μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

30 Ιουλίου, 2010

gap2.jpgΔείπνο με τον Πρόεδρο
Στο Ζάππειο το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των 52 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής. Εκεί ήταν και οι 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Κάθισαν μακριά ο ένας απ΄ τον άλλο, σε χωριστές παρέες. Αυτό ήταν συμπτωματικό. Είχαν και οι τρεις την ευκαιρία να μιλήσουν στον Πρωθυπουργό, αφού αυτός γύριζε από τραπέζι σε τραπέζι.
Ο Δημήτρης Παπουτσής (κάθισε δίπλα στον γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη) είπε στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης ότι τώρα με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχουν ενδοπεριφερειακές ανισότητες και διακρίσεις. Του έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη υπόθεση της ρύθμισης των παλαιότερων δανείων σε Δράμα και Καβάλα, του ζήτησε να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση της Θράκης σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. «Συμφωνώ, το θέμα είναι σοβαρό» είπε ο κ. Παπανδρέου. Ο Μιχάλης Τιμοσίδης του μίλησε για τις δυσκολίες των κατοίκων του Νομού Καβάλας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στις ανακοινώσεις της ΔΕΘ θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης για τους οικονομικά αδύνατους. Και ο κ. Τιμοσίδης μίλησε για την ευκαιρία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στην ίδια παρέα των βουλευτών ότι ο Μιχάλης Τιμοσίδης ως μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε το ασφαλιστικό έκανε πολύ καλή δουλειά. «Όλοι μαζί προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το αρχικό κείμενο ώστε να γίνει ο νόμος όσο το δυνατό πιο ήπιος» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο Σάββας Εμινίδης έκανε τον κ. Παπανδρέου να γελάσει. Μόλις έφθασε στο τραπέζι του βουλευτή Καβάλας, ο κ. Εμινίδης ως υπεύθυνος αθλητισμού τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα του ΠΑΟΚ που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί. «Όντως το 1-1 είναι θετικό αποτέλεσμα» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και χαμογέλασε. Ο κ. Εμινίδης έθεσε επίσης θέμα υποστήριξης των μαρμάρων της Θάσου, λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ κτλ. Το μενού στο δείπνο ήταν λιτό. Χόρτα, τυρί, κριθαράκι και μπιφτέκια ήταν αυτά που προσφέρθηκαν στους βουλευτές. Το πολύ πολύ και κανένα κοτόπουλο. Η συνάντηση άρχισε στις 9.30 το βράδυ και τέλειωσε στη 1 το πρωί. Οι 3 βουλευτές της Καβάλας έφυγαν από τους τελευταίους.Ώρα αποφάσεων και ανακοινώσεων
Χαρούμενος αλλά και σταθερά σιωπηλός (ως προς τις επίσημες δηλώσεις του) ήταν χθες ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Χαρούμενος επειδή ο σχεδιασμός που με υπομονή κατέστρωσε και προσεκτικά υλοποίησε δείχνει ότι (πάλι) δικαιώνεται. Η πρόσκληση από την Ρηγίλλης για το καθοριστικό ραντεβού της Δευτέρας είναι ένα πρώτης τάξεως σημάδι ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Άρα λίγη ακόμη υπομονή ώστε να παρθούν οι πολυσυζητημένες αποφάσεις, να γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις. Ο ίδιος ο Νομάρχης ενημέρωσε έγκαιρα τους συνεργάτες του για την συνάντηση της Δευτέρας. Από στόμα σε στόμα η πληροφορία έφθασε παντού. Ακόμη και στα «αντίπαλα» στρατόπεδα. Υπήρξε μια γενικότερη κινητοποίηση στελεχών της ΝΔ Καβάλας, μια επιβεβαίωση των εξελίξεων και μια βαθειά ανάσα που πήραν όλοι. Ότι είναι να γίνει θα γίνει την Δευτέρα (εκτός απροόπτου βέβαια).
Σημειώνουμε ότι χθες, εκτός προγράμματος, έγιναν δηλώσεις από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κώστα Ευθυμιάδη. Ο κ. Ευθυμιάδης επισημοποίησε κάποια πράγματα και πολύ καλά έκανε. Δεν είπε δα και κάτι τρομερό. Είπε δημοσίως αυτό που έτσι κι αλλιώς συζητούσαν οι σχετικοί με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Η έκτακτη αλλά χρήσιμη συνέντευξη τύπου του κ. Ευθυμιάδη (έγινε στο Διοικητήριο) ήταν «κατάκτηση» των εκπροσώπων του τύπου. Κατέθεσαν σχετικό αίτημα κι ο κ. Ευθυμιάδης το έκανε δεκτό. Έτσι μίλησε επώνυμα, συγκεκριμένα και πάνω απ’ όλα σοβαρά και υπεύθυνα για τα θέματα που ως τότε ήταν αντικείμενο φημών, διαδόσεων και κουτσομπολιών. Τουλάχιστον από χθες η προεκλογική διαβούλευση στην ΝΔ Καβάλας απέκτησε το ειδικό βάρος που της αξίζει. Έπαψε να έχει αφετηρία τις σκόπιμες ή τυχαίες διαρροές.

Πάρε δώσε
Όπως όλοι συμφωνούν, την Δευτέρα ο Νομάρχης θα πάει στη Ρηγίλλης για να πάρει την στήριξη (από τον Αντώνη Σαμαρά;) για την υποψηφιότητα του στον νέο Δήμο Καβάλας. Άλλοι συμπληρώνουν ότι ο κ. Καλλιοντζής για να πάρει αυτό που θέλει πρέπει ταυτόχρονα να δώσει κάτι δικό του. Αυτό το κομματικό «πάρε δώσε» φαίνεται να προβλέπει παραλαβή της στήριξης, παράδοση κι ακύρωση του παλαιότερου στόχου για το κοινοβούλιο. Από την Δευτέρα το μεσημέρι -αν δεν μεσολαβήσει κάτι διαφορετικό- ο κ. Νομάρχης θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος και όχι υποψήφιος βουλευτής.

Ειδήσεις
Είναι είδηση ότι επί της Ομονοίας ετοιμάζεται να λειτουργήσει νέο κατάστημα. Η ανακαίνιση άρχισε δειλά δειλά με προοπτική το κατάστημα (που θα διαθέτει ρούχα Lacoste)να λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη. Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και στην οδό Βενιζέλου. Μικρό κατάστημα, άδειο επί σειρά μηνών, έγινε φούρνος ενώ και στην άλλη πλευρά της οδού (προς το σχολείο του Άη Γιάννη) έγιναν ή ετοιμάζονται 2-3 νέα καταστήματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται ελαφρώς τα ελεύθερα κι ανοίκιαστα καταστήματα στους δύο πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης. Ας πούμε -με λίγη δόση υπερβολής και βιασύνης- ότι πρόκειται για κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Βρέθηκε η διαρροή
Συνεργείο της ΔΕΥΑΚ έψαχνε όλες αυτές τις μέρες για την διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε κατοικίες και διαμερίσματα στην οδό Ναυπλίου. Ως που χθες βρέθηκε το σημείο της διαρροής, ναι μεν επί της 7ης Μεραρχίας (όπως όλοι υπολόγιζαν) αλλά πιο ψηλά στον ίδιο δρόμο απ’ ότι αρχικά φαίνονταν. Η ΔΕΥΑΚ αφού εντόπισε το σημείο της βλάβης τώρα έχει πιο εύκολη δουλειά, να την διορθώσει. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψει να υπάρχει το πρόβλημα για το οποίοι αρκετοί κάτοικοι έφθασαν να διαμαρτυρηθούν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαμαρτυρία και μπάνιο
Ομάδα 20 περίπου νεαρών ατόμων-μαθητών και σπουδαστών του ΤΕΙ- έκαναν χθες συμβολική (όπως εξήγησαν) διαμαρτυρία στις αστικές συγκοινωνίες και στην ακτή του Μπάτη. Δηλώνοντας ότι η διαμαρτυρία τους είναι συμβολική βρήκαν την απαραίτητη κατανόηση ώστε να μετακινηθούν χωρίς εισιτήριο από τον Δημοτικό Κήπο ως τον Μπάτη (με το αστικό λεωφορείο της γραμμής), να μπουν επίσης χωρίς εισιτήριο στην ακτή. Τόσο το Αστικό ΚΤΕΛ όσο και οι υπεύθυνοι του Μπάτη έδειξαν πνεύμα συνεργασίας, αποδέχθηκαν το ευγενικό αίτημα των μαθητών και των σπουδαστών κι έτσι όλα κύλησαν πολύ ήρεμα. Στο τέλος δε και πολύ δροσερά αφού τα παιδιά έκαναν -εκτός από την συμβολική διαμαρτυρία- και το μπάνιο τους στον φιλόξενο Μπάτη.

Θα βρει τον μπελά του
Ένας εκ των βουλευτών δείχνει μεγάλο και αδικαιολόγητο ζήλο στα θέματα της Καβάλα Όιλ. Τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αθήνα. Έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπευθύνους, βάζει θέματα που συνεχώς απορρίπτονται, δημιουργεί μια κατάσταση ενοχλητική κι αδιέξοδη. Μπλέκεται εκεί που δεν θα έπρεπε. Με τρόπο άγαρμπο. Μήπως στο τέλος βρει τον μπελά του;

Σε ζωντανή μετάδοση
Άρχισε χθες η διανομή των συμπαθητικών σταχτοδοχείων για τη θάλασσα, του Πολιτιστικού και Τουριστικού Οργανισμού της Νομαρχίας Καβάλας. Η πρόεδρος Σοφία Αθανασιάδου ενημερώθηκε ότι η πρωτοβουλία της θα έχει και φέτος πανελλήνια προβολή. Η κρατική τηλεόραση θα την περιμένει την Κυριακή στο Περιγιάλι και σε ζωντανή σύνδεση θα προβάλλει την διανομή στους Καβαλιώτες που κάνουν το μπάνιο τους στις ανατολικές ακτές της πόλης.

Τον Βαφειάδη
Τον Νομάρχη ο Σαμαράς τον κάλεσε την Δευτέρα. Τον Θανάση Βαφειάδη με την μεγάλη δημοτικότητα τον άφησε να τον δει μετά τον 15Αύγουστο.