• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Υπεγράφη στην Καβάλα η πράξη ένταξης – Αποκατάσταση της Μεγάλης Λέσχης μέσω του ΕΣΠΑ

 Υπεγράφη στην Καβάλα η πράξη ένταξης – Αποκατάσταση της Μεγάλης Λέσχης μέσω του ΕΣΠΑ

Την πράξη ένταξης του έργου αποκαταστάσεως της Μεγάλης Λέσχης στο ΕΣΠΑ υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας στο δημαρχείο της Καβάλας ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης, πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο Κωστή Σιμιστή, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά και την πρόεδρο του συμβουλίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας Οδέττη Κολοκοτρώνη. Το κλίμα που επικράτησε ήταν πανηγυρικό, αφού οι εμπλεκόμενοι χαρακτήρισαν την ημέρα ως ιδιαιτέρως χαρούμενη, τη δε ένταξη του έργου χαρακτήρισαν ως ξεχωριστή στιγμή. Η υπογραφή του περιφερειάρχη στην πράξη ένταξης σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας μακροχρόνιας περιόδου προετοιμασίας και την έναρξη της φάσης υλοποίησης των εργασιών. Εξάλλου, η αποκατάσταση ενός εμβληματικού κτιρίου για την πόλη όπως είναι η Μεγάλη Λέσχη θα αναβαθμίσει την εικόνα του κέντρου της Καβάλας και θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία έναν καλόγουστο χώρο πολιτισμού.

Τον δρόμο της συντήρησης κι αποκατάστασης παίρνει πλέον το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, ύστερα από την έγκριση των μελετών εκ μέρους της περιφέρειας και της ένταξης στα ολοκληρωμένα σχέδια αστικής ανάπτυξης. Απόλυτη ικανοποίηση επικράτησε εκ μέρους των κ.κ. Γιαννακίδη, Γρανά, Σιμιτσή, αλλά κι εκ μέρους της Φιλοπτώχου Αδελφότητας που θα ευτυχίσει να δει το κτίριο της αποκατεστημένο και προσφερόμενο στις τοπικές πολιτιστικές δράσεις.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου εκπόνησε ο δήμος Καβάλας, την στατική μελέτη η εταιρεία ΕΥΕΡΓΟΣ ΑΕ, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη ο Κωνσταντίνος Καραδρακόντης και την μελέτη αποκατάστασης του διάκοσμου ο Γιάννης Σπανός και η ΛΙΘΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Ειδική αναφορά έγινε στην άμεση ανταπόκριση του κ. Γιαννακίδη στο αίτημα της Φιλοπτώχου Αδελφότητας προκειμένου το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης να γλιτώσει από την ερείπωση και να αποκατασταθεί όπως ακριβώς του αξίζει. Ο περιφερειάρχης αφού γνώρισε δια ζώσης τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, αναγνώρισε την μακρόχρονη κοινωνική προσφορά του κι αποφάσισε να εγκρίνει την αποκατάσταση ενός εξαιρετικού κτιρίου, όπως ακριβώς αρμόζει την «αρχόντισσα» πόλη της Καβάλας.

Η Οδέττη Κολοκοτρώνη, που παραβρέθηκε στην υπογραφή της εγκριτικής πράξης, πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή στην ύπαρξη της Μεγάλης Λέσχης, στάθηκε στα έτη – σταθμούς για την εξέλιξη των προσπαθειών σωτηρίας του κτιρίου και σημείωσε πως στο εξής αναμένει εκ μέρους του δήμου Καβάλας να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου με γοργούς ρυθμούς. Έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το δυνατόν συντομότερα τους ανακαινισμένους χώρους εντός εμβληματικού μνημείου, άρρηκτα συνδεδεμένου με την τοπική ιστορία.

Στη μεγάλη σάλα του πρώτου ορόφου έχουν φιλοξενηθεί ορισμένες από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, όχι μόνο κατά το παρελθόν αλλά και κατά την περίοδο λειτουργίας του κτιρίου ως Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η συγκεκριμένη σάλα μάλιστα είναι ένας από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός χώρος της πόλης που μπορεί να φιλοξενήσει επιτυχώς ποιοτικές πολιτιστικές δράσεις όπως ομιλίες, μουσικές εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες.

 

=

 

Διαβάστε επίσης