• 20 Απριλίου 2024,

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Κώστα Κατσιμίγα στην Πρωινή:«Τον Τοψίδη πλαισιώνουν πρόσωπα που συμμετείχαν στην αποτυχία Μέτιου»

 Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Κώστα Κατσιμίγα στην Πρωινή:«Τον Τοψίδη πλαισιώνουν πρόσωπα που συμμετείχαν στην αποτυχία Μέτιου»

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην Πρωινή ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Κώστας Κατσιμίγας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Οι απαντήσεις του είναι αρκετά συγκεκριμένες κι έτσι ο αναγνώστης όχι μόνο τον γνωρίζει καλύτερα αλλά καταλαβαίνει τις προθέσεις του τόσο για την ΑΜΘ αλλά και για την ΠΕ Καβάλας ειδικότερα.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο Κώστας Κατσιμίγας (ένα πολύ σύντομο βιογραφικό σχετιζόμενο με την Περιφέρεια ΑΜΘ, τα κοινά κτλ)

Απάντηση:  Αρκετοί πολίτες της Καβάλας με γνωρίζουν από τη θητεία μου στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, την περίοδο 2011-2014. Κάποιοι άλλοι με γνώρισαν από τη συμμετοχή μου σε ημερίδες και συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα. Ωστόσο, η σχέση μου με την αυτοδιοίκηση ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια λόγω της εκλογής του πατέρα μου ως Δημοτικού Συμβούλου καταρχήν και ως Δημάρχου Κομοτηνής, την περίοδο 1983-1986, μετέπειτα. Η δική μου ανάμιξη στην αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1991, όταν κατήλθα ως υποψήφιος με την παράταξη του αείμνηστου Δημάρχου Κομοτηνής, Γεώργιου Παπαδριέλλη και εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος για δύο συνεχόμενες τετραετίες. Μου ανατέθηκαν άμεσα καθήκοντα Αντιδημάρχου, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν διετέλεσα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Το 2006 συμπορεύτηκα με τον Άρη Γιαννακίδη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκλέχτηκα Νομαρχιακός Σύμβουλος και ανέλαβα καθήκοντα Αντινομάρχη και εν συνεχεία αναπληρωτή Νομάρχη. Στην πρώτη περίοδο της αιρετής Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης μου εμπιστεύθηκε τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα, την οποία υπηρέτησα για τέσσερα σχεδόν χρόνια. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο της αυτοδιοικητικής μου διαδρομής, αλλά και στις παύσεις, ασκούσα ανελλιπώς το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού, από το οποίο και βιοπορίστηκα.

Ερώτηση: Πόσο ικανοποιημένος είστε από το ψηφοδέλτιο της ΠΕ Καβάλας και την έως τώρα ανταπόκριση των πολιτών του Νομού;

Απάντηση:  Από την πρώτη στιγμή, μέριμνα και αγωνία μου ήταν να δημιουργήσουμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και αντιπροσωπευτικό. Ένα ψηφοδέλτιο που να απαρτίζεται από πρόσωπα προερχόμενα από διάφορους πολιτικούς χώρους ή ανένταχτους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από διάφορα επαγγέλματα, από πρόσωπα νέα σε ηλικία και φρέσκα στην πολιτική, αλλά και από έμπειρους ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν ήδη ένα αποτύπωμα στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου τους. Οδεύοντας πια προς το τέλος αυτής της προσπάθειας, μπορώ να πω ότι ο στόχος που είχαμε θέσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί.

Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, καθένας από τους υποψηφίους μας έχει κάτι ιδιαίτερο να πει στους πολίτες και έχει να προσδώσει τη δικιά του σημειολογία στο ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν τα ίδια προβλήματα και βιώνουν τις ίδιες αγωνίες με τα υπόλοιπα μέλη της τοπικής κοινωνίας, κι επομένως διαθέτουν και τη γνώση και τη θέληση να εργαστούν για ένα καλύτερο αύριο. Μέχρι στιγμής, διαπιστώνουμε πως αυτά τα χαρακτηριστικά αξιολογούνται θετικά από τους συμπολίτες μας. Το στοίχημά μας είναι να καταφέρουμε να συστηθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Να μας ακούσουν, να μας γνωρίσουν και έπειτα να αξιολογήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Ερώτηση: Έχουν ειπωθεί πολλά για την αντιπαλότητα Μέτιου- Τοψίδη, ποια είναι η άποψή σας;

Απάντηση: Μην περιμένετε από εμένα να λύσω τον γρίφο του αν πρόκειται για πραγματική ή προσχηματική αντιπαλότητα. Άλλωστε, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι επικοινωνιολόγοι, οποιαδήποτε εκτίμηση καθίσταται παράτολμη. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για δύο πρόσωπα με κοινή πολιτική και κομματική αναφορά, που ποτέ δεν αρνήθηκαν, που διαφέρουν μόνο στο ότι ο ένας δοκιμάστηκε και κατά γενική ομολογία απέτυχε, ενώ ο δεύτερος, πλαισιωμένος από πρόσωπα που μετείχαν σε αυτήν την αποτυχία, χωρίς να προβάλει τεκμηριωμένες προτάσεις, παρά μόνο πολυέξοδα επικοινωνιακά εφέ, φιλοδοξεί να πείσει τους πολίτες ότι θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Μάταια όμως…

Ερώτηση: Έγιναν προσπάθειες κοινής καθόδου με το ΚΙΝΑΛ; Μιλήσατε στο πρόσφατο παρελθόν με τον Κ. Σιμιτσή;

Απάντηση: Σε ό,τι αφορά τη δική μας προσπάθεια, είναι γνωστό ότι ξεκινήσαμε με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού σχήματος, όπως προανέφερα, που θα περιλαμβάνει πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους, πλην της ακροδεξιάς. Με μια προσεκτική ανάγνωση των έως τώρα ανακοινωθέντων ονομάτων του ψηφοδελτίου μας, εύκολα θα αντιληφθείτε ότι το έχουμε καταφέρει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Θα εντοπίσετε, επίσης, πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, τα οποία είδαν στην προσπάθεια που κάνουμε μία αισιόδοξη προοπτική για την Περιφέρεια. Και αυτός ήταν ο λόγος που συστρατεύθηκαν μαζί μας. Το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επέλεξε να διαγράψει μια δικιά της, χωριστή διαδρομή, απόλυτα κομματική, θα κριθεί ασφαλώς εκ του αποτελέσματος. Όσο για την επικοινωνία με τον κ. Σιμιτσή, αντιλαμβάνεστε ότι το βεβαρυμμένο πρόγραμμα που έχουμε και οι δύο αυτήν την περίοδο, δεν επιτρέπει να είναι τακτική. Σε πρόσφατη, τυχαία συνάντησή μας είχαμε μία σύντομη συνομιλία. Ωστόσο, γνωριζόμαστε καλά και συνομιλούμε από το 2011.

Ερώτηση: Ποιος ήταν ο ρόλος σας στην Περιφέρεια ΑΜΘ την εποχή της διοίκησης Γιαννακίδη;

Απάντηση:  Το 2011 ο νεοσύστατος αυτοδιοικητικός θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, έκανε τα πρώτα του βήματα. Ο Άρης Γιαννακίδης, ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης ΑΜΘ, με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, αναθέτοντάς μου τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα. Ανέλαβα να οργανώσω και να συντονίσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, λόγω και των ευρύτερων συνθηκών που επικρατούσαν τότε στη χώρα. Αυτά τα χρόνια, που άσκησα τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Γραμματέα, ήταν για μένα ένα πολύτιμο «σχολείο». Μέσα από αυτό το σύνθετο πλέγμα των αρμοδιοτήτων που επιφορτίστηκα, θεωρώ ότι απέκτησα ικανή εμπειρία και καλή γνώση των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Περιφέρειας. Παρότι ο ρόλος μου δεν ήταν καθοριστικός στο κομμάτι της χάραξης πολιτικών, θέλω να πιστεύω όμως ότι στην επιτυχή μετάβαση στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας είχα και εγώ μια σημαντική συμβολή.

Ερώτηση: Η Καβάλα περιμένει μήνες να γίνει κάτι με την πεσμένη γέφυρα. Έχει ευθύνη για την στασιμότητα η Περιφέρεια ΑΜΘ;

Απάντηση:  Η γέφυρα στην οδό Νυρεμβέργης, στο κάτω Νοσοκομείο, κατασκευάστηκε από τον Δήμο Καβάλας για να εξυπηρετήσει την προσπέλαση σε ένα μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΚ, αλλά και να διευκολύνει την ασφαλή πρόσβαση στο τότε Νοσοκομείο. Ήταν ένα σημαντικό έργο, το οποίο ταυτόχρονα διευκόλυνε και την κυκλοφορία ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και της περιοχές ανατολικά της Καβάλας και την Τουρκία. Επομένως ήταν μια υποδομή υπερτοπικής σημασίας. Σήμερα παρά την κατασκευή της Εγνατίας και ουσιαστικά την παράκαμψη της πόλης εξακολουθεί και είναι ένας σημαντικός δρόμος που δεν εξυπηρετεί μόνο την κυκλοφορία της πόλης αλλά πολύ περισσότερο. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον της Περιφέρειας θα έπρεπε να είναι άμεσο και η παρέμβασή της καταλυτική. Ταυτόχρονα, η επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού νοσοκομείου κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη για εξεύρεση λύσης. Ένα τέτοιο έργο όμως στις μέρες μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με πόρους του Δήμου ούτε από το ΠΔΕ της Περιφέρειας. Ακόμη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω μη επιλεξιμότητας. Η Περιφέρεια, αντί να ψάχνει επί τρίμηνο το ποιος είναι αρμόδιος, θα όφειλε να  κινητοποιηθεί άμεσα και να ζητήσει πόρους από το Υπουργείο το οποίο όπως γνωρίζουμε ανταποκρίθηκε άμεσα, όταν του ζητήθηκε. Επομένως, για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε η ανεπάρκεια γνώσης της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας, η ανικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ σαφέστατα της καταλογίζεται πολιτική ευθύνη.

Ερώτηση: Αν σας έλεγα ότι 5 χρόνια στην Π.Ε. Καβάλας δεν υπήρξε έργο ουσίας (εκτός από τις απαραίτητες συντηρήσεις κτλ), τι θα σχολιάζατε;

Απάντηση:  Αποτελεί αρχή μου να αποφεύγω τις απόλυτες και ισοπεδωτικές κρίσεις. Ωστόσο, ειλικρινά δυσκολεύομαι να εντοπίσω τομείς ή συγκεκριμένα πεδία, όπου η απερχόμενη διοίκηση να υλοποίησε ή έστω να δρομολόγησε έργα με αποδέκτες τους κατοίκους της Καβάλας και γενικότερα πάνω στην αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου. Όμως, πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι ουσιαστικό, όταν τη μισή από την περίοδο των πέντε ετών, στην οποία αναφέρεστε, ο Περιφερειάρχης δεν συνδιαλεγόταν καν με τον χωρικό του Αντιπεριφερειάρχη; Είναι κάτι που διαφάνηκε ξεκάθαρα μέσα από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους χειρισμούς στο θέμα της μη ένταξης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του έργου για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων της δυτικής πεδιάδας του Νέστου. Με αντίστοιχα παραδείγματα και σε άλλες περιοχές, οδήγησαν την Περιφέρεια σε αποδόμηση και την άφησαν να κινείται με «αυτόματο πιλότο», ενώ η μοναδική τους έγνοια ήταν να προασπίσουν το προσωπικό τους πολιτικό μέλλον, γεγονός το οποίο διαφάνηκε με την κάθοδό τους στις εκλογές και τα σχήματα που επέλεξαν για τον σκοπό αυτό.

Ερώτηση:  Εφόσον κερδίσετε τη διοίκηση της Περιφέρειας,  πού θα δώσετε προτεραιότητα ως προς την Π. Ε. Καβάλας;

Απάντηση:  Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η περιφερειακή αρχή ασχολείται με ζητήματα υπερτοπικής εμβέλειας και ως εκ τούτου από υποδομές που υλοποιούνται σε συγκεκριμένο τόπο, μπορούν να ωφεληθούν άλλες περιοχές της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κάθετου άξονα που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία μέσω της Νυμφαίας Ροδόπης, από τον οποίο ωφελήθηκαν κυρίως η Καβάλα και η Θάσος όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των βαλκάνιων τουριστών. Με αυτήν την έννοια, οι προτεραιότητές μας δεν είναι απαραίτητο να εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.  Επίσης, η διακηρυγμένη στόχευσή μας είναι η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης που έχει η Περιφέρειά μας, πράγμα που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων η Καβάλα θα αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο. Πρώτιστο μέλημά μας θα είναι η αναβάθμιση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β’», ώστε σε συνεργασία με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να αναλάβουν ένα σημαντικό μεταφορικό έργο. Πρώτη προϋπόθεση για αυτό είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, πεδίο στο οποίο η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας μπορεί να συνδράμει ενεργά. Επιπλέον, οφείλουμε να πιέσουμε για την ολοκλήρωση των μελετών σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με τους Τοξότες Ξάνθης, στο πλαίσιο του νέου σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τη σύνδεση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με το βουλγαρικό, μέσω Κομοτηνής-Ποντκόβα. Με τον τρόπο αυτό, το λιμάνι «Φίλιππος Β’» θα καταστεί ένα διαμετακομιστικό λιμάνι προς τις χώρες της Ανατολικής Βαλκανικής αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, και η δυναμική που θα αποκτήσει θα έχει άμεση αντανάκλαση στην αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής μας.

Ένας άλλος βασικός πυλώνας του προγράμματός μας είναι η στήριξη του Πρωτογενούς τομέα. Η Καβάλα είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε να χορηγεί στους αγρότες εφόδια ή λιπάσματα, ούτε να τους δίνει αποζημιώσεις. Ωστόσο, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής, με τη δρομολόγηση και εκτέλεση των αναγκαίων έργων στον τομέα της άρδευσης. Μια από τις προτεραιότητές μας στην περιοχή της Καβάλας θα είναι να υλοποιηθεί επιτέλους το έργο του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, ενώ θα ανακινήσουμε και το θέμα της αποστράγγισης στα Τενάγη των Φιλίππων, προκειμένου να πετύχουμε τη βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση του πιο εύφορου κάμπου της Ευρώπης.

Για τον τουρισμό, που όλοι τον έχουν ταυτίσει με το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» – και όχι άδικα στην Καβάλα και τη Θάσο, γιατί διαθέτουν υπέροχες παραλίες – η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, να πετύχουμε τουριστικές αφίξεις 12 μήνες τον χρόνο, στρέφοντας την προσοχή και τη δράση μας στην ανάδειξη των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και του φυσικού κάλλους της περιοχής. Και αν μη τι άλλο, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με το Παγγαίο Όρος, το Σύμβολο και τη Λεκάνη, τους παραδοσιακούς οικισμούς της Πιερίας κοιλάδας, τα ιαματικά νερά των Λουτρών Ελευθερών, τους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και του Θεάτρου, τα στενά του Νέστου και τόσες άλλες περιοχές, διαθέτει τα εχέγγυα για να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία.

Διαβάστε επίσης