• 13 Μαΐου 2024,

Επαναδραστηριοποιήθηκε η ομάδα πολιτών για τα Λουτρά Ελευθερών

 Επαναδραστηριοποιήθηκε η ομάδα πολιτών για τα Λουτρά Ελευθερών

Επαναδραστηριοποιήθηκε η πρωτοβουλία των πολιτών για την αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών έπειτα από μακρά απουσία και μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο κτήριο των εγκαταστάσεων. Τα μέλη της πρωτοβουλίας επισκέφθηκαν το κτήριο και προτείνουν την πλήρη αποκατάστασή του. Η Σίση Νικήσιανη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν και επιχειρήθηκε η υποβάθμιση του κτίσματος, ωστόσο πρόκειται για ένα κτήριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας κι ένα από τα ελάχιστα δείγματα μοντέρνου ρυθμού της χώρας. Εξάλλου, ήταν το μεγαλύτερο κι επιβλητικότερο κτήριο των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με απόφαση του ΚΑΣ, τα Λουτρά Ελευθερών έχουν χαρακτηρισθεί στο σύνολό τους ως ιστορικός τόπος. Αυτή η απόφαση όμως δεν παρέχει συγκεκριμένη προστασία χωριστά σε κάθε κτήριο, αλλά η κ. Νικήσιανη επεσήμανε ότι τα Λουτρά θα πρέπει να διατηρηθούν ως ένας τόπος ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, άρα και τα κτήρια που προσδίδουν το χαρακτήρα θα πρέπει να τεθούν υπό προστασία. Βεβαίως, αποκαταστάσεως χρήζουν και τα υπόλοιπα κτήρια των εγκαταστάσεων που βρίσκονται επί χρόνια σε πολύ άσχημη κατάσταση διότι έχουν αφεθεί στη φθορά, στην εγκατάλειψη και τους βανδαλισμούς.

Η ομάδα πρωτοβουλίας των πολιτών υποστηρίζει ότι η διαχείριση των Λουτρών Ελευθερών θα πρέπει να περάσει στην αρμοδιότητα του δήμου Παγγαίου, διότι ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης στέκεται πλησιέστερα από οποιονδήποτε άλλον στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, εκπεφρασμένη δημόσια είναι η επιθυμία του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη να εμπλακεί στην υπόθεση αξιοποιήσεως των Λουτρών. Ωστόσο, η κ. Νικήσιανη υπογράμμισε ότι η στήριξη ισχύει μόνο για την περίπτωση που ο δήμαρχος προσανατολισθεί στη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου των ιαματικών πηγών, που είναι φυσικό αγαθό κι ανήκουν σε όλους τους πολίτες.

Η πρόταση της ομάδας περιλαμβάνει ένα κατάλογο δράσεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εντός και πέριξ των Λουτρών, των οποίων τον έλεγχο πρέπει να διατηρήσει ο δήμος ή το δημόσιο. Θα μπορούσε ο δήμος να παρέχει ιαματικό νερό σε κάποιες επιχειρήσεις ιδιωτικού ή δημοσίου χαρακτήρα, αλλά ο βασικός έλεγχος πρέπει οπωσδήποτε να διενεργείται από δημόσιο φορέα.

Η ομάδα που επαναδραστηριοποιήθηκε, σκοπεύει να ζητήσει το πόρισμα για την πυρκαγιά από την πυροσβεστική υπηρεσία ώστε να ενημερωθεί για τα αίτια της περίεργης φωτιάς, η οποία εκδηλώθηκε και σε περίεργο χρονικό σημείο που προκαλεί ερωτήματα. Τα μέλη της πρωτοβουλίας θέλουν να διασφαλίσουν το γεγονός ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη αποφασιστεί για τα Λουτρά Ελευθερών θα χαρακτηρίζεται από το δημόσιο έλεγχο του ιαματικού νερού.

«Δε θέλουμε να διανοηθούμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας θα δρομολογήσει και πάλι διαγωνιστική διαδικασία ώστε να παραδώσει ως πακέτο όλες τις ιαματικές πηγές, όλα τα κτήρια και το φυσικό περιβάλλον σε ένα και μόνο επενδυτή. Μπορεί ο κ. Μαρκόπουλος αυτό ακριβώς να σχεδιάζει, αλλά με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε θα σταθούμε εμπόδιο. Ξεκαθαρίζω ότι δεν αντιτιθέμεθα στην ιδιωτική πρωτοβουλία αρκεί να εξασφαλισθεί ο δημόσιος έλεγχος των ιαματικών πηγών», διευκρίνισε η Σίση Νικήσιανη.

 

Διαβάστε επίσης