• 19 Μαΐου 2024,

Υποστήριξη ατόμων με αυτισμό

 Υποστήριξη ατόμων με αυτισμό

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» ημερίδα ενημέρωσης που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Παρουσίασε ένα πρότυπο σύστημα υποστήριξης ατόμων με αυτισμό, βασιζόμενο σε ένα ευφυές πληροφοριακό σύστημα. Μίλησε ο Βασίλης Βουτσινάς επιστημονικός υπεύθυνος του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διήρκεσε δύο χρόνια και βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του.

Μίλησαν επίσης η ερευνήτρια Δανάη Κατσαντά, ο ερευνητής Αλέξανδρος Οικονομάκης, ο ερευνητής Βασίλης Μεταξάς. Στο τέλος της ημερίδας παρουσιάστηκε το σύστημα, από ομάδα ερευνητών.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο νομαρχιακός σύλλογος ατόμων με ειδικές ανάγκες, θεραπευτές που ασχολούνται με τον αυτισμό προερχόμενοι από το νομό Καβάλας, γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αυτισμό.

Το σύστημα προβάλλεται σε 15 πόλεις της Ελλάδος. Η εκδήλωση που έγινε στην Καβάλα, ήταν η 5η στη σειρά. Το σύστημα χορηγείται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους, ουσιαστικά μπαίνουν σε μία ηλεκτρονική τράπεζα και μπορούν και το χρησιμοποιούν. Όπως είπε ο κ. Β. Βουτσινάς στόχος του πανεπιστημίου είναι να το κάνει γνωστό, σε όλη την Ελλάδα, για να βοηθηθούν πρωταρχικά οι γονείς ατόμων με αυτισμό.

Στην εφημερίδα μας είπε τα εξής: «Παρουσιάσαμε ένα καινούριο σύστημα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μία εφαρμογή, που αφορά γονείς και μέλη οικογένειας, καθώς και ειδικούς θεραπευτές ατόμων που σχετίζονται με τον αυτισμό».

ΕΡ: Πως βοηθούνται όλοι αυτοί με αυτή την εφαρμογή;

ΑΠ: «Η εφαρμογή αυτή είναι ένα ευφυές πληροφοριακό σύστημα. Δηλαδή έχουμε μεταφέρει τη γνώση των ειδικών – φανταστείτε – μες στον υπολογιστή και μετά χρησιμοποιώντας κάποιες τεχνικές νοημοσύνης, ο χρήστης ρωτάει κάτι το σύστημα και του απαντάει αυτόματα το σύστημα στην αντιμετώπιση κάποιων συμπεριφορών. Είναι σαν να έχει δηλαδή μία ομάδα ειδικών δίπλα του, οποιαδήποτε μέρα της ημέρας, την οποία μπορεί να τη ρωτήσει και να πάρει επιστημονικές απαντήσεις».

ΕΡ: Μια οικογένεια, μέλος της οποίας είναι αυτιστικό άτομο, μπορεί να έχει μία διευκόλυνση, μία βοήθεια, ανά πάσα στιγμή;

ΑΠ: «Φυσικά. Αυτός είναι ο στόχος. Το σύστημα θέλουμε να δουλεύει, ούτως ώστε  εάν κάποιος βρίσκεται ακόμα και σε απομακρυσμένο χωριό, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με αυτό, ακόμα και μ΄ ένα φαξ. Δουλεύει το σύστημα μέσω τηλεφώνων, μέσω σμαρτ TV, ως τηλεφωνικό κέντρο και μέσω φαξ. Δηλαδή όπου και να βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος, με ότι τεχνολογικές και να έχει, μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα».

Διαβάστε επίσης