• 6 Μαΐου 2024,

Νέα δεδομένα στο δημοτικό συμβούλιο όπου η διοίκηση δέχεται συχνότερα, κάθε φορά και πιο έντονη κριτική

 Νέα δεδομένα στο δημοτικό συμβούλιο όπου η διοίκηση δέχεται συχνότερα, κάθε φορά και πιο έντονη κριτική

Και η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας έγινε σε υψηλούς τόνους. Ασυνήθιστους έως και πρόσφατα για το δημοτικό συμβούλιο και τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας που εκλέχθηκαν πέρσι τέτοια εποχή. Πλέον οι τόνοι «ανεβαίνουν» συχνά, κάθε φορά και περισσότερο. Οι αφορμές  ποικίλουν. Χθες υπήρξαν εντάσεις μεταξύ της Δημάρχου και των επικεφαλείς των παρατάξεων, η κ. Δήμαρχος δέχθηκε κριτική κι απάντησε σε αυτή από τον Βαγγέλη Παππά, τον Μάκη Παπαδόπουλο, τον Άρη Βέρρο και φυσικά τον Κωστή Σιμιτσή. Αυτές οι διαπιστώσεις δείχνουν ότι ο Δήμος Καβάλας γενικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ειδικότερα έχουν πια «απομακρυνθεί» αρκετά από τη πρώτη περίοδο. Αυτή, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές. Τώρα οι νέοι διοικούντες έμαθαν, η περίοδος προσαρμογής που είχαν στη διάθεση τους τέλειωσε.

Διευκρινίσεις του Γιώργου Γραμμένου

Δήλωση – τοποθέτηση σχετικά με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε σε τοπική εφημερίδα και αφορούσε στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου παραχώρησε ο Γιώργος Γραμμένος, πριν την έναρξη της συνεδριάσεως του σώματος που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Η δήλωση σχετιζόταν με την παρουσία του κ. Γραμμένου στη συνέλευση του συλλόγου γονέων του Δημοτικού Ωδείου, σχετιζόταν επίσης με την κατάληψη του δημαρχείου από αντιεξουσιαστές, αφορούσε επίσης στη διαμάχη του με το βουλευτή Ηλία Ιωαννίδη αλλά και στη παρουσία του στη σύσκεψη της Δευτέρας με τους επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου. Ο πρόεδρος διευκρίνισε τις δικές του απόψεις επί των προαναφερόμενων θεμάτων, θέλοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια για τη στήριξη που παρέχει στη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, προφανώς διότι τα όσα διάβασε δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

 

Αναδίπλωση για το μνημείο των 1.500 Εβραίων Καβαλιωτών

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ενημέρωσε το απόγευμα της Πέμπτης η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και για το χωροταξικό θέμα του Καλλικράτη που η δήμαρχος το χαρακτήρισε ως «πυροτέχνημα» εκ μέρους της κυβερνήσεως. Ειδικότερα για το τελευταίο θέμα, η κ. Τσανάκα διευκρίνισε τη δήλωσή της για την επέκταση του δήμου Καβάλας με την προσάρτηση δημοτικών διαμερισμάτων όπως η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος, που θεωρείται ως φυσική «συνέχεια» της πόλης. Η δήμαρχος επεσήμανε ότι σαφώς και η δήλωσή της δεν ήταν μια επίσημη τοποθέτηση ή επίσημο αίτημα, από τη στιγμή που παρόμοια συζήτηση δεν έχει ανοίξει.

Την τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας προς τιμή των 1.500 Εβραίων Καβαλιωτών που το 1944 συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Β’ παγκοσμίου πολέμου, πρότεινε η δήμαρχος ζητώντας να εγκριθεί κατ’ αρχήν η πρόταση και σε δεύτερο χρόνο να αποφασιστεί η ημερομηνία μιας εκδηλώσεως όπου θα προσκληθούν μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας της Καβάλας. Επειδή υπήρχε πρόταση τοποθέτησης μνημείου, χρηματοδοτούμενου από το ισραηλιτικό συμβούλιο, το οποίο δεν εγκρίνει η κ. Τσανάκα, ζήτησε από το σώμα να τοποθετηθεί υπέρ της μίας ή της άλλης προτάσεως.

Ο Άρης Βέρρος θύμισε ότι την Κυριακή υπάρχει προγραμματισμένη εκδήλωση αλλά και ότι προϋπήρχε άλλη πρόταση του δημοτικού συμβουλίου από το έτος 2004. Ο Βαγγέλης Παππάς παρατήρησε ότι από τη στιγμή που η δημοτική αρχή αναγνωρίζει το χαμό των 1.500 ανθρώπινων ψυχών, τότε θα πρέπει να καταθέσει ξεκάθαρα μία και μοναδική πρόταση την οποία και θα στηρίξει η παράταξή του. Ο Κωστής Σιμιτσής δήλωσε ότι για την κατασκευή του μνημείου η διοίκησή του είχε απευθυνθεί στο γλύπτη Δημοσθένη Σωτηρούδη, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους χρηματοδότες ενώ η τοποθέτησή του δεν είχε υλοποιηθεί.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαυρίδης θύμισε ότι εισηγητής του θέματος το 2004 ήταν εκείνος προσωπικά και η συζήτηση αφορούσε μόνο στη χωροθέτηση του σημείου όπου θα τοποθετούνταν το μνημείο. Ο κ. Μαυρίδης πρότεινε την αναβολή λήψης κάποιας αποφάσεως και την αναβολή της κυριακάτικης εκδηλώσεως καθώς και την επαφή της δημάρχου με τα μέλη του ισραηλιτικού συμβουλίου για την επιλογή της μορφής του μνημείου.

Ο Άρης Βέρρος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο σημειώνονται παλινδρομήσεις εκ μέρους της διοικήσεως, για μια εκδήλωση που έχει ήδη γνωστοποιηθεί. Η εκδήλωση έφτασε στο σημείο να γίνει ακόμη και πρωτοσέλιδο σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, έστω κι αν η αντιπολίτευση του σώματος δεν ήταν ενημερωμένη. Ο κ. Βέρρος αποφάνθηκε ότι οι ενέργειες της δημάρχου αφήνουν εκτεθειμένο το θεσμό του δήμου. Ο Χρήστος Ποτόλιας επεσήμανε ότι εκείνο που προέχει είναι να τιμηθούν τα θύματα του ναζισμού – φασισμού και όχι να το είδος του μνημείου που θα τοποθετηθεί. Ο κ. Σιμιτσής παρακάλεσε τη δήμαρχο να δημοσιοποιήσει τα αισθητικά κριτήρια βάσει των οποίων απορρίφθηκε η πρόταση κατασκευής του μνημείου.

Προσκεκλημένος ο Ιούλιος Παπαδόπουλος

Κλήθηκε να ενημερώσει το Δ/Σ για το Δημοτικό Ωδείο

 Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα είχε καλέσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ιούλιο Παπαδόπουλο, προκειμένου να του τεθούν ερωτήσεις από το σώμα των δημοτικών συμβούλων και να ενημερώσει για τα τεκταινόμενα του νομικού προσώπου. Ο κ. Παπαδόπουλος αποδέχθηκε την πρόσκληση, επειδή όμως έλειπε στη Θεσσαλονίκη αναμένονταν να προσέρθει στην αίθουσα των συνεδριάσεων μετά τις 8:00.

Περίπου στις 8:15 δόθηκε ο λόγος στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΩΚ, ο οποίος είχε αποστείλει μήνυμα στη δήμαρχο μεταφέροντας χαρούμενη είδηση. Ο κ. Παπαδόπουλος στις αρχές του έτους είχε θέσει το «Φεστιβάλ Παπαϊωάννου» στην αξιολόγηση της πανευρωπαϊκή ένωσης φεστιβάλ και ο θεσμός έλαβε τα εύσημα για την ποιότητα και τη συνέπεια της επαναλήψεώς του εδώ και χρόνια.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε από τη δήμαρχο να πάρει πίσω τις αποφάσεις της αναφορικά με το διαχωρισμό του Φεστιβάλ προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στους μαθητές, ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε για το θέμα. Ο Μάκης Παπαδόπουλος έθεσε πλήθος ερωτημάτων, φυσικά και για τις οικονομικές αποδοχές του καλλιτεχνικού διευθυντή. 2.000 ευρώ μικτά είναι ο μισθός που λαμβάνει μηνιαίως ο καλλιτεχνικός διευθυντής, που πρέπει να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές του και τις μετακινήσεις του, άρα το καθαρό ποσό που του απομένει είναι 900 ευρώ για να ζήσει. Επτά μαθητές έχει αναλάβει να διδάσκει ιδιωτικά ο κ. Παπαδόπουλος βάσει κανονισμού.

Η δήμαρχος ρώτησε απευθείας τον Ιούλιο Παπαδόπουλο ποιες είναι οι σχέσεις του με τη διοίκηση του δήμου. Ο Ιούλιος Παπαδόπουλος απάντησε ότι η επαφή του με τη δήμαρχο είναι τακτικότατη όπως ακριβώς η κ. Τσανάκα έχει ζητήσει, αφού είναι υποχρέωσή του να ενημερώνει και να προστατεύει τη διοίκηση. Η δήμαρχος χαρακτήρισε ως εξαιρετικό καλλιτέχνη και άνθρωπο τον Ιούλιο Παπαδόπουλο, αποφάνθηκε ότι το ΔΩΚ δουλεύει εξαιρετικά υπό τη διεύθυνσή του και ουδέποτε υπήρχε σκέψη για την απομάκρυνσή του.

Ο Κωστής Σιμιτσής σημείωσε ότι η διαδικασία της συζητήσεως εκτραχύνθηκε. Εξέφρασε όμως τη χαρά του για την αναγνώριση που παρείχε η δήμαρχος στον καλλιτεχνικό διευθυντή. Ο Γιώργος Γραμμένος θέλησε να μάθει εάν ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες στο εσωτερικό του ΔΩΚ και ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι στην αρχή της νέας διοικήσεως υπήρξε ένα κλίμα αμφιβολίας, ωστόσο ύστερα από τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις της κ. Τσανάκα οι συνθήκες βελτιώθηκαν. Ο αριθμός των 600 μαθητών για το ΔΩΚ αποτελεί ρεκόρ σε καιρούς κρίσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε αδράνεια σχετικά με το δυσάρεστο περιστατικό εις βάρος του εκ μέρους του γνωστού καθηγητή, έστω κι αν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες. Η δήμαρχος επεσήμανε ότι η πρόσληψη του καθηγητή έγινε από το ΔΣ του ΔΩΚ κι άρα τα μέλη του είναι υπεύθυνα για την τύχη του. Ο Ιούλιος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή του για την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Φεστιβάλ Παπαϊωάννου» κι απάντησε ότι ο θεσμός θα έπρεπε να παραμείνει υπό την οργανωτική αιγίδα του ΔΩΚ. Κάτι που είχε αποφασιστεί όταν είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά από τη διοίκηση Εριφυλλίδη το 2000.

Η Δήμητρα Τσανάκα εξήγησε ότι ο διαχωρισμός στόχευε στο να προσεγγίσουν ευκολότερα οι πολίτες την κλασική μουσική κι ότι δεν τίθεται κάποιος περιορισμός στον Ιούλιο Παπαδόπουλο προκειμένου να καταθέσει τη δική του αίτηση ενδιαφέροντος. Εκείνος που θα επιλεγεί θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το δικό του πρόγραμμα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι, συμπλήρωσε η δήμαρχος.

Ο Νίκος Κιοσσές διαπίστωσε ότι εξομαλύνονται οι συνθήκες στο ΔΩΚ. Ο Άρης Βέρρος διευκρίνισε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ευθύνεται για το εκπαιδευτικό έργο του ΔΩΚ, ενώ για όλα τα υπόλοιπα θέματα υπεύθυνο είναι το ΔΣ του νομικού προσώπου και η διοίκηση του δήμου. Όποτε η δημοτική του παράταξη το ζήτησε, ο κ. Παπαδόπουλος παρείχε άμεση ενημέρωση για τους τομείς αρμοδιότητάς του. Συμπλήρωσε δε ότι η Συμπαράταξη Πολιτών μπορεί να ασκούσε σκληρή κριτική στη διοίκηση Σιμιτσή αλλά ουδέποτε βρήκε κάτι μεμπτό να προσάψει για τη λειτουργία του ΔΩΚ που ήταν αξιολογότατη. Παρακάλεσε τη δήμαρχο και τη διοίκηση να προστατεύει τους συνεργάτες της που θα είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές της πόλης.

Ο Χρήστος Ποτόλιας που δεν μετείχε στην αντιπαράθεση, ίσως επειδή δεν εκπροσωπείται και ως παράταξη στο ΔΣ του νομικού προσώπου, ρώτησε σχετικά με την εξέλιξη των μαθητών, σχετικά με τα δίδακτρα και επικεντρώθηκε σε θέματα λειτουργίας του ΔΩΚ και σε θέματα εργασιακών σχέσεων του προσωπικού. Άμεσα πάντως ζήτησε ο κ. Ποτόλιας να σταματήσει οποιαδήποτε αντιπαράθεση στους κόλπους του Δημοτικού Ωδείου.

Ο Κωστής Σιμιτσής θεώρησε ως τυχερή τη διοίκησή του που μεταξύ των επτά υποψηφίων που είχαν καταθέσει αίτηση ενδιαφέροντος, είχε επιλεγεί για την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Ιούλιος Παπαδόπουλος. Οι διαδικασίες κατά τον κ. Σιμιτσή ήταν εξαρχής εσφαλμένες και κάλεσε τη δημοτική αρχή να μη βλάψει το ΔΩΚ και το Φεστιβάλ με το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τουλάχιστον για φέτος.

Ολοκληρώνοντας η δήμαρχος, ευχαρίστησε τον Ιούλιο Παπαδόπουλο για την παρουσία του και τις απαντήσεις που έδωσε στο σώμα κι επανέλαβε ότι η πόλη είναι εξαιρετικά ευτυχής για τη συνεργασία της με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΩΚ. Βεβαίως η διοίκηση θα στηρίξει τις δικές της πολιτικές αποφάσεις.

Για την πλήρη ενημέρωση να υπογραμμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζητήσεως του σώματος με τον Ιούλιο Παπαδόπουλο δεν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση ούτε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, ούτε ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης