• 19 Μαΐου 2024,

Συμβουλευτική Μονάδα «Στήριξις»: «Παιδιά & Έφηβοι: Προβλήματα Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας»

 Συμβουλευτική Μονάδα «Στήριξις»: «Παιδιά & Έφηβοι: Προβλήματα Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας»

Η Θεραπευτική – Συμβουλευτική Μονάδα «Στήριξις», στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης, διοργάνωσε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ημερίδα με θέμα «Παιδιά & Έφηβοι: Προβλήματα Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας». Η ημερίδα απευθύνονταν σε γονείς και φροντιστές ατόμων με προβλήματα ανάπτυξης και ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ιατρούς, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και όσους ειδικούς φοιτητές ή επαγγελματίες ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή και την Ψυχική Υγεία. Εισηγήτρια ήταν η Βάγια Α Παπαγεωργίου, παιδοψυχίατρος MD, PhD, Med καταξιωμένη ιδιαιτέρως στον κλάδο της.

Η ημερίδα σημείωσε επιτυχία, με την παρουσία ειδικών αλλά και γονέων που παρακολούθησαν την επιμόρφωση. Ο υπεύθυνος της «Στήριξις» Απόστολος Τσαρουχάς μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ημερίδα ήταν η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση της συμβουλευτικής μονάδας στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της διοργανώσεως ήταν η ενημέρωση των ειδικών για τα νέα δεδομένα και η συζήτηση των γονέων με την προσκεκλημένη ομιλήτρια. Η συμβουλευτική μονάδα σκοπεύει να συνεχίσει τον ενημερωτικό κύκλο έτσι διατηρεί επικοινωνία με συλλόγους γονέων, προκειμένου να προγραμματισθούν ποικίλες ομιλίες.

Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων είναι μεγάλο. Η αναπτυξιακή πορεία της ψυχοπαθολογίας και η σχέση μεταξύ των διαταραχών παιδικής-εφηβικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής προβληματίζει ερευνητές, κλινικούς και γονείς. Η έρευνα υποστηρίζει ότι η έγκαιρη αναγνώριση και η κατάλληλη παρέμβαση νωρίς στη ζωή μπορεί να αλλάξει την πορεία της διαταραχής, να ενισχύσει τους προστατευτικούς μηχανισμούς και να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας και ανάπτυξης που εκδηλώνονται στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό και αναλύονται οι βασικές αρχές της διαγνωστικής και θεραπευτικής διαδικασίας. Το δεύτερο μέρος εστιάστγκε στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, η ετερογένεια της οποίας ως προς την κλινική εικόνα, η συχνότητα, η χρόνια πορεία και οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον επί σειρά δεκαετιών. Σκοπός της ημερίδας ήταν ο ουσιαστικός προβληματισμός και η συζήτηση για θέματα κεντρικής σημασίας στη ζωή των παιδιών, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών υγείας.

Η εισηγήτρια της ημερίδας παιδοψυχίατρος Βάγια Παπαγεωργίου, Δρ. του Α.Π.Θ. μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπ. του Λονδίνου, εξειδικεύθηκε στις αναπτυξιακές διαταραχές και στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία. Υπηρέτησε ως γιατρός στο ΕΣΥ, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οργάνωσε και διηύθυνε το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Β. Ελλάδας. Ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Εξειδικεύθηκε στο πρόγραμμα TEACCH και στη Δομημένη Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Chapel Hill της Β. Καρολίνα-ΗΠΑ. Βιβλία της: Παιδιά και Έφηβοι – Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (2001),Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων (2005), ενώ συμμετείχε στη συγγραφή των βιβλίων: Handbook of Autism and Developmental Disorders (Willey2006), Vulnerable Children (Jessica Kingsley Publishers 2007) και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (Εκδ.Τυπωθήτω 2012). Επιμελήθηκε βιβλία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα, Πεδίο, Ροτόντα και University Studio Press.

Η Θεραπευτική – Συμβουλευτική Μονάδα «Στήριξις» βρίσκεται σε αυτόνομο κτήριο επί της οδού Τενέδου 112 και ασχολείται με Φυσικοθεραπεία – Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ψυχολογική Υποστήριξη – Ειδική Διαπαιδαγώγηση- Κοινωνική Υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης