Dark Mode Light Mode

Για τα όνειρά μας ποτέ δεν είναι αργά

Γράφει η Λιάνα Κουτσογιαννάκη


Αγαπητό ημερολόγιο,

Σήμερα έκανα μια σπουδαία ανακάλυψη. Η ζωή δεν τελειώνει στα 30. Τόσο καιρό βιαζόμουν. Ίδρωνα. Φυσούσα και ξεφυσούσα. Αγχωνόμουν, αν θα προλάβω να πραγματοποιήσω όλα μου τα όνειρα. Μεταξύ μας δεν έχω ιδέα για το ποια είναι αυτά τα όνειρα ακόμα. Και έτσι δεν μπορώ και να τα πραγματοποιήσω.

Ευτυχώς, όμως, έχω ευχάριστα νέα.  Αυτή την εβδομάδα έτυχε και έκανα τρεις πολύ καλούς καινούργιους φίλους. Τον κ. Άλαν, την κ. Αναστασία και τον κ. Γιάννη. Και ανακάλυψα ότι αρκεί να έχω όνειρα και ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν και για καμία από εμάς.

Πρώτα πρώτα ο κ. Άλαν. Είναι 101 χρονών. Είναι ήρωας δύο βιβλίων εκ των οποίων το ένα είναι διεθνές bestseller. Για φαντάσου αγαπητό ημερολόγιο. Ήρωας βιβλίων! Ο κ. Άλαν, στα εκατοστά γενέθλιά του, πήδηξε από το παράθυρο του γηροκομείου, στο οποίο διέμενε προσωρινά, στη Σουηδία. Και τότε μια νέα ζωή ξεκίνησε! Μπλέχτηκε σε πολλές  ̶ όχι και τόσο ευχάριστες ̶  αλλά σίγουρα αστείες καταστάσεις και αφού κατάφερε να μείνει ζωντανός, κατέληξε σε μία παραλία στο Μπαλί να πίνει και να χαζεύει τη θάλασσα. Εκεί απέκτησε και το δικό του τάμπλετ, το οποίο «ευτυχώς κουβαλούσε πάντα μαζί του». Και ευτυχώς γιατί, όταν στα εκατοστά πρώτα του γενέθλια αποφάσισε να κάνει μια βόλτα με αερόστατο …κατέληξε στη Β. Κορέα. Μετά και από αυτή την περιπέτεια συνέχισε να περνά ευτυχισμένος και διόλου προβληματισμένος τις ημέρες του. Περιδιαβαίνοντας τον κόσμο παρέα με τους φίλους του. Οι περιπέτειες βέβαια ήταν μια συνήθεια του κ. Άλαν από παλιά. Ανέκαθεν του άρεσε να ζει την κάθε στιγμή και να μην πολυνοιάζεται για το μέλλον. Έτσι και στα γεράματα δεν σταμάτησε να γυρνά εδώ και εκεί. Πότε στην Κούβα, πότε στην Τανζανία αλλά και στην Δανία ή και όπου αλλού τον πήγαινε το ένστικτο της επιβίωσης ή ακόμη και η πάντα έντονη επιθυμία του για αλκοόλ.

Αυτή την εβδομάδα γνώρισα, όμως, και περισσότερο «υπαρκτούς» φίλους. Και θα ξεκινήσω με την κ. Αναστασία. Η κ. Αναστασία έχει μια πολύ ωραία κορνίζα σπίτι της. Η κορνίζα αυτή έχει πάνω το όνομά της. Η κ. Αναστασία είναι η γηραιότερη windsurfer στον κόσμο. Κατέχει το ρεκόρ Γκίνες. Είναι 82 ετών. Πρώτη φορά έκανε windsurfing στα 41 της. Στις 24 Αυγούστου του 2019 έκανε τον διάπλου Σκάλας – Κυλλήνης. Η δική της Οδύσσεια διάρκειας έξι ωρών ενέπνευσε πολλούς νεότερους και νέους αθλητές. Η κ. Αναστασία μένει στην Ελβετία και στην Κεφαλονιά. Έχει έναν σύζυγο, παιδιά, εγγόνια, αμπέλια. Κουβαλά πάντα μαζί της μια σακούλα και μαζεύει ό,τι σκουπίδι και πλαστικό βρει σε θάλασσες και σε ακτές. Βάζει τα πράγματα στη θέση τους σαν να λέμε. Και η θέση των σκουπιδιών δεν είναι στις θάλασσες και στις ακτές. Το βασίλειό της το θέλει όπως το ονειρεύεται τα βράδια. Με κρυστάλλινα νερά να λάμπουν στο φως του ηλίου σαν διαμάντια. Με τα ψαράκια να τριγυρνούν κάτω από την σανίδα της. Με το αέρι να της φυσά τα όμορφα μαλλιά της. Με τα φύκια να κάνουν πάρτι στον βυθό. Η νέα μου φίλη είναι αισιόδοξη και πάντα με το χαμόγελο. Με συμβούλεψε να ακολουθώ την τρέλα μου και τα όνειρά μου. Όσο ζω.

Τελευταίο άφησα αγαπητό μου ημερολόγιο τον κ. Γιάννη. Είναι και συντοπίτης και του αρέσουν και τα βουνά. Δεν μπορούσα να μην τον συμπαθήσω. Ο κ. Γιάννης λατρεύει μάλλον τόσο πολύ τα βουνά που στα εβδομηντατέσσερά του, παρέα με μια όμορφη ορειβάτρια, πάτησε στην κορυφή του υψηλότερου βουνού της Αφρικής. Πάτησε στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο στα 5.895 μ. Πριν από αυτό είχε συμμετάσχει και σε μια 11ημερη πεζοπορία στο Νεπάλ μέχρι το Base Camp του Everest. Το πρώτο του ψηλό βουνό ήταν το Kalla Pattar στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού. Σε αυτές τις αναβάσεις η και οδηγός του τον παρομοιάζει με ανυπόμονο έφηβο. Ο κ. Γιάννης συνεχίζει φυσικά να ακολουθεί μονοπάτια και βουνά μέχρι και σήμερα. Την ημέρα που πάτησε την κορυφή του Κιλιμάντζαρου ξαναγεννήθηκε. Να και ένα μυστικό. Ο κ. Γιάννης μου είπε ότι μάζευε υπομονετικάτόσα χρόνια «τα κούτσουρά του» και περίμενε ένα σπίρτο για να ανάψει την φωτιά του. Τελικά φαίνεται πως κατάφερε και άναψε μια φωτιά τόσο μεγάλη που το φως και η λάμψη της φώτισε όλη την Αφρική και τις καρδιές μας.

Μετά από αυτές μου τις γνωριμίες το αποφάσισα. Όταν μεγαλώσω θα γίνω σαν τον κ. Άλαν, σαν την κ. Αναστασία ή σαν τον κ. Γιάννη. Δεν ξέρω αν θα πάρω τα βουνά, τα κύματα ή τα αερόστατα. Θα βρω τι μου ταιριάζει.

Νομίζω ότι και εγώ όπως και κάθε άνθρωπος έχω μέσα μου τα δύο μαγικά συστατικά που χρειάζομαι. Πολλά όνειρα και μπόλικη τρέλα. Και είμαι και τυχερή γιατί υπάρχουν και οι τρεις φίλοι μου που οι ιστορίες τους μου έδωσαν τόση έμπνευση και χαρά.

Τελικά φαίνεται πως η τρέλα δεν πάει στα βουνά. Ή τουλάχιστον δεν πάει μόνο στα βουνά.

 

Με μυαλό που ταξιδεύει,

η έγκλειστη φοιτήτρια

 

Πηγές

  1. Jonasson Jonas, «Ο Εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» Εκδόσεις «Ψυχογιός», 2013 και «Ο Εκατοντάχρονος που ανέβηκε στο αερόστατο και εξαφανίστηκε». Εκδόσεις «Ψυχογιός», 2019

Ρωτήστε τον Βιβλιοπώλη σας.

  1. Λίλα Λιναρδάτου και Πάρις Καραγιαννόπουλος, «Η κεφαλονίτισσα Αναστασία Γερολυμάτου, 82 ετών, είναι η γηραιότερη ενεργή σέρφερ στον κόσμο».

Ολόκληρη την συνέντευξη της κ. Γερολυμάτου μπορείτε να τη βρείτε στον ιστότοπο του Popaganda: https://popaganda.gr/people/kefallonia-anastasia-gerolimatou-81-eton-ine-i-gireoteri-energi-serfer-ston-kosmo/

  1. ΛέταΓκαρέτσου, «Αναστασία Γερολυμάτου, windsurfer ετών 82!».

Ολόκληρη την συνέντευξη της κα. Γερολυμάτου μπορείτε να την ακούσετε στο 16 επεισόδιο του podcast «Πέρα από τα Όρια» στην πλατφόρμα του pod.gr:https://www.pod.gr/pera-apo-ta-oria/

  1. Κική Τσακαλδήμη, «Ανεβαίνοντας στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο παρέα με τον 74χρονο Καβαλιώτη Γιάννη Καραδούκα».

Το όμορφο κείμενο της κ. Τσακαλδήμη μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο «Η Γνώμη»: https://www.gnomionline.gr/anevainontas-stin-koryfi-tou-kilimavtzaro-parea-me-ton-74chrono-kavalioti-gianni-karadouka/?fbclid=IwAR1hAbuEcg-0aeRljI3cG1xvjeFQDSjwqk0oVluA3VGOOtLBG7BxRKlB76A

Προηγούμενο άρθρο

Νέο πρόγραμμα Περιφέρειας και ΕΣΠΑ για την στήριξη της αγοράς

Επόμενο άρθρο

Προσλήψεις εποχιακού προσωπικού από το Δήμο Θάσου