μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε, λόγω των εορτών, το γηροκομείο «Κωνστάντειο» που βρίσκεται στην περιοχή κοντά στην μονή του Αγ. Σίλα. Ο ίδιος περιγράφει την εμπειρία και τον σκοπό της επίσκεψης του: « Από την επίσκεψη αγάπης και σεβασμού στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Κωνστάντειο Γηροκομείο». Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Κάθε φορά έχουμε να διδαχθούμε πολλά από τις σοφές κουβέντες που έχουν να μας πουν.Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς αντάλλαξα ευχές και συνομίλησα με τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους και το προσωπικό του Ιδρύματος. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ενημερωτική συζήτηση με τη διεύθυνση του «Κωνστάντειου Γηροκομείου» για το έργο και την ανάγκη στήριξης του Ιδρύματος».

Τώρα που ο καιρός είναι καλός, οι παραλίες της πόλης είναι κατάλληλες και για πεζοπορία. «Προπόνηση» για το Καλοκαίρι που πλησιάζει.

 

===================================================================

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών που την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε συνέντευξη της συζύγου του Πρωθυπουργού, είχε στην ίδια έκδοση της συνέντευξη του κ. Γιάννη Λούλη. Του γνωστού επικοινωνιολόγου και συγγραφέα. Η συνέντευξη Λούλη έχει σαφώς μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον από αυτήν της κ. Μπαζιάνα.

 

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, αυτός που επηρέασε τη ΝΔ και τον τότε πρόεδρο της προκειμένου να στραφούν προς το Κέντρο για να κερδίσουν τις εκλογές του 2004, ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και στα υπόλοιπα κόμματα. Κατά κάποιο τρόπο δίνει ένα προβάδισμα στον κ. Τσίπρα αφού παραδέχεται (εμμέσως πλην σαφώς) ότι η τακτική της ΝΔ είναι αδιέξοδη. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη Λούλη για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

 

Για την οποία δήλωσε: «Ο,τι απομένει από το ΠΑΣΟΚ είναι τοξικό. Γι’ αυτό το μεγαλύτερο κομμάτι της Κεντροαριστεράς, που είναι πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα, θα στρέφεται κυρίως στον Τσίπρα».

 

Η άποψη του κ. Λούλη έχει ομοιότητες, έχει και διαφορές με κάτι που είπε πριν από μήνες ο Ε. Βενιζέλος. Ο οποίος δέχθηκε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού πρώτα ηττηθεί στις εκλογές.

 

Είτε έτσι, είτε αλλιώς η Κεντροαριστερά θα «συναντηθεί» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο. Ο Λούλης θεωρεί τούτο αναγκαία συνθήκη επειδή ο κατάλληλος επικεφαλής υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην Κεντροαριστερά. Ο Βενιζέλος δεν φθάνει στο ζήτημα ποιος θα είναι επικεφαλής. Κρατά την ιδεολογική συγγένεια, την οποία συνδυάζει με το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών.

 

Στην ερώτηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Λούλης απαντά: «Ο νυν αρχηγός του κόμματος μπορεί να έχει ένστικτα στροφής προς το Κέντρο, όμως τον έχει καταπιεί το κόμμα του».

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο Γιάννης Λούλης. Παρουσιάζει με συνέπεια ένα πολιτικό σκεπτικό το οποίο στηρίζεται στη εκλογική συμπεριφορά των ελλήνων, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Το σκεπτικό αυτό φυσικά και αλλάζει όσο η κρίση παραμένει. Τώρα όμως που την συνηθίσαμε (καλώς ή κακώς), δεν αποκλείεται η επόμενη εκλογική διαδικασία να δικαιώσει τον έμπειρο επικοινωνιολόγο. Ο οποίος- τούτο δεν είναι σύμπτωση- δεν εργάζεται πλέον στη χώρα μας.

 

Όσο για τη συνέντευξη της κ. Μπαζιάνα, περισσότερο μοιάζει με συνέντευξη υπουργού της Κυβέρνησης (ή κομματικού στελέχους του κυβερνόντος κόμματος) παρά με συνέντευξη μιας γυναίκας που βρίσκεται δίπλα στον Α. Τσίπρα την περίοδο που αυτός κυβερνά. Θα λέγαμε ότι τα λόγια της κ. Μπαζιάνα είναι μια πολιτική απολογία και μια δυνατή υπόσχεση ότι σύντομα τα πράγματα θα διορθώσουν. Λόγια ίδια ή παρόμοια με αυτά του Αλέξη.

 

Υπό όλες αυτές τις συνθήκες κι ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα παραμένουν ρευστές, έχει τα στοιχεία κωμωδίας (και κωμωδίας) η κούρσα που άρχισε και συνεχίζεται σε όλο το Νομό Καβάλας. Ποιος από τους ενδιαφερόμενους θα προλάβει να μπει πρώτος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, να ελέγξει την πόρτα και να βάλει σε αυτό μόνο όσους τον βολεύουν…

 

Το γνωστό σνακ μπαρ «Bitte Fate» διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του. Μεταφέρεται από την οδό Δαμιανού (πλησίον πλατείας Καπνεργάτη), σε πάροδο της οδού Ομονοίας. Στο κατάστημα της οδού Δαμιανού θα λειτουργήσει άλλη επιχείρηση εστίασης. Πρόσφατα μετακόμισε σε πάροδο της Π. Μελά το σνακ μπαρ της Λεμονιάς. Βρίσκονταν επί σειρά ετών σε πάροδο του πεζόδρομου της Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Δεχθήκαμε χθες ανώνυμη καταγγελία για ένα τροχόσπιτο που ηλεκτροδοτείται από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις του Χαϊδευτού Νέστου. Ο ανώνυμος πολίτης μας είπε ότι πριν απευθυνθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατήγγειλε το περιστατικό στο Δήμο Νέστου.

 

Άσχημα ξεκίνησε η χθεσινή μέρα στο δικαστήριο. Πριν το περιστατικό κλοπής τσάντας δικαστικής υπαλλήλου, έγινε ένα άλλο συμβάν. Στο ισόγειο (εκτός ακροατηρίου) δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αντίδικων, έσπευσε στο σημείο αστυνομικός που απέτρεψε τα χειρότερα. Ο αστυνομικός ήταν στο δικαστήριο για την ίδια  υπόθεση (μάρτυρας).

 

Συμμετέχοντας (πρώτη φορά) στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ο κ. Γιώργος Γραμμένος, διαπίστωσε αναστάτωση στον κλάδο. Η οποία οφείλεται στο νέο νόμο για τη διαμεσολάβηση. «Δηλαδή έρχεται αποχή;» τον ρωτήσαμε. Απάντησε αρνητικά. Η προηγούμενη φαίνεται, πολύμηνη αποχή και οι συνέπειες της στους δικηγόρους, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να υπάρξει νέα.

 

Έγινε και φέτος η παραδοσιακή «γαλάζια» συνάντηση στην κατοικία του δημοτικού συμβούλου Ιορδάνη Παπαντίδη, με την ευκαιρία της ονομαστικής του γιορτής. Όλος ο καλός ο κόσμος ήταν εκεί. Το γλέντι συνεχίστηκε ως τα ξημερώματα, με τις καθιερωμένες συζητήσεις περί πολιτικής, υποψηφίων και υποψηφιοτήτων κτλ.

 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να στηρίζει τον ΑΟΚ. Εκπρόσωποι του είναι στο γήπεδο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Προχθές Κυριακή επικεφαλής της παρέας ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

 

Μέσα ενημέρωσης των Αθηνών αναφέρουν ότι το 2018 θα είναι έτος ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Σημειώνουν ότι αυτό θα γίνει με τη διαδικασία μακροχρόνιας παραχώρησης τμημάτων και λειτουργιών του. Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει προτεραιότητα και σημασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω του έργου του πλωτού LNG. Εξ αυτού του λόγου το συγκεκριμένο λιμάνι θα ιδιωτικοποιηθεί πρώτο απ΄ όλα τα υπόλοιπα στην επαρχία. Να υποθέσουμε ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει κι η δική μας σειρά; Κι αν έρθει, θα αφορά το νέο λιμάνι; Το κεντρικό; Ή και τα δύο;

 

Πριν από τις γιορτές τα μέσα των Αθηνών πρόβαλαν τα σχέδια Γεωργούλια στον χώρο των πρώην αποθηκών του κεντρικού λιμανιού. Τελικά οι αναρτήσεις ήταν μια προβολή και μόνο του εγχειρήματος αφού είδηση δεν υπάρχει. Ο επιχειρηματίας ταλαιπωρείται ψάχνοντας κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι πιθανό η πανελλαδική προβολή του φιλόδοξου και θετικού του σχεδίου, να κάνει καλό. Το ευχόμαστε.

 

Ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής διατυπώνει εύλογο ερώτημα, για τη μη αξιοποίηση της καπναποθήκης (ιδιοκτησίας σήμερα της Π.Ε. Καβάλας) επί της οδού Φιλίππου. Η σχετική ανάρτηση του συνοδεύεται από φωτογραφία της καπναποθήκης. Το κείμενο αναφέρει: «Η πενταόροφη καπναποθήκη στην οδό Φιλίππου 60 μέτρα πίσω από το OCEANIS . H Νομαρχία ανέθεσε μελέτη ανακαίνισης στην τελευταία μου περίοδο .Γιατί δεν αξιοποιείται;».

 

Είναι είδηση ότι ο Δήμος Καβάλας εγκατέστησε στην Παναγία βυθιζόμενους και μεγάλης χωρητικότητας κάδους απορριμμάτων. Είναι επίσης είδηση ότι ο μεγάλος βυθιζόμενος κάδος στην οδό Δοϊράνης παρουσίασε βλάβη, η οποία δεν δύναται να επιδιορθωθεί. Θυμόμαστε τα πανηγύρια την ημέρα που τον παρουσίαζαν. Ήταν Σεπτέμβρης του 2009. Δηλαδή δεν άντεξε να λειτουργεί ούτε 10 χρόνια!

 

Μεγάλο και ενδιαφέρον αφιέρωμα στην προσπάθεια της ΔΕΥΑ Παγγαίου να αξιοποιήσει το γεωθερμικό πεδίο του Ακροποτάμου υπήρξε προ ημερών στην ιστοσελίδα ypaithros.gr. Παρουσιάζεται το ιστορικό της υπόθεσης μαζί με τις πρώτες ενέργειες της ΔΕΥΑ Παγγαίου. Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει: «Επαγγελματική διέξοδο για όσους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν θερμοκήπια, σημαντική ενίσχυση στην τουριστική δραστηριότητα των παραθαλάσσιων περιοχών, αλλά και οικονομία σε οικιακούς καταναλωτές υπόσχεται η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου Καβάλας, που ανήκει στον Δήμο Παγγαίου.

Το ενδιαφέρον του δήμου εντοπίζεται στον θερμαλισμό που μπορεί να ενισχύσει τον ιαματικό τουρισμό, καθώς στο Παγγαίο υπάγονται οι ιαματικές πηγές των λουτρών Ελευθερών, με ζεστά μεταλλικά νερά που χρησιμοποιούνταν από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η επενδυτική πρόταση για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου παρουσιάστηκε τον Οκτώβρη από τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, σε ειδική ημερίδα, στο «Open Days» της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων τον Οκτώβρη στις Βρυξέλλες».

 

Διαβάστε επίσης