• 6 Μαΐου 2024,

Ενισχύσεις De minimis σε κτηνοτρόφους για τον χειμώνα του 2016

 Ενισχύσεις De minimis σε κτηνοτρόφους για τον χειμώνα του 2016
 

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4615/28.12.2017, το ποσό της ενίσχυσης είναι το ίδιο για κάθε δικαιούχο και χορηγείται κατ’αποκοπή για ένα μήνα, ανάλογα με τις μονάδες ζώων που έχει στην κατοχή του και το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενο σε κυλιόμενη βάση.

 

Αναλυτικότερα στην εν λόγω ΚΥΑ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

 

Σκοπός

 

Σκοπός της παρούσας είναι η θέσπιση:

1. Του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Λέσβου, Έβρου, Εύβοιας, Κοζάνης, Δράμας, Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, που κηρύχτηκαν από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2016.

2. Του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής, στο Δήμο Αγ. Ευστρατίου που κηρύχτηκε από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ακριδών (ΑΠ 3385/17.05.2017).

3. Του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, που κηρύχτηκε από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς (ΑΠ 4114/10.09.16 & ΑΠ 1788/03.03.2017).

 

Πεδίο εφαρμογής

 

Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης οι ενισχύσεις χορηγούνται με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής. Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις:

1. Των οποίων το ποσό καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

2. Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές, δηλαδή τις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με την λειτουργία και δημιουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες σχετικές με την εξαγωγική δραστηριότητα.

3. Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγομένων.

 

Δικαιούχοι

 

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα κτηνοτρόφοι:

1. Αιγοπροβάτων που δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Λέσβου, Έβρου, Εύβοιας, Κοζάνης, Δράμας, Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, που κηρύχτηκαν από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2016 και οι οποίοι δήλωσαν την εκμετάλλευση τους ως αγελαία στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι την 31/12/2016.

2. Αιγοπροβάτων και βοοειδών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αγ. Ευστρατίου, που κηρύχτηκε από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ακριδών (ΑΠ 3385/17.05.2017).

3. Αιγοπροβάτων και βοοειδών που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, που κηρύχτηκε από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς (ΑΠ 4114/10.09.16 & ΑΠ 1788/03.03.2017) και οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλώνοντας ότι διατηρούν στην εκμετάλλευσή τους αιγοπρόβατα και βοοειδή.

2. Να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

3. Η έδρα εκμετάλλευσής τους να βρίσκεται εντός των ορίων των ΠΕ Αχαΐας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Λέσβου, Έβρου, Εύβοιας, Κοζάνης, Δράμας, Μαγνησίας & Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Θάσου και του Δήμου Αγίου Ευστρατίου.

4. Να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το αρ. 2 παρ. 2 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ.

 

Ύψος ενίσχυσης

 

1. Το ποσό της ενίσχυσης είναι το ίδιο για κάθε δικαιούχο και χορηγείται κατ’αποκοπή για ένα μήνα, ανάλογα με τις μονάδες ζώων που έχει στην κατοχή του.

2. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000,00 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση.

3. Το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται σε 0,10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο /ημέρα και σε 1,00€ ανά βοοειδές/ημέρα.

4. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 (109.260.000,00 ευρώ).

 

Χρηματοδότηση

 

1. Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) μετά την έκδοση χρηματικού εντάλματος σε βάρος του ΚΑΕ 2111 «Οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα» του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε.Φ. 29-110 οικ. έτους 2017 με δικαιούχο τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Πηγή :agro-business.gr

Διαβάστε επίσης