• 19 Απριλίου 2024,

Αθώο το προηγούμενο τοπικό συμβούλιο Καβάλας

 Αθώο το προηγούμενο τοπικό συμβούλιο Καβάλας

Είχε πολύ κόσμο χθες στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας. Μια συνηθισμένη κατάσταση όταν συνεδριάζουν ταυτόχρονα το Μονομελές και το Τριμελές. Ανάμεσα στις πολλές υποθέσεις των δύο δικαστηρίων ξεχώρισαν 3 που είχαν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Παγγαίου κ. Κώστας Πετρόπουλος ήταν κατηγορούμενος (στο Μονομελές) μετά από καταγγελία ιδιώτη για υπόθεση πλημμυρικού φαινομένου σε χαντάκι στο Κοκκινόχωμα. Περιστατικό προηγούμενων ετών. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο πολίτης που έκανε την καταγγελία απουσίαζε. Η υπόθεση αναβλήθηκε και θα δικαστεί σύντομα προκειμένου να λήξει η εκκρεμότητα. Ο πολίτης που διαμαρτυρήθηκε για το χαντάκι φέρεται να έχει υποχωρήσει της καταγγελίας του. Το δε πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Μάρτυρες υπεράσπισης του δημοτικού συμβούλου σήμερα και πρώην αντιδημάρχου, ήταν έτοιμοι να καταθέσουν οι κύριοι Ξουλόγης και Τσάκαλος.

Στο Τριμελές δικάστηκε όλο το προηγούμενο τοπικό συμβούλιο Καβάλας επειδή το 2012 χορήγησε προέγκριση σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Παύλου Μελά, παρά τις αντιρρήσεις άλλων επαγγελματιών της περιοχής. Οι αντιρρήσεις αυτές αφορούσαν διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να λειτουργούν καταστήματα ψυχαγωγίας κοντά σε φροντιστήρια και κλινικές. Από τους 13 κατηγορούμενους για παράβαση καθήκοντος άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, παρόντες ήταν οι 12. Συνήγορος υπεράσπισης τους ήταν (εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας) ο Απόστολος Αγελαράκης. Αμέσως έθεσε τις αντιρρήσεις του στο δικαστήριο: Την άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων τη χορηγεί ο εκάστοτε δήμαρχος, το τοπικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για προέγκριση της άδειας λειτουργίας, διοικητικά για την ίδια υπόθεση ο Δήμος Καβάλας δικαιώθηκε στην Αποκεντρωμένη, στην ίδια περιοχή λειτουργούν πολλά ακόμη καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο πρώτος μάρτυρας (υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου) Καβάλας είπε ότι στο έγγραφο του προς το τοπικό συμβούλιο δεν πρότεινε να δοθεί ή να μην δοθεί η προέγκριση. Είπε επίσης ότι ήταν σε γνώση των μελών του συμβουλίου οι αντιρρήσεις που υπήρχαν. Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι άλλο πράγμα η προέγκριση κι άλλο πράγμα η απόφαση του Δημάρχου για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι από τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων δεν υπήρξε όχληση άλλων καταστημάτων- επιχειρήσεων- κατοίκων. Θύμισε ότι στην οδό Παύλου Μελά λειτουργούν πολλά ακόμη καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όλοι οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν στην απολογία τους ότι αποφάσισαν για τις δύο προεγκρίσεις σύμφωνα με αυτά που ορίζει η νομοθεσία. Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους. Αθωωτική ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας.

Στο Μονομελές Καβάλας ήταν προγραμματισμένη να δικαστεί υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης. Μήνυση κατέθεσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγίου Ανδρέα σε βάρος του υδρονομέα της ίδιας περιοχής και του προέδρου της ΔΕΥΑ Παγγαίου. Επίμαχο σημείο της υπόθεσης ο διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Παγγαίου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου τον Οκτώβρη του 2015. Αμέσως μετά την εκφώνηση της υπόθεσης, ο μηνυτής δήλωσε ότι αποσύρει τη μήνυση.

Διαβάστε επίσης