• 19 Μαΐου 2024,

Η ΔΕΥΑΚ ζητά από τον ΤΑΡ τις πρώτες 200.000 ευρώ για το γνωστό έργο ύδρευσης

 Η ΔΕΥΑΚ ζητά από τον ΤΑΡ τις πρώτες 200.000 ευρώ για το γνωστό έργο ύδρευσης

Το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης μίλησε στο ράδιο Πρωινή για θέματα της δημοτικής επιχείρησης. Δύο ήταν οι ειδήσεις. Η ΔΕΥΑΚ έστειλε επιστολή στον ΤΑΡ ζητώντας του τα πρώτα 200.000 ευρώ της υπόσχεσης του για το έργο ύδρευσης της ΔΕ Φιλίππων.

Δάνειο που η ΔΕΥΑΚ σύναψε το 2008 με την Τράπεζα Αττικής «πουλήθηκε» σε τράπεζα του Δουβλίνου. Αν και πληρώνεται κανονικά.

Η συνέντευξη

Ερ: Την περασμένη Κυριακή η Realnews είχε ένα δημοσίευμα για επικίνδυνο λόγω νιτρικών νερό σε διάφορα σημεία της χώρας και αναφορά και στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Από την επόμενη μέρα το δημοσίευμα διέψευσαν όλες οι ΔΕΥΑ που αναφέρονταν σε αυτό. Τα νιτρικά στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων σε τι κατάσταση είναι;

Απ: Καταρχήν το δημοσίευμα το διέψευσε και η ίδια η ΕΔΕΔΥΑ. Η Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας. Μάλιστα κατηγόρησε το δημοσίευμα σαν ψευδές, αναληθές και συκοφαντικό. Δεν αναφερόταν το δημοσίευμα στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων αλλά στο χωριό Φίλιπποι της ίδιας Δημοτικής Ενότητας. Εκεί η αλήθεια είναι ότι τα δείγματα που έχουμε πλησιάζουν πάρα πολύ στο όριο. Εμείς παλαιότερα, η ΔΕΥΑΚ έπαιρνε μια φορά το χρόνο ή δυο φορές το χρόνο δείγματα για τα νιτρικά στην ΔΕ Φιλίππων. Τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία. Δειγματοληψία πλέον παίρνουμε κάθε μήνα σε όλη τη Δημοτική Ενότητα. Μαζί με τη Διεύθυνση Υγείας πηγαίνουμε σε όλες τις γεωτρήσεις της ΔΕ Φιλίππων και παίρνουμε δείγμα. Όταν βγει κάποιο δείγμα στο όριο ή λίγο πιο πάνω από το όριο γίνεται επαναληπτική δειγματοληψία. Θυμόσαστε πριν 3-4 χρόνια περίπου στο Ζυγό που είχε ξεφύγει πάνω από το όριο στις συνεχόμενες  μετρήσεις του χωριού. Εκεί δόθηκε μια προσωρινή λύση και γίνεται μίξη του νερού από το Κρυονέρι. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ανεβαίνουν τα νιτρικά κυρίως στο χωριό Φίλιπποι, φτάνουν από 40 μέχρι και 52-53 ml στο λίτρο. Οι ενδείξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου είναι κάτω από 50 και οι δυο. Είναι δηλαδή 42 και 45. Σας θυμίζω ότι το όριο είναι τα 50Ml/l.

Ερ: Το Χειμώνα λόγω των βροχών είναι μεγαλύτερα αυτά τα νούμερα;

Απ: Έτσι ακριβώς. Το πρόβλημα με τα νιτρικά οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες δηλαδή κυρίως στις καλλιέργειες που υπάρχουν τριγύρω, είτε σε ανθρώπινα λύματα, είτε σε ζωικά απόβλητα. Ανθρώπινα λύματα δεν υπάρχουν από το 2009. Έχουν μαζευτεί στο βιολογικό του Δάτου. Ζωικά απόβλητα τουλάχιστον κοντά στην γεώτρηση των Φιλίππων δεν υπάρχουν. Το μόνο που μένει είναι οι καλλιέργειες. Επειδή η γεώτρηση είναι κοντά στο χωριό, παλαιότερα οι εκεί καλλιέργειες δεν ήταν εντάσεως καλλιέργειες όπως λέμε δηλαδή βάζανε σιτάρια, κριθάρια κτλ. Πλέον μπαίνουν καλαμπόκια που σημαίνει ότι παίρνουν  περισσότερο λίπασμα επάνω τους, περισσότερα φυτοφάρμακα και από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει, έχουμε υπογράψει μια σύμβαση μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε κάνει τη νέα γεώτρηση, θα εγκατασταθεί το γεωτρύπανο πάνω  στα ορεινά των Φιλίππων που εκεί είμαστε σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένο από νιτρικά. Θα κάνουμε τη γεώτρηση, ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι καλά. Να έρθει νερό και να είναι καλής ποιότητας. Να μπορέσουμε να υδρεύσουμε από εκεί προσωρινά τουλάχιστον το χωριό Φίλιπποι. Ο στόχος για όλη τη ΔΕ Φιλίππων είναι να συνδεθούν με τις πηγές Βοϊράνης.

Ερ: Σε ποια φάση είναι το έργο ύδρευσης που θα χρηματοδοτηθεί από τον ΤΑΡ; Είμαστε στο να επικαιροποιηθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του υφιστάμενου αγωγού;

Απ: Έτσι είναι. Ήδη η υπηρεσία δεν έχει σταματήσει, είχαμε κάνει μια συμφωνία με τον ΤΑΡ όπου είχε αποδεχτεί να πληρώσει τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του υπάρχοντος αγωγού ύδρευσης. Κι όταν λέμε του υπάρχοντος αγωγού δεν μιλάμε μόνο για τον αγωγό που έρχεται από τις πηγές Βοϊράνης μέχρι το Αντλιοστάσιο των Αμισιανών, μιλάμε για τις πηγές Βοϊράνης μέχρι τη Λεύκη. Όλο το εξωτερικό δίκτυο. Πρέπει να αδειοδοτηθεί όλο το εξωτερικό δίκτυο. Από εκεί και πέρα εμείς σαν υπηρεσία έχουμε προχωρήσει γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον ΤΑΡ, για να υπογράψουμε αυτό το εργολαβικό συμφωνητικό. Εμείς την Τρίτη το πρωί ήδη έχουμε αποστείλει μια επιστολή στον ΤΑΡ, την έχουμε κοινοποιήσει και στο Δήμο και ζητάμε τα πρώτα 208 χιλιάρικα για το έργο της υδροδότησης από τις Πηγές Κεφαλαρίου. Αν θυμόσαστε είχαμε πει, ένα τμήμα του αγωγού του εξωτερικού δικτύου που θα υδροδοτήσει την ΔΕ Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου, περνάει μέσα από τον Αμυγδαλεώνα, 2 χιλιόμετρα.

Ερ: Ήρθε η ώρα ο ΤΑΡ να βάλει τα πρώτα 200 χιλιάρικα επί της υποσχέσεως που έδωσε επί Σταθάκη και Δήμητρας Τσανάκα. Αυτό δε μας λέτε;

Απ: Αυτό ακριβώς. Στις 19 Ιουνίου το 2018 είχαν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας ο ΤΑΡ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εκεί δεσμευόταν για το συγκεκριμένο έργο. Τα θέλουμε άμεσα αυτά τα πρώτα 200 χιλιάρικα γιατί έχει τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για το έργο του εσωτερικού δικτύου των Φιλίππων. Εκεί μέσα εμπεριέχονται 2 χιλιόμετρα αγωγού που θα υδροδοτήσει Πολύστυλο, Δάτο, Μικροχώρι, Αμυγδαλεώνα, Νέο Ζυγό και Ζυγού, οπότε μετά από τη στιγμή «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Αυτό το λέμε στον ΤΑΡ, το λέμε και στο κράτος. Ο ΤΑΡ έχει δεσμευτεί για 4,5 εκατομμύρια, εμείς ζητάμε από τον ΤΑΡ τα πρώτα 208 χιλιάρικα.

Ερ: Για αυτή την ιστορία για τα νιτρικά στο νερό, να το ξαναπούμε, το κράτος έχει πρόγραμμα ολόκληρο και χρηματοδοτεί ολόκληρες περιοχές για την απονιτροποίηση όπως λέει αυτών των περιοχών. Εμείς είμαστε σε αυτό το πρόγραμμα μέσα;

Απ: Μέχρι σήμερα όχι. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόγραμμα, τουλάχιστον στην περιοχή των Φιλίππων.

Ερ: Πως είναι τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ;

Απ: Τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ είναι όπως είναι των υπολοίπων, βλέποντας την οικονομική ατμόσφαιρα.

Μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή αποπληρώνουμε κανονικά τις οφειλές μας. Εννοείται ότι υπάρχει οικονομική δυσπραγία στον κόσμο οπότε αναγκαστικά εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πολλά χρήματα. Από εκεί και πέρα μια δεύτερη είδηση αν θέλετε είναι ότι μας ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα ένα έγγραφο από μια τράπεζα του εξωτερικού, από το Δουβλίνο, που λέει ότι το δάνειο σας το οποίο είχατε στην Τράπεζα Αττικής, πλέον είναι δικό μας. Με μας θα μιλάτε πλέον. Για αυτό ήταν και σοφή η κίνηση που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια μας και θα δίνουμε κανονικά τις δόσεις μας για να μην τα κοκκινίσουμε. Θεωρώ ότι είναι κακό το δάνειο από την Τράπεζα Αττικής που πήγε στο Δουβλίνο. Είναι κακό για τη χώρα, για την ΔΕΥΑΚ για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. Γιατί όλες οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι έχουν δανεισμό στις τράπεζες και ενώ το δικό μας δάνειο δεν ήταν κοκκινισμένο, εμείς το αποπληρώνουμε τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019 και μετά κανονικά τις δόσεις μας, παρόλα αυτά πουλήθηκε το δάνειο σε μια εταιρεία, σε μια τράπεζα του εξωτερικού. Νομίζω ότι είναι αρνητικό για όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης