάδα άμεσης παρέμβασης που θα ανήκει στο γραφείο πολιτικής προστασίας. Η ομόφωνη απόφαση αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Ο Δήμος Νέστου βρίσκεται στην διαδικασία δημιουργίας ομάδας άμεσης παρέμβασης, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε ομάδες ευαίσθητων πολιτών ή σε κρίσιμες περιόδους ή γεγονότα, ποικιλόμορφη βοήθεια. Η κοινωνική μέριμνα και συνδρομή σε ευαίσθητες ομάδες ή πολίτες, η άμεση επέμβαση σε ακραία καιρικά φαινόμενα, θεομηνίες, σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες αλλά και η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας όπου αυτό είναι δυνατόν θα είναι στα λειτουργικά καθήκοντα αυτής της υπηρεσίας.

Σε περιόδους που δεν θα συντρέχουν λόγοι για παροχή άμεσης βοήθειας, η υπηρεσία αυτή θα αναλαμβάνει το ρόλο του φορέα πρόβλεψης, παροχής οδηγιών και οργάνωσης για πιθανά ατυχή γεγονότα. Ακόμα επιφορτίζεται με την κάλυψη της ανάγκης πυροπροστασίας στο Δήμο, την κάλυψη των ακτών με ναυαγοσώστες κλπ, ενώ μέσω αυτής θα γίνε η καταγραφή όλων των πολιτών του Δήμου με ιδιαίτερες ευαισθησίες, προβλήματα και ανάγκες και η καλύτερη οργάνωση των απαιτούμενων ενεργειών».

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0

MANBIZ
eXTReMe Tracker