• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Κοσμίδη για το απεντομωτήριο

 Δηλώσεις Κοσμίδη για το απεντομωτήριο

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αδάμ Κοσμίδης μίλησε χθες στην εφημερίδα μας για το μέλλον του απεντομωτηρίου, παρουσίασε τις σκέψεις που κάνει για την αξιοποίησή του, χωρίς ν΄ αποκλείει το ενδεχόμενο το κτίριο να δοθεί στο Δήμο Καβάλας, για πολιτιστικούς σκοπούς.

Θέτει βέβαια ως προϋπόθεση, να προηγηθούν οι τεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο για να μπορέσει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια όπως ακριβώς προβλέπει ο Νόμος περί χώρων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Αφορμή για τη συνέντευξη του Αδάμ Κοσμίδη στην Πρωϊνή, αποτέλεσαν δύο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη δίκη που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στην Καβάλα, όπου η πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θεοδώρα Βαβαλέσκου θα είναι κατηγορούμενη, για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών παραστάσεων στο απεντομωτήριο όταν την ευθύνη του χώρου είχε ο Δήμος Καβάλας.

Η δεύτερη αφορμή είναι σχόλιο της εφημερίδας μας, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΛΚ έδιωξε από το απεντομωτήριο τον Δήμο Καβάλας κακήν κακώς. Ο κ. Κοσμίδης είπε επίσης στην «Πρωϊνή» με την ίδια ευκαιρία ότι ο Οργανισμός ζήτησε υπηρεσιακά ένα τουλάχιστον μέρος του κτιρίου του τελωνείου – εννοώντας τις μεγάλες αποθήκες που υπάρχουν στη νότια πλευρά του κτιρίου – για να το χρησιμοποιήσει φυσικά για αποθηκευτικό χώρο.

Η συζήτηση με τον Αδάμ Κοσμίδη ξεκίνησε με δική του δήλωση:

 

«Ευτυχώς εμείς κρατήσαμε αυτή τη στάση και δεν είμαστε σήμερα κατηγορούμενοι. Δεν είμαστε κι εμείς. Και δεν είχαμε και λόγο να είμαστε κατηγορούμενοι. Τρία λόγια για την ιστορία. Το απεντομωτήριο δόθηκε το 2009 – νομίζω – για προσωρινή χρήση – μερικών μηνών – για κάποιες παραστάσεις, με την προϋπόθεση να αδειοδοτηθεί, να λειτουργήσει νόμιμα εκεί. Λόγω της θέσης που έχει σήμερα δε μπορούσε ν΄ αδειδοτοηθεί. Έπρεπε να γίνουν κάποιες εργασίες. Αυτές κατ΄ επανάληψη μιλώντας με το δήμο, τη δημωφέλεια ζητήσαμε να γίνουν για να είναι νόμιμες, για να μπορούνε να είναι εκεί. Όπως ξέρετε 2010 έγιναν πάρα πολλές ανώνυμες καταγγελίες σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας, ως εκ τούτου ο ΟΛΚ αναγκάστηκε γι΄ αυτό το λόγο και μόνο να ζητήσει τη Δημωφέλεια ν΄ απομακρυνθεί από εκεί. Εάν είχε τη νομιμοποίηση δε θα είχαμε κανένα λόγο να την απομακρύνουμε. Και σήμερα εάν αναλάβαινε κάποια άλλη προγραμματική σύμβαση για να το χρησιμοποιήσει δεν έχει κανένα λόγο ο ΟΛΚ ν΄ αρνηθεί. Αυτή είναι η προσωπική θέση του προέδρου. Βέβαια υπάρχει και το διοικητικό συμβούλιο.

Αυτή είναι η διάσταση του θέματος. Τώρα σ΄ αυτό το θέμα όσα γράφετε εσείς και σήμερα σας κάλεσα για να τα πούμε, δεν ισχύουν. Δεν τον διώξαμε ποτέ, κακήν κακώς το Δήμο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Μην παίρνει άλλες διαστάσεις το θέμα.

Ως τώρα κάναμε τρεις προσπάθειες να το αξιοποιήσουμε. Κοιτάξτε… προσπάθειες αξιοποίησεις υπάρχουν. Και σήμερα υπάρχουν προτάσεις, αλλά όλοι το θέλουν στο τσάμπα. Λοιπόν δεν έχει τσάμπα.

Θα έλεγα πως υπάρχει και μία εξέλιξη που ενδεχομένως καλά έγινε και δε νοικιάστηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ΟΛΚ. Ξέρετε παραχωρούμε το κτίριο, εκεί το ηλεκτρολογείο – συνεργείο στην υπηρεσία του λιμανιού, ανασκευάζουμε τις αποθήκες με τη γνωστή διαδικασία, άρα εμείς θα χρειαστούμε αποθηκευτικούς χώρους, για να έχει το λιμάνι ένα χώρο εργοταξίου εκεί, χώρος διοίκησης εκεί. Εξετάζεται κι αυτή η πιθανότητα.

Εάν επρόκειτο να γίνει κάτι καλύτερο από αυτό τότε θα βρίσκαμε έναν άλλο τρόπο. Ξέρετε έχουμε και το «Φίλιππο Β» όπου εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε ότι αποθηκευτικούς χώρους κ.λ.π. θέλουμε.

Να σας πω μία διάσταση. Ζητήσαμε από το τελωνείο, παράλληλα αφού επικοινωνήσαμε με τους χρήστες που χωρίς καμιά σύμβαση έχουνε κάποια υλικά στις αποθήκες, να μας δώσει λοιπόν ένα μέρος της αποθήκης η οποία αποθήκη και όλο το τελωνείο περιλαμβάνεται στην προγραμματική σύμβαση. Την έχει χρεωμένη ο ΟΛΚ και τη χρησιμοποιούν οι τελωνειακοί. Είναι και λίγοι τώρα, δεν έχουνε τη δουλειά που είχανε τα περασμένα χρόνια, κι αν είναι άδεια η αποθήκη – πρόσφατα που την επισκέφθηκα ήταν σχεδόν άδεια . Κάναμε ένα αίτημα στο υπουργείο μέσω του τελωνείου εδώ και περιμένουμε να διευκρινιστεί αυτό. Εκεί είμαστε».

-ΕΡ: Εάν ο Δήμος Καβάλας που ετοιμάζεται να σας ξαναζητήσει το απεντομωτήριο, δεσμευτεί να νομιμοποιήσει τη λειτουργία του ως χώρο καλλιτεχνικό, του το δίνεται με λεφτά ή με συμβολικό ποσό;

ΑΠ: «Δεν έχει γίνει καμιά τέτοια συζήτηση. Προχθές είχαμε και την επίσκεψη του δημάρχου εδώ. Δεν έγινε κάποια συζήτηση. Τώρα εσείς από πού το βγάζετε… με ποιους μιλάτε και κατά πόσο υπάρχει ένα αίτημα… Άρα η ερώτηση είναι θεωρητικά. Εάν υπάρξει πρόταση τη συζητάμε».

 

 

Διαβάστε επίσης