Καταδικάστηκαν και στο Εφετείο οι ληστές με τα καλάσνικοφ. Έδρασαν και στο Νομό Καβάλας

 Καταδικάστηκαν και στο Εφετείο οι ληστές με τα καλάσνικοφ. Έδρασαν και στο Νομό Καβάλας
ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Ποινές από 8 έως 56 έτη επιβλήθηκαν στους 17 καταδικασθέντες της συμμορίας με τα  καλάσνικοφ. Η αυλαία στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνή έπεσε χθες με την ανακοίνωση των ελαφρυντικών και στην συνέχεια των ποινών. Είχε προηγηθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου απόφαση κατά πλειοψηφία για μετατροπή της κατηγορίας περί εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία και την αθώωση ενός εκ των 18 συνολικά κατηγορουμένων.

Θυμίζουμε ότι η συμμορία με τα καλάσνικοφ το χρονικό διάστημα από 03-04-2012 έως 18-06-2012 διέπραττε στη Βόρεια Ελλάδα ληστείες σε τράπεζες και διαρρήξεις σε ΑΤΜ με τη χρήση εκρηκτικών υλών. Η εξάρθρωση της οργάνωσης είχε επέλθει έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και είχε ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου 2012. Είχε διαπιστωθεί ότι η εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ένοπλων ληστειών σε τράπεζες, με χρήση βαρέου οπλισμού στις περιοχές της Καβάλας, Σερρών, Ροδόπης και Θεσσαλονίκης.

Επίσης, είχαν προβεί σε δέκα διαρρήξεις Α.Τ.Μ. στις περιοχές της Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας, Σίνδου και Έβρου, εννέα εκ των οποίων με χρήση εκρηκτικών υλών, κατά το χρονικό διάστημα από 01-04-2011 έως 03-06-2012.  Στην Κομοτηνή συγκεκριμένα η συμμορία είχε προκαλέσει διάρρηξη με έκρηξη στο ATM της τράπεζας Πειραιώς στη βιομηχανική περιοχή τον Μάιο του 2012. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών που διενεργήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, 23 άτομα, ηλικίας 24 έως 50 ετών, ενώ είχαν γίνει συλλήψεις και στην Αθήνα.

Ενώπιων της Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2013 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Κομοτηνής είχαν εμφανιστεί 31 κατηγορούμενοι. Τότε είχαν αθωωθεί συνολικά 13 άτομα, ανάμεσά τους ένας δικηγόρος Καβάλας και ένας συνοριακός φύλακας από την Αθήνα, ενώ για 8 από αυτούς το πρωτόδικο δικαστήριο είχε ανακοινώσει βαριές ποινές στέλνοντάς τους στην φυλακή. Ορισμένοι έχουν ήδη εκτίσει 6 έτη στη φυλακή.
Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης οι 18 κατηγορούμενοι κάθισαν ξανά στο εδώλιο. Εκεί αθωώθηκε ένας και καταδικάστηκαν 17. Οι ποινές ανακοινώθηκαν χθες, με το δικαστήριο να επιβάλλει από 8 έως 56 χρόνια για τα μέλη της συμμορίας με τα καλάσνικοφ, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά.

Σε δύο εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα στους Αλέξανδρο Μακαδασίδη και Αλέξανδρο Τζελεπάκη επιβλήθηκαν οι μεγαλύτερες των ποινών δηλαδή τα 56 έτη. Όπως πληροφορηθήκαμε ασκήθηκε αναίρεση κατά της υψηλότερης των ποινών των 56 ετών που επιβλήθηκαν στους δύο παραπάνω ενώπιων του Αρείου Πάγου με διαβίβαση από το Εφετείο για τους εξής λόγους, τους οποίους περιέγραψε στον “Χ” ο συνήγορος του κου Μακαδασίδη δικηγόρος Αθηνών και τέως δικαστικός λειτουργός Δημήτρης Καλουτάς: “Εξετάστηκε ως μάρτυρας στο ακροατήριο αστυνομικός ο οποίος εκτέλεσε ανακριτικά καθήκοντα και αυτό το απαγορεύει η δικονομία. Επίσης υπάρχουν λογιστικά σφάλματα στην συγχωνευθείσα ποινή των 56 ετών κατά την απαγγελία της απόφασης.

Δηλαδή και για την έκρηξη και για την κατοχή και την προμήθεια εκρηκτικών υλών βάζει ξεχωριστές ποινές, ενώ απορροφώνται όλες από την μεγαλύτερη ποινή της κατοχής και χρήσης εκρηκτικών υλών και δεν μπορούν να επιβληθούν δύο και τρεις ποινές για την έκρηξη της εκρηκτικής ύλης, την χρήση του κυνηγετικού όπλου και των φυσιγγίων”.

Μετά την ανακοίνωση των ποινών στη φυλακή επιστρέφουν 16 εκ των καταδικασθέντων, ενώ ελεύθερος αφήνεται ένας αφού εξέτισε μέρος της ποινής του.

Πηγή : XRONOS.GR

Διαβάστε επίσης