• 19 Μαΐου 2024,

Αναδρομή στα γυμνασιακά μας επιτεύγματα με οδηγό τον Παναγιώτη Ζιώγα (φωτογραφίες)

 Αναδρομή στα γυμνασιακά μας επιτεύγματα με οδηγό τον Παναγιώτη Ζιώγα (φωτογραφίες)

«Στην Καβάλα και στο γραφείο του Πρότυπου Μικτού Γυμνασίου σήμερα την 25η Σεπτεμβρίου 1980, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16η παρουσιάστηκαν οι με τον αριθμό πράξης του ΠΥΣΜΕ Νομού Καβάλας διατεθέντες για να αποτελέσουν το σύλλογο των καθηγητών του σχολείου: -Παναγιώτης Ζιώγας, Φιλόλογος -Νικόλαος Μιχαλόπουλος, Θεολόγος -Παναγιώτης Τσολακόπουλος, Φυσιογνώστης -Βασιλειάδης Αθανάσιος, Μουσικός -Ρώσσου Δωροθέα, Γυμνάστρια -Παππά Αγνή -Σπινθηροπούλου Χρύσα, Καθηγήτρια Αγγλικών -Βασίλειος Νικολάκης, Μαθηματικός *Πρώτος διευθυντής: Ευστάθιος Αναστασιάδης, Φιλόλογος Την 1η χρονιά το σχολείο είχε μόνο Α’ τάξη, τη δεύτερη χρονιά είχε Α’ και Β’ γυμνασίου, ενώ από την τρίτη χρονιά λειτουργούσε με πλήρη σύνθεση».

Μια φορά κι ένα καιρό, το Σεπτέμβρη του 1980, 72 13χρονα πιτσιρίκια προερχόμενα από όλα τα δημοτικά σχολεία της Καβάλας, αποτελέσαμε την παρθενική Α’ τάξη – δύο τμημάτων – του Πρότυπου Γυμνασίου Καβάλας. Το βράδυ της Δευτέρας, ορισμένα από εκείνα τα πιτσιρίκια, συναντηθήκαμε 41 χρόνια μετά, με τον τότε φιλόλογό μας, τον άνθρωπο που μας έμαθε να αγαπούμε και να μελετούμε την υπέροχη ελληνική γλώσσα, τον Παναγιώτη Ζιώγα. Στα χέρια του ο κ. Ζιώγας κρατούσε ένα πολύτιμο δώρο, που πρόσφερε σε καθένα από εμάς μια νοσταλγική αναδρομή στα γυμνασιακά μας επιτεύγματα. Το καινούργιο του βιβλίο, 17ο στη σειρά, με τίτλο «Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας – Μια ιδιότυπη πρακτική διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων (1980 – 1982)». Ένα βιβλίο που στην τρίτη σελίδα του αναφέρει: «Αφιερώνεται στους αγαπημένους μου μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Καβάλας».

Η πρόσφατη κυκλοφορία του συγκεκριμένου βιβλίου, που τυπώθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη, στάθηκε η αφορμή να έρθουμε σε επαφή με τον καθηγητή μας, να οργανώσουμε μια συνάντηση, να του σφίξουμε το χέρι και να τον ευχαριστήσουμε αναδρομικά για όσα πολύτιμα καλλιέργησε μέσα μας στο παρελθόν. Στάθηκε επίσης η αφορμή να ξανασυναντηθούμε και κάποιοι από εμάς, που στην πορεία της ζωής μας χαθήκαμε. Να σταθούμε ο ένας απέναντι στον άλλον και μέσα από τη σημερινή ώριμη εικόνα μας να ανακαλύψουμε το 13χρονο πιτσιρίκι του παρελθόντος.

Γύρω από ένα τραπέζι, στις δροσερές εγκαταστάσεις του Camping Paradiso, πολύ πιο χαλαροί από την εποχή που καθόμασταν στα γυμνασιακά μας θρανία, τον ακούσαμε να μας περιγράφει πως ένιωθε εκείνος όταν μας καθοδηγούσε να γράψουμε σημαντική μαθητική ιστορία. Τον ακούσαμε να μας αποδίδει τα εύσημα για τις προσπάθειές μας και τη φιλότιμη μελέτη μας. Τον ακούσαμε να μας αποκαλύπτει ότι οι εργασίες στις οποίες εμείς τότε συμμετείχαμε βραβεύτηκαν για την πρωτοτυπία και την ποιότητά τους από τον Υπουργό Παιδείας. Κυρίως, τον ακούσαμε να μας περιγράφει την τεράστια συγκίνηση και χαρά που ένιωσε, έχοντας την ευκαιρία να μας ξανασυναντήσει έπειτα από 41 χρόνια.

Εμείς από την πλευρά μας, ως ελάχιστη ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας, αναθέσαμε στη Σταυρούλα να μιλήσει για λογαριασμό μας και να τον ευχαριστήσει θερμά κι αναδρομικά. Να του ομολογήσει πόσο μεγάλη σημασία είχαν οι βάσεις στην ελληνική γλώσσα που μας πρόσφερε και πόσο χρήσιμες μας φάνηκαν στην πορεία οι μέθοδοι μελέτης που ακολούθησε στη διδασκαλία μας. Μέσα από τα δικά του λόγια, έστω κι ετεροχρονισμένα, συνειδητοποιήσαμε ότι εκείνη την εποχή άθελά μας γράφαμε μαθητική ιστορία. Γινόμασταν πρωτοπόροι γιατί ο κ. Ζιώγας ως οδηγός, μας ωθούσε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να ανταποκριθούμε στα κριτήρια μιας προχωρημένης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το δώρο του προς εμάς, το βιβλίο που πήραμε στα χέρια μας είναι ακριβώς η καταγραφή αυτής της διαδρομής. Είναι η καταγραφή της προσωπικής, γυμνασιακής μας ιστορίας. Είναι η αναγνώριση των κόπων που καθένας στο δικό του βαθμό κατέβαλε. Είναι η ηθική ικανοποίηση που ήρθε έπειτα από 41 χρόνια για να σκορπίσει συγκίνηση στην μονότονη και αγχωτική μας καθημερινότητα.

Όσοι συμμαθητές δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στο ραντεβού της Δευτέρας, μπορούν να προμηθευτούν το δικό τους αντίτυπο, από το γραφείο της συμμαθήτριας – δικηγόρου Ροδούλας Φουρνιάδου. Κι όσοι φίλοι εκπαιδευτικοί αγαπούν το λειτούργημα που ασκούν κι επίσης αγαπούν τους μαθητές τους, μπορούν να αναζητήσουν ένα δικό τους αντίτυπο, προκειμένου να κατανοήσουν τις πρωτοπόρες μεθόδους που είχε εφαρμόσει ο κ. Ζιώγας μ’ εμάς. Εγώ απλά θα επαναλάβω εκείνο που γράψαμε πάνω στην επετειακή τούρτα της βραδιάς: «Σας ευχαριστούμε κ. Ζιώγα»!

 

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αναλύοντας τους λόγους συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, στο οπισθόφυλλό του ο φιλόλογός μας Παναγιώτης Ζιώγας αναφέρει: «Όσα περιέχονται στο κύριος μέρος του παρόντος βιβλίου, πραγματοποιήθηκαν πριν από 40 περίπου χρόνια, σε εποχή που οι εκπαιδευτικές συνθήκες καθορίζονταν από τη νομοθεσία και από την πραγματικότητα της εποχής. Αυτά τα δύο επέτρεψαν να υλοποιηθούν, κατά μοναδικό τρόπο, όσα πρωτοφανή, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς υλοποιήθηκαν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας, το μετέπειτα Πειραματικό, που τελικά καταργήθηκε το 1985.

Το Γυμνάσιο αυτό, που συγκέντρωνε τους μαθητές του με εξετάσεις των αποφοίτων από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Καβάλας, δεν είχε καθόλου ρόλο συνεργασίας με την τότε ΣΕΛΜΕ Καβάλας – για την εξυπηρέτηση των εκεί επιμορφούμενων καθηγητών – αλλά αποκλειστικά και μόνο να προσφέρει ικανοποιητική παιδεία στους μαθητές του, ώστε να αξιωθούν να αποκτήσουν τελικά μια διακριτή ανώτερη παιδεία σε σχέση με τους μαθητές των άλλων Γυμνασίων της Καβάλας. Έτσι αφηνόταν στη σχετική νομοθεσία της ίδρυσής του, έτσι το αισθάνθηκε και προσπάθησε να το υλοποιήσει ο γράφων, στα δύο χρόνια που αξιώθηκε να εφαρμόσει τις εκπαιδευτικές του ιδέες στο σχολείο αυτό.

Όσα υλοποιήθηκαν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας παρέμεινα άθικτα στη μνήμη μου, ενώ στο αρχείο μου φύλαξα σχεδόν όλο το υλικό που είχα χρησιμοποιήσει για την τότε εκπαιδευτική μου δουλειά. Τα χρόνια όμως πέρασαν ασχολήθηκα με πολλά άλλα πράγματα και συγγραφές που εκδόθηκαν, εξελίχθηκε και άλλαξε και η μόρφωση και η επιμόρφωση στις Φιλοσοφικές Σχολές, αλλά και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που βρίσκεται πια σε μια κατάσταση, στα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν διαλυμένη. Υπό αυτές τις αρνητικές νέες συνθήκες λειτουργίας της Μέσης Εκπαίδευσης, ξαναέφερα στη μνήμη μου εκείνα τα χρόνια, έφερα στο φως το σχετικό υλικό από τα αρχεία μου και τελικά κατέληξα στο να διασώσω, ότι είχε γίνει στο Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας στα δύο σχολικά χρόνια 1980 – 81 και 1981 – 82.

Εκτός από την τότε δουλειά μου πρόσθεσα να περιλάβω στο νέο βιβλίο μου δύο άσχετα θέματα. Το πρώτο είναι η καταγραφή στα εξώφυλλά του, 1) των αυτόνομων συγγραφών των βιβλίων μου και 2) των ανάτυπων των συγγραφών μου, που δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά και τιμητικούς τόμους. Το δεύτερο είναι η συμπλήρωση του Βιογραφικού μου Υπομνήματος, στο οποίο φαίνεται όλη η βιογραφική μου αλλά και εκπαιδευτική μου διαδρομή, από τη γέννησή μου ως το 2001, οπότε και υπέβαλα την παραίτησή μου για συνταξιοδότηση».

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ / ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1980 – 1981

  1. Αγγελοπούλου Αργυρή
  2. Αδαμίδης Αβραάμ
  3. Αμερικάνου Παναγιώτα
  4. Αμοιρίδου Αναστασία
  5. Αναστασιάδου Κασσιανή
  6. Ανδρεάδου Σοφία
  7. Βαγενά Ανθή
  8. Βακιρλής Ευστράτιος
  9. Βασιλειάδης Νικόλαος
  10. Βασιλειάδου Μάρθα
  11. Βουδούρης Χρήστος
  12. Γαμβρέλλη Δήμητρα
  13. Γαρυφάλλου Ελένη
  14. Γκαϊντατζή Σταυρούλα
  15. Γκουλούσης Γρηγόρης
  16. Δανάσκου Χρυσούλα
  17. Δημάδης Θεόδωρος
  18. Δημητριάδου Μανασούλα
  19. Δραγουμανίδου Ζωή
  20. Θασίτου Παρασκευή
  21. Καμπουρίδης Νικόλαος
  22. Καραγιάννης Γεώργιος
  23. Καραμανώλη Αλεξάνδρα
  24. Καραμπαζάκης Σταύρος
  25. Κασούρη Ευθυμία
  26. Κουτρούλας Ιωάννης
  27. Λαμπροπούλου Ευανθία
  28. Λυμπεράκης Νικόλαος
  29. Μαγαρισιώτου Άννα
  30. Μάντζαρη Αναστασία
  31. Μαρκουλίδου Κυριακή
  32. Μαυρομάτη Δήμητρα
  33. Μαυρομάτης Γεώργιος
  34. Μιχαήλ Αικατερίνη
  35. Μιχαηλίδης Γεώργιος
  36. Μιχαλοπούλου Αικατερίνη
  37. Μπαλάσης Γεώργιος
  38. Μπεχράκη Ειρήνη
  39. Μπουμπόναρης Γιάννης
  40. Μωραϊτίδου Ουρανία
  41. Οβαλιάδου Κυριακή
  42. Οικονομοπούλου Μαρία
  43. Οικονόμων Άγγελος
  44. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
  45. Πανάγος Νικόλαος
  46. Παπαδοπούλου Δέσποινα
  47. Παπαδοπούλου Μαρία
  48. Παπαδοπούλου Σεβαστή
  49. Παπαντωνιάδου Φρανσουάζ
  50. Πάπαρης Χρήστος
  51. Πατσάκας Δημήτριος
  52. Πελεκάνος Δημήτριος
  53. Περισσάκη Νίκη
  54. Πρεπόνη Καλλιόπη
  55. Ράσσας Μιχαήλ
  56. Ριζόπουλος Γιώργος
  57. Ρουάτλετζ Φανή
  58. Ρωμανίδης Βασίλειος
  59. Σγουράκη Μαρία
  60. Σέρβου Φωτεινή
  61. Σιώκης Δημήτριος
  62. Σπυράκης Ιωάννης
  63. Σπυρίδου Ουρανία
  64. Στάγκου Ζωή
  65. Συμεωνίδης Παναγιώτης
  66. Τεμεκονίδου Ελισάβετ
  67. Τσίπος Γιώργος
  68. Τσίρλη Χριστίνα
  69. Τσιφλίδου Αρετή
  70. Φουρνιάδου Ροδιά
  71. Χαϊδεμένου Αικατερίνη
  72. Χατζημιχάλη Ελένη

 

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Διαβάστε επίσης