• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα γνωστό πρόβλημα που ποτέ δεν αντιμετωπίζεται στην ώρα του, είναι αυτό των διαρροών του δικτύου ύδρευσης. Κάθε περιστατικό διαρροής γνωστοποιείται έγκαιρα στη ΔΕΥΑΚ. Αυτή δεν κάνει τίποτα. Αμέσως μετά οι πολίτες αναφέρουν το πρόβλημα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ΔΕΥΑΚ ενημερώνεται και με αυτόν τον τρόπο. Μόνο τότε αντιδρά (τις περισσότερες φορές), κάνει το αυτονόητο.
Στην φωτογραφία σημείο της κεντρικής πλατείας- από την πλευρά της οδού Δοϊράνης- όπου η διαρροή υπάρχει κι είναι πολλών μηνών. Δεν είναι κρίμα να χάνεται τόσο νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Οδηγοί Ταξί (το σημείο είναι δίπλα στην πιάτσα τους) ενημέρωσαν τους αρμόδιους. Χωρίς να υπάρξει καμία ενέργεια τους  μέχρι τώρα.

 

Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για την στάση των Αστικών λεωφορείων στην πλατεία (Επιμελητήριο), εκεί όπου χρειάζεται να τοποθετηθούν περισσότερα παγκάκια ώστε οι ηλικιωμένοι να μην περιμένουν όρθιοι. Η χθεσινή φωτογραφία είναι χαρακτηριστική της κατάστασης. Άνθρωποι με ψώνια, περιμένουν όρθιοι. Τυχεροί τρεις, που βολεύονται στο μοναδικό παγκάκι που υπάρχει.

 

============================================================

 

Βουλευτές και Δήμαρχοι. Περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες. Αντιδήμαρχοι και κάθε είδους πρόεδροι. Όλοι δέχονται κριτική τόσο από τους πολίτες όσο κι από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κριτική διαρκείας. Κριτική αυστηρή. Κριτική τις περισσότερες φορές απόλυτα δίκαιη. Ποιος όμως να το περίμενε; Ο ΟΤΕ τους ξεπέρασε όλους. Αυτός κι αν αξίζει κριτική…

 

Σχεδόν τρεις μήνες τώρα ο ΟΤΕ δεν εκτελεί απαραίτητο έργο στο Περιγιάλι, προκειμένου να διευκολύνει το 1ου Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Το οποίο λειτουργεί στο σχολείο του Περιγιαλίου, αλλά τόσο καιρό δεν διαθέτει σταθερό τηλέφωνο.

 

Η κριτική λοιπόν πρέπει για λίγο να σταματήσει. Η κριτική που προαναφέραμε. Οφείλουμε να την επικεντρώσουμε στον τοπικό ΟΤΕ, σε αυτόν που εμμέσως πλην σαφώς ιδιωτικοποιήθηκε κι όπως οφείλουμε να παραδεχθούμε άλλαξε.

 

Παλιά γνωρίζαμε τον διευθυντή του. Γνωρίζαμε και συνομιλούσαμε με τα τοπικά του στελέχη. Τώρα αν και όλοι αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και κινούνται ανάμεσα μας, εκπροσωπούνται από κάτι αόριστο. Κάτι ασαφές που βρίσκεται στην Αθήνα. Τα παράπονα για τον ΟΤΕ και τις εταιρίες του διατυπώνονται μόνο τηλεφωνικά. Απαντώνται (αν απαντώνται) από απλούς εργαζόμενους, τις γνωστές τηλεφωνήτριες και τηλεφωνητές.

 

Αν κάποιος ψάξει μια πιο πειστική απάντηση, πρέπει μάλλον να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ή να αποστείλει επιστολή στην Αθήνα. Μετά θα περιμένει. Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς μαθητών του σχολείου ΑμΕΑ περιμένουν 3 περίπου μήνες. Δεν γνωρίζουμε αν ακολούθησαν την οδό της επιστολής. Γνωστοποίησαν ως όφειλαν το αίτημα τους κι έκτοτε χρησιμοποιούν άλλα τηλέφωνα για την επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο κόσμο!

 

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ο ΟΤΕ ακόμη κι αν αποφασίσει να απαντήσει στην κριτική, θα βρει τις κατάλληλες δικαιολογίες για να καλύψει τις ευθύνες του. Στην χώρα μας εκτός από τις δικαιολογίες υπάρχει και κάτι άλλο. Η αλήθεια. Στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Ένα σχολείο- σχολείο ΑμΕΑ μάλιστα- λειτουργεί τόσο καιρό χωρίς σταθερό τηλέφωνο!

 

Μέσω Βασίλη Λιόγκα το κρατικό ραδιόφωνο ετοιμάζει αφιέρωμα στην Καβάλα. Στην «κόκκινη» ιστορία της. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος θα είναι το Σάββατο καλεσμένος σε εκπομπή του 1ου Προγράμματος όπου θα ερευνηθεί η σχέση της εκτέλεσης στην Καισαριανή με τους κομμουνιστές της Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εκπομπή θα μιλήσουν κι άλλοι καβαλιώτες. Οι οποίοι είναι συγγενείς Καβαλιωτών που εκτελέστηκαν τότε.

 

Αυτήν την περίοδο το μπλόκο της Καισαριανής ξαναγίνεται επίκαιρο λόγω της γνωστής κινηματογραφικής παραγωγής. Η οποία «υποχρεώνει» τους Έλληνες να θυμηθούν την ιστορία ή να την μάθουν από την αρχή. Σε εκείνο το γεγονός η Καβάλα είχε συμμετοχή (αρνητική φυσικά) αφού κομμουνιστές της ήταν μεταξύ όσων εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

 

Ραγδαία αύξηση των αδέσποτων σκυλιών διαπιστώνεται τελευταία στην Νέα Ηρακλείτσα. Είναι «φως φανάρι» ότι κάποιοι εγκαταλείπουν στην έρημη αυτήν την περίοδο Νέα Ηρακλείτσα, τα σκυλιά που βαρέθηκαν. Αυτόπτης μάρτυρας μας διηγήθηκε προχθές την παρουσία αγέλης έως 40 ζώων. Ας τα έχει όλα αυτά υπόψη του ο Δήμος Παγγαίου αφού το Καλοκαίρι δεν είναι και τόσο μακριά.

 

Κι άλλη είδηση από τη Νέα Ηρακλείτσα. Κατάστημα στον κεντρικό και παραλιακό πεζόδρομο που ήταν κλειστό για δύο τουλάχιστον σεζόν, νοικιάστηκε για να λειτουργήσει ως ψαροταβέρνα. Στο ίδιο σημείο προ πολλών ετών υπήρχε επιχείρηση ιδιαίτερα γνωστή και στην πόλη μας.

 

Συμπολίτης μας διηγήθηκε ένα περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της ΔΕΠΟΣ. Δημοτικό γερανοφόρο όχημα κινούνταν στην περιοχή όταν τμήμα του γερανού (με το καλάθι) άρχισε να κουνιέται ανεξέλεγκτα. Την πρώτη φορά πέρασε σύριζα από αστικό λεωφορείο. Στην «επιστροφή» χτύπησε τον «ουρανό» του λεωφορείου! Το λεωφορείο ήταν γεμάτο επιβάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

 

«Σα να έγινε θαύμα και δεν συνέβη κάτι χειρότερο» μας είπε ο συμπολίτης, που έμαθε τα νέα από το παιδί του που ήταν μέσα στο λεωφορείο. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ερευνήσει το περιστατικό διότι πρέπει να ελεγχθεί το όχημα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κάθε φορά που αυτό κυκλοφορεί στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης.

 

Βρισκόμαστε στο μέσο και προς το τέλος της εβδομάδας. Οι φήμες για το πρόβλημα της ΒΦΛ ενισχύονται από πλευράς αισιοδοξίας. Παραμένουν το ίδιο αόριστες. Κάποιοι λένε με νόημα ότι πραγματικά θα πρέπει να περιμένουμε το όνομα του νέου επενδυτή. Τα ακούμε όλα αυτά αλλά είμαστε προσεκτικοί. Συνεχίζουμε να περιμένουμε όχι τις φήμες αλλά τις επίσημες ανακοινώσεις.

 

Την Άνοιξη θα γίνουν εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Ακούμε ότι η πλειοψηφία ετοιμάζεται. Νέα σωματεία εντάσσονται στη δύναμη του ΕΥΚ Καβάλας. Προφανώς για να λάβουν μέρος στις εκλογές, ψηφίζοντας αυτούς που έχουν την πλειοψηφία εδώ και δεκαετίες.

 

Μια ομάδα παιδιών φάνηκε να ξαφνιάζεται από τη χθεσινή διαδικασία λιτανείας της εικόνας του Αγίου Νικολάου. Ενώ περπατούσαν στην παραλία σταμάτησαν. Με τα κινητά τους τηλέφωνα φωτογράφισαν ότι γίνονταν μπροστά τους. Ήταν Τούρκοι μαθητές που βρίσκονταν στην Καβάλα στο πλαίσιο εκδρομής τους. Η πόλη μας έχει τουριστική κίνηση όλο το χρόνο. Ακόμη και στις αρχές Δεκέμβρη.

 

Η χθεσινή είδηση της προεκλογικής περιόδου του Επιμελητηρίου αφορά τον Κίμωνα Παπαδόπουλο. Ο οποίος μετά από σιωπή τόσων ημερών, χθες εξέδωσε δελτίο τύπου. Στην αναμπουμπούλα μεταξύ των δύο άλλων συνδυασμών, προσπαθεί να επωφεληθεί. Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει.

 

Εντυπωσιασμένη η αποστολή της Καβάλας από τα όσα είδε και βλέπει στο Σετζέν της Κίνας. Οι φωτογραφίες και τα σχόλια στο διαδίκτυο μας προετοιμάζουν. Όταν με το καλό επιστρέψουν θα έχουν να μας πουν πάρα πολλά. Μα πάρα πολλά και δη τουριστικά.

 

Στη σελίδα του Δήμου Καβάλας στο facebook υπήρχε χθες η ακόλουθη είδηση: «Η αποστολή του Δήμου Καβάλας με επικεφαλής τη Δήμαρχο Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα σε συνάντηση με τον αναπληρωτή γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας της περιοχής Longhua της Shenzhen και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές και ιδιαίτερο σεβασμό. Στο επίκεντρο της συζήτησης τα λιμάνια μας, ο πολιτισμός μας, οι Φίλιπποι, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Απόστολος Παύλος, οι γαλάζιες παραλίες μας, ο τουρισμός.

 

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του πρώην Δήμου Φιλίππων οργανώνει την Κυριακή στις Κρηνίδες εθελοντική αιμοδοσία. Αυτή προγραμματίζεται να γίνει στο γυμνάσιο των Κρηνίδων από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

 

Είχε πολύ αστυνομία χθες στο κέντρο της πόλης. Ο λόγος ήταν  η συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Περιπολικό στάθμευσε στην οδό Κ. Παλαιολόγου, για τη φύλαξη του Δημαρχείου και τις απογευματινές ώρες! Από σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας έχει άλλες φούριες. Προσωπικό της μετακινείται στην Κομοτηνή, ενίσχυση της δύναμης λόγω της επίσκεψης Ερντογάν.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς είναι προσεκτικός σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στο Επιμελητήριο. Ωστόσο χθες επιχείρησε να σχολιάσει το «πλούσι»ο προεκλογικό τοπίο. Κι ενώ παρέμεινε προσεκτικός ως το τέλος, βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει το γνωστό του συμπέρασμα: «Η Τσανάκα είναι Σιμιτσής με φουστάνια» έγραψε στο facebook. Πάει καιρός που το είπε πρώτη φορά, συχνά πυκνά το επαναλαμβάνει. Σε κάθε ευκαιρία.

 

Διαβάστε επίσης