• 19 Μαΐου 2024,

Ακίνδυνες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στις πόλεις

 Ακίνδυνες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στις πόλεις

Έξι (6) σταθμοί μέτρησης ακτινοβολίας στο Νομό Καβάλας

 

Δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις ακτινοβολίας σε σταθμούς κεραιών εντός του αστικού ιστού σε καμία περιοχή της χώρας.

Αυτό ανέφερε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2019 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΕΕΑΕ καθησυχάζει σε μεγάλο βαθμό όλους όσους ανησυχούσαν και στην Καβάλα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι ήδη εγκατεστημένες μέσα στον αστικό ιστό αλλά και για όσες πρόκειται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στο μέλλον, όπως επιχειρήθηκε να γίνει πριν αρκετούς μήνες στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, στην ταράτσα ακατοίκητης οικοδομής.

Συνοπτικά από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προκύπτει πως πέρυσι:

  • Διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 2.102 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. To 98% ήσαν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ οι υπόλοιποι έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.
  • Περίπου το 90% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.
  • Διαπιστώθηκαν κατά τους επιτόπιους ελέγχους τέσσερις περιπτώσεις υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που αφορούν σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών».

Εξάλλου από την έκθεση του απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το 2019 προκύπτει ότι οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης, είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθερών σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) στη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr. Εκτός των σταθερών σταθμών μέτρησης, το ΕΠΗΠ περιλαμβάνει και κινητούς σταθμούς, που το 2019 λειτούργησαν σε τέσσερις Δήμους.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Στο Νομό Καβάλας είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν έξι (6) σταθεροί σταθμοί μέτρησης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και από άλλες πηγές. Οι σταθμοί αυτοί βρίσκονται:

Δύο μέσα στην πόλη της Καβάλας στο κτήριο της Δημωφέλειας στην οδό Ομονοίας ο ένας και στο κλειστό της Καλαμίτσας ο άλλος, στην Ελευθερούπολη στο κτήριο του ΓΕΛ Ελευθερούπολης, στη Χρυσούπολη στο Δημαρχείο Νέστου, στη Θάσο στο δημαρχείο του Λιμένα και στη Νέα Πέραμο στο κτήριο του Γυμνασίου και Λυκείου της Νέας Περάμου.

Με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι σταθμοί αυτοί, και με το αυστηρότερο όριο έκθεσης στα 21,7 V/m (βολτ ανά μέτρο), οι ενδείξεις τους δεν ξεπερνούν τα 3 V/m γεγονός που καταδεικνύει πως η Καβάλα και οι Καβαλιώτες δεν κινδυνεύουν από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού της πόλης.

Διαβάστε επίσης