μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Καβάλα χθες το απόγευμα με το πλοίο Νήσος Μύκονος ήταν όλοι ντυμένοι χειμωνιάτικα. Κάποιοι φορούσαν σκούφους άλλοι ακόμη  και γάντια! Προνόησαν. Μπορεί στην Καβάλα να μην βρήκαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που περίμεναν, είναι βέβαιο ότι στο από εδώ και πέρα ταξίδι τους θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Τον Χειμώνα. Ο οποίος εκεί που θέλουν να ταξιδέψουν είναι γεγονός. Στην Ελλάδα όχι ακόμη.

 

Οικογένειες ήταν δεμένες με μεγάλα κασκόλ. Περασμένο στο σώμα των παιδιών, στα χέρια των μεγάλων. Ένας στενός δεσμός ώστε η οικογένεια θα βαδίζει όλη μαζί. Να μην χαθεί κανείς μέσα στο πλήθος. Ώρες ώρες οι εικόνες κατά την άφιξη του πλοίου είναι εντελώς καινούργιες. Ακόμη πιο δύσκολες κι απογοητευτικές. Αυτή η ροή προσφύγων- μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη δεν συνηθίζεται. Είναι ένα δράμα διαρκείας που όσες φορές κι αν το δεις, δεν μπορείς να το κατανοήσεις. Να το αποδεχθείς.

 

Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για όλους αυτούς τους ανθρώπους πρόσφατα. Είδαμε τις εικόνες, τις φωτογραφίες της συνάντησης τους. Καθισμένοι οι δύο ηγέτες σε πολυτελή χρυσά (;) έπιπλα μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας που είναι προτιμότερη από αυτή της αντιπαλότητας. Παρακολουθούν από μακριά. Από την άνεση που τους προσφέρουν οι θέσεις που κατέχουν. Κι όμως, αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες δεν μπορείς να το λύσεις αν δε το ζήσεις. Αν δε το δεις από κοντά.

 

Στο λιμάνι και χθες το απόγευμα υπήρχε μια γενικότερη ηρεμία. Μια αρμονική συνύπαρξη όλων όσων διεκδικούν (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) μεταφορικό έργο. Περίπου 100 άνθρωποι περίμεναν το πλοίο. Ήταν αυτοί που θα εφοδίαζαν τους πρόσφυγες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πάλι χθες υπήρξαν (κατά την άφιξη του πλοίου) οι περίεργοι. Πλησίασαν όσο πιο κοντά μπορούσαν. Ήθελαν να τα δουν όλα. Για να μπορούν στη συνέχεια να τα σχολιάσουν.

 

Παρά τον θόρυβο που δημιουργεί η διαδικασία (που άρχισε το Καλοκαίρι και συνεχίζεται ακόμη και τώρα) κάποιοι δεν ήξεραν. Έψαχναν χθες, να βρουν κάποιον να ρωτήσουν. Να μάθουν τι συμβαίνει. Συμπολίτες που μάλλον ζουν στον κόσμο τους… Η δε χθεσινή τους βόλτα είχε αυτή την έκπληξη. Περπατούσαν στο λιμάνι κι είδαν πρώτη φορά στη ζωή τους κάτι που ούτε είχαν ακούσει. Κάτι που όπως έλεγαν τους προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

 

Ρωτήθηκε χθες ο Τάκης Εμμανουηλίδης αν έχει σχέση η επίσκεψη Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Καβάλα με την κινητικότητα που διαπιστώνεται τελευταία στην Αθήνα προκειμένου ο Δήμος  να αποκτήσει δικαιώματα στο κτίριο του Τελωνείου. Ο βουλευτής απέφυγε να απαντήσει. Το θέμα φέρεται να απασχολεί το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ξεχωριστό από το Υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί δηλαδή να είναι σύμπτωση, μπορεί και όχι.

 

Και ο κ. Εμμανουηλίδης παραδέχθηκε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Καβάλα αυτό το διάστημα. Ποιος ξέρει, σε αυτό το πλαίσιο κινούμενος ίσως βοήθησε στο Εσκί Καπού και στο κτήριο του Τελωνείου. Ξαφνικά το θέμα του Τελωνείου ,που ο Δήμος Καβάλας διεκδικεί εδώ και χρόνια, έχει ραγδαίες και θετικές εξελίξεις. Είναι τυχαίο; Θα το μάθουμε σύντομα.

 

Σίγουρα- όπως καταλαβαίνουμε- την ίδια υπόθεση βοήθησε η αποστολή εξωδίκων από την Δημωφέλεια αλλά και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Τα εξώδικα και το πόρισμα μάλλον τρόμαξαν τους Αθηναίους που αποφάσισαν να ασχοληθούν και να τελειώνουν με τη διπλή εκκρεμότητα στην Καβάλα. Κάπως έτσι κερδισμένος θα είναι ο Δήμος Καβάλας. Που θα βρεθεί ιδιοκτήτης ακινήτου «φιλέτου» στο κεντρικό λιμάνι.

 

Σε γενικές γραμμές ο Χρήστος Ηλιάδης είπε το εξής ως προς τον τουρισμό κρουαζιέρας και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν την Καβάλα με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου: «Η αγορά προτιμά κι εμπιστεύεται το λιμάνι της Καβάλας. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας δρομολογίων ή αφίξεων κρουαζιερόπλοιων». Είναι σωστή η παρατήρηση αφού και σε αυτά τα ζητήματα στο τέλος γίνεται ότι θέλουν οι εταιρίες και όχι ότι ζητούν βουλευτές- δήμαρχοι- περιφερειάρχες.

 

Στο μεταξύ «ψήνονται» κι άλλα δρομολόγια για τους πρόσφυγες, ακριβώς επειδή τα ζητά η αγορά. Θα είναι επιπλέον αυτών του Νήσος Μύκονος, θα έρχονται στην Καβάλα. Ενώ η κίνηση στο λιμάνι αυξάνεται, το Υπουργείο απομάκρυνε δια πρόσφατων μεταθέσεων ως υπεράριθμους 30 άνδρες και γυναίκες του Λιμεναρχείου Καβάλας. Προφανώς και πρόκειται για λάθος απόφαση.

 

Δεν είναι κρυφό. Από τότε που η Μαρίνα Φιλιππίδου «παραιτήθηκε» από την Παιδόπολη αφοσιώθηκε στο ίδρυμα Αγία Μαρίνα. Το οποίο το βοήθησε και το βοηθά. Συνεργάζεται και με τη διοίκηση του ιδρύματος και με τους Παυλίδη- Μαρκόπουλο. Αυτό το διάστημα η κ. Φιλιππίδου συνοδεύει τις κυρίες από την ΗΠΑ που ήρθαν στην Καβάλα και για να στηρίξουν το συγκεκριμένο ίδρυμα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος έμαθε χθες για την κοινή πρωτοβουλία γιατρών Ελλάδας- Τουρκίας. Επιθυμούν να οργανώσουν στην πόλη μας την Άνοιξη ένα μεγάλο ιατρικό συνέδριο. Το πρώτο συνέδριο ιατρών που διδάσκουν σε Ιατρικές (Πανεπιστημιακές) Σχολές στις δύο χώρες. Το ενδιαφέρον είναι ότι την Καβάλα την πρότειναν ως τόπο του συνεδρίου οι Τούρκοι κι ας μην είναι η πόλη μας έδρα Πανεπιστημίου. Η πρώτη ενημέρωση του κ. Μαρκόπουλου έγινε χθες, η απάντηση του στο αίτημα υποστήριξης του συνεδρίου ήταν θετική. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν στην ώρα τους. Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ο γιατρός κ. Λαλιώτης που κατάγεται από την Καβάλα.

 

Άρρωστος ήταν τη Δευτέρα ο Μάκης Παπαδόπουλος, εξ αυτού του λόγου απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την Τρίτη που έγινε καλά έσπευσε να επισκεφθεί την έκθεση του Επιμελητηρίου. Μαζί του ήταν η νέα δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ιωαννίδου. Έμεινε ώρα στο Εκθεσιακό αφού ήθελε να επισκεφθεί όλα τα περίπτερα, να μιλήσει με όλους τους εκθέτες. Φυσικά και δεν παρέλειψε να επισκεφθεί το περίπτερο των υποστηρικτών του Α. Σώρρα.

 

800 άτομα ήταν το βράδυ του Σαββάτου στο γλέντι για τον γάμο του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Ιωσηφίδη με την μηχανικό Νένη Σαββοπούλου. Ο κόσμος ήταν απίστευτα πολύς, θύμιζε – εκτός των άλλων- καλές εποχές προεκλογικής περιόδου! Αυτά συμβαίνουν όταν ο γαμπρός έχει πολλές γνωριμίες, προερχόμενες από τον επαγγελματικό και αυτοδιοικητικό χώρο.

 

Εντός των ημερών θα γνωστοποιηθούν στην Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας τα αποτελέσματα αναλύσεων στο νερό της Νικήσιανης. Από αυτά τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί αν η απαγόρευση για την οικιακή χρήση του νερού θα συνεχιστεί ή όχι. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν.

 

Ιστοσελίδες των Αθηνών μαζί με μεγάλα τουριστικά γραφεία της πρωτεύουσας προτείνουν και την Καβάλα για μια σύντομη εκδρομή εντός συνόρων με αφορμή την εορτή της 28ης Οκτώβρη. Για την πόλη μας τα σχόλια είναι κολακευτικά. Γράφουν μεταξύ των άλλων: «Η Καβάλα αποπνέει μια αύρα ιδιαίτερη που οφείλεται στο πρόσφατο παρελθόν της: τα νεοκλασικά κτίρια που έχουν απομείνει και οι μεγάλες καπναποθήκες διατηρούν την ανάμνηση μιας ακμαίας μεγαλοαστικής και αστικής τάξης. Στην αλλοτινή «Μέκκα του καπνού» -όπως ονομαζόταν η Καβάλα- εργάστηκαν χιλιάδες καπνεργάτες -άντρες και γυναίκες- οι μορφές των οποίων μοιάζει να ζουν για πάντα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μουσείου καπνού της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι και το λιμάνι με τους φοίνικες και τους παλιούς κυβόλιθους όπου συνυπάρχουν τα σύγχρονα κτίρια, οι ψαροταβέρνες και οι βάρκες των ψαράδων. Επίκεντρο της καθημερινής ζωής στην Καβάλα είναι η πλατεία Ελευθερίας. Το πιο πολύβουο σημείο είναι ο πεζόδρομος της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τα πολυάριθμα μαγαζιά, τα καφέ-μπαρ και την καπναποθήκη που έγινε εμπορικό κέντρο, όπως και η εμπορική οδός Ομονοίας. Κοντά στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει η παλιά γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Εκεί θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν παλιό τζαμί. Εξωτερικά υπάρχει ψηφιδωτή παράσταση και πίσω της ένα μνημείο και υπολείμματα από βάση κίονα: Σύμφωνα με την παράδοση επάνω του υπάρχει αποτύπωμα από το πρώτο πάτημα του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία».

 

 

Διαβάστε επίσης