• 29 Μαρτίου 2024,

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

 Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Το θέμα για την μετακίνηση του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη από το χωριό Κηπιά του Δήμου Παγγαίου στην πόλη της Καβάλας το είχε θίξει η ΠΡΩΙΝΗ για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια με ολοσέλιδο δημοσίευμά μας όπου προτείναμε μάλιστα σαν χώρο υποδοχής και εγκατάστασης το παλιό δικαστικό μέγαρο στις Καμάρες.

Επανήλθαμε πρόσφατα τόσο με νέα δημοσιεύματα και συνέντευξη του ίδιου του Θόδωρου Κοκκινίδη όσο και με παρεμβάσεις στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε την Παρασκευή τον Θόδωρο Κοκκινίδη για μια πρώτη διερευνητική συνάντηση και επαφή.

Με βάση τις πληροφορίες που διέρρευσαν φαίνεται πως η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα και πρότεινε στον Κοκκινίδη συγκεκριμένο δημοτικό κτήριο σε προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης για να μεταφέρει και να εγκαταστήσει στην πόλη μας το μουσείο του.

Με μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι ο Δήμος Καβάλας και η ίδια η κ. Τσανάκα έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα υπάρξεως και λειτουργίας ενός τέτοιου μοναδικού σε όλη την Ελλάδα μουσείου στην Καβάλα και πήραν πολύ σοβαρά την υπόθεση στα χέρια τους.

Απομένει σαφώς και η τελική απόφαση του Κοκκινίδη αλλά συγχρόνως θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και οι όροι παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου στον δημιουργό όπως και άλλα πολλά πρακτικά θέματα για την λειτουργία του μουσείου.

Θα πρέπει, νομίζουμε, ο Δήμος Καβάλας να ενοικιάσει με ένα συμβολικό μίσθωμα το κτήριο στον Κοκκινίδη, να του παράσχει όλες τις τεχνικές και άλλες βοήθειες που θα χρειαστεί, να βρεθεί τρόπος για την απασχόληση του αναγκαίου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου καθώς επίσης και μια σειρά άλλα γραφειοκρατικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν.

Δεν είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Όμως οι καλές προθέσεις υπάρχουν και η αρχή έγινε. Και όπως ξέρουμε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Διαβάστε επίσης