μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλου

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλου

 

Όλα χθες έγιναν όπως ακριβώς άπαντες τα προέβλεπαν. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν ελάχιστη. Εννοούμε των δημοσίων υπαλλήλων διότι αυτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν από καιρό εγκαταλείψει τη προσπάθεια. Η προσέλευση στις πλατείες μικρή. Η βροχή απειλητική, ένας επιπλέον λόγος να μην απεργήσει κάποιος. Ν α μην κουνηθεί από τον κάθε είδους «καναπέ» του. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε σε άλλες περιοχές και πόλεις. Πάνω κάτω θα έγινε ότι και στη Καβάλα.

 

Υπάρχει ένα γενικότερο «κάθισμα». Μια απογοήτευση. Ένα μούδιασμα κι ένα «μάζεμα» του κόσμου. Απρόθυμος πλέον για το παραμικρό απεργιακό, βλέπει παρακολουθεί αλλά δεν έχει καμία διάθεση συμμετοχής. Οι μισθοί έχουν γνωρίσει μεγάλη μείωση, η συμμετοχή σε μια 24ωρη απεργία σημαίνει κι άλλες κρατήσεις. Δεν είναι καιρός για τέτοια, λέει με τον τρόπο του ο μέσος δημόσιος υπάλληλος. Αυτός άλλωστε ήταν που κυρίως τις πλατείες όλο αυτό το διάστημα.

 

Η κυβερνητική πολιτική επικράτησε όπως αναμένονταν. Νίκησε κάθε αντίσταση, είναι ολοφάνερο. Ο κόσμος λουφάζει αλλά και «βράζει» ταυτόχρονα. Η τρόϊκα είναι στην Ελλάδα για δουλειές κι ο έλληνας Πρωθυπουργός βρήκε επιτέλους το… καλό το φάρμακο. Δωρεάν ίντερνετ σε όλη την επικράτεια μας έταξε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το Μέγκα. Αυτό θα βάλουμε στα καλοριφέρ να ζεσταθούμε. Με αυτό θα πληρώσουμε τα νέα χαράτσια της ΔΕΗ. Με αυτό θα πάμε στο φαρμακείο να πληρώσουμε την αυξημένη συμμετοχή μας στα φάρμακα. Μπορεί να μην έχουμε πολλά και διάφορα αλλά σύντομα θα υπάρχει παντού δωρεάν ίντερνετ…

 

Ο Αντώνης Σαμαράς λέει την αλήθεια. Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Τα μέτρα που ετοιμάζονται και θα έρθουν θα είναι μεν μέτρα αλλά όχι σαν τα προηγούμενα. Θα είναι έμμεσα, κρυφά, δια της πλαγίας οδού. Στη κατάσταση που είναι ο κόσμος, τι θα κάνει; Θα τα δεχθεί κι αυτά. Η ιστορία θα συνεχιστεί όπως ακριβώς σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε. Τελικά ο λαός κάποτε θα μιλήσει. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αργότερο αλλά και το πιθανότερο. Μέχρι τότε λιτότητα. Ύφεση. Ακρίβεια αλλά και δωρεάν ίντερνετ!

 

Ένας ηλικιωμένος άνδρας διέκοψε χθες στη πλατεία την απεργιακή συζήτηση. Θέλησε απλά να μιλήσει και να πει τη γνώμη του. «Να φύγουν και οι δύο. Και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος» ζήτησε. Και μετά; Για το μετά δεν είχε καμία απάντηση. Δυστυχώς αυτό το «μετά» είναι που χαλά την κάθε προσπάθεια αντίστασης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Μας δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι όμως διαφωνούν. Ψάχνουν το «μετά» μα δε το βρίσκουν πουθενά. Τώρα μάλιστα που άρχισαν κι οι σκοτωμοί, τώρα είναι που εδραιώνεται ακόμη καλύτερα η γνωστή κυβερνητική συνταγή. Η οποία τι εκμεταλλεύεται αλήθεια; Το ότι δεν υπάρχει πειστική και διαφορετική πρόταση. Δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ.

 

Στις προηγούμενες απεργίες, πορείες και συγκεντρώσεις (ειδικά σε αυτές με μεγάλη συμμετοχή) η πόλη μιλούσε για αυτά τα θέματα. Αξιοποιούσε την αφορμή κατάλληλα. Κάθε ένας πολίτης συμμετείχε με τον τρόπο του. Η απεργία ήταν το θέμα της ημέρας. Χθες αντίθετα θέμα της ημέρας ήταν η βροχή και τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιούργησε. Η ουρά λέει στην οδό Δαγκλή άρχιζε από το ΚΑΠΗ στην οδό Τσολάκη κι έφθανε μέχρι τα φανάρια πίσω από το Ωκεανίς!

 

Καυγάς «ηλεκτρονικός» στο διαδίκτυο και στο facebook προχθές αργά το βράδυ. Δύο οι συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές. Ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο Δημοσθένης Μπρούσαλης εξ Αθηνών, συνεργάτης και κυρίως καλός φίλος του Δημάρχου. Εκ του «ηλεκτρονικού διαλόγου» διαπιστώνει ο δεύτερος (αλλά και ο οποιοσδήποτε αναγνώστης των κειμένων) ότι ο κ. Μαρκόπουλος έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα θέματα του Δήμου Καβάλας. Δεν «τσιγκουνεύεται» την κριτική τόσο προς τον κ. Σιμιτσή όσο και προς τον κ. Μπρούσαλή! Βρε μπας κι ο Θόδωρος θέτει με αυτό τον έμμεσο τρόπο τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος; Ενός κόμματος που ας μη ξεχνάμε ότι δεν έχει ακόμη υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας.

 

Στο facebook σπεύδει να αποκτήσει παρουσία κι η Δημοτική Σχολή Χορού. Η απόφαση πάρθηκε στη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια και θα υλοποιηθεί άμεσα. Μέχρι τώρα η Δημοτική Σχολή Χορού εξυπηρετούνταν στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα της Δημωφέλειας. Καιρός είναι να αποκτήσει δική της.

 

Χθες βράδυ επέστρεψε στη Καβάλα ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Απουσίαζε από τη Κυριακή στο εξωτερικό λόγω των γνωστών του υποχρεώσεων στην Επιτροπή των Περιφερειών. Με το που επιστρέφει στη Καβάλα δίνει συνέντευξη τύπου. Στις 12 σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο.

 

Αξιοσημείωτες και διαδοχικές οι επιτυχίες του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης. Επικεφαλής του οποίου είναι ένας ικανός αξιωματικός, το μέλλον του οποίου σύντομα θα συνδεθεί με την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Ο λόγος για τον Δήμο Μινούδη που όπως φημολογείται έρχεται από τη Χρυσούπολη στη Καβάλα προκειμένου να αναλάβει σημαντικό πόστο. Αφορμή αυτής της μετακίνησης θα είναι μάλλον οι κρίσεις του προσεχούς Μαρτίου.

 

 

————————————————————————————————–

Απολογία Ψωμιάδη

Συνεχίζεται στην Αθήνα η δίκη για τα «στημένα» παιχνίδια όπου βασικός κατηγορούμενος είναι ο Μάκης Ψωμιάδης. Χθες απολογήθηκε για περίπου 2 ώρες. Από την ιστοσελίδα contra αντιγράφουμε τα κυριότερα αποσπάσματα της απολογίας του:

“Μου ζήτησε τοπικός βουλευτής, ο κ. Καλαντζής που σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Βουλής, καθώς και ο Δήμαρχος, να βοηθήσω την ομάδα της Καβάλας. Εγώ δεν μπορούσα και πείσαμε τον γιο μου να ασχοληθεί. Είχε την οικονομική άνεση γιατί είχε πουλήσει άλογα δικά του σε έναν συνέταιρο του Κόκκαλη. Πούλησε όλο τον σταύλο και είχε μεγάλο κέρδος. Την πώληση των αλόγων την δήλωσε και και πλήρωσε και τους ανάλογους φόρους. Ο μικρός είχε ενθουσιαστεί, αλλά από κάποια στιγμή και μετά εγώ του έλεγα να πουλήσει την ΠΑΕ, γιατί η ομάδα έφτανε ψηλά και είχαν αρχίσει διάφορα προβλήματα λόγω του μεγάλου συναγωνισμού. Τελικά έχασε τα λεφτά του και την αξιοπρέπειά του. Δεν γνώριζε τις κακοτοπιές που είχε το ποδόσφαιρο. Εγώ ήμουν ένας άτυπος σύμβουλός του και άφηνα να εννοηθεί σε αυτούς που ήθελαν να του κάνουν κακό ότι ήμουν και εγώ από πίσω. Στο ποδόσφαιρο με σεβόντουσαν γιατί ήμουν έμπειρος και καθαρός παράγοντας. Οι θέσεις για την Ευρώπη όμως είναι κλεισμένες στο ποδόσφαιρο. Και επειδή ανέβαινε η Καβάλα, κάποιους ίσως να τους πείραξε».

Για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ο κ. Ψωμιάδης είπε: “Έκανα εμπόριο χρυσού στην Ελβετία από το ’83. Το ’86, μόλις ήρθα στην Ελλάδα, ανέλαβα την Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Έχασα πολλά λεφτά στην ΑΕΚ. Είχα αλυσίδα νυχτερινών κέντρων, καφέ και εστιατόρια. Έφτασα να έχω 900 ανθρώπους στην δούλεψή μου. Το 2003 έπαθα μια οικονομική καταστροφή και αποφάσισα να πάω να ζήσω στην Καβάλα. Από το 2003 με συντηρεί η σύζυγός μου που έχει μαγαζί και κάνει εισαγωγές σε ενδύματα και τσάντες. Γι’ αυτό δεν έχω κάνει φορολογικές δηλώσεις από τότε. Το 2003 που έφυγα από την ΑΕΚ, δεν είχα τίποτα στην τσέπη μου. Είχα καταστραφεί. Και τώρα με κατηγορούν ότι τους πήρα και τα λεφτά”.

Γιατί διέφευγε της σύλληψης φεύγοντας από τη χώρα: «Ήταν μια κακιά στιγμή. Αισθάνθηκα πολύ αδύναμος να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση. Ο Τύπος με είχε χρήσει ήδη ένοχο. Ζητάω συγνώμη που έφυγα. Είχα και μια κακή συμβουλή από έναν δικηγόρο μου, που μου είπε να περιμένω να ηρεμήσουν τα πράγματα και μετά να εμφανιστώ. Ήταν λάθος μου και το πλήρωσα».

 

 

Διαβάστε επίσης