• 12 Μαΐου 2024,

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

 Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζουν μία παράσταση με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». 

Η παράσταση «Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, θα παρουσιαστεί στo Aρχαίο Θέατρο Φιλίππων την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 21.00.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Θοδωρής Γκόνης στη σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε, παρουσία όλων των συντελεστών αλλά και του δημάρχου Καβάλας κ. Θόδωρου Μουριάδη τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα φιλόδοξη παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε πρώτα στις Αιγές, στο πατρογονικό, δίπλα στους βασιλικούς τάφους του πατέρα και αδερφού του Μ.Αλέξανδρου.

Αρχές του 20ου αιώνα, Η Φυλλάδα του Μεαλέξανδρου διαβαζόταν με πάθος από τους Έλληνες. «Δουλέψαμε σκληρά όλοι, ένα μήνα τώρα, για να βγει μία άρτια παράσταση, στην οποία και οι θεατές θα δουν τη δύναμη που έχει ο μύθος. Ο Μεγαλέξανδρος ζει, όπως έλεγε η γοργόνα αδερφή του, διότι ζουν οι ιδέες του.

Πρόκειται για τον μοναδικό στην ιστορία στρατηλάτη, που όταν πέθανε, αυτοκτόνησαν η γυναίκα και η αδερφή του Δαρείου». Ο Αλέξανδρος ο Μέγας και Τρανός, αδελφός της γοργόνας. Ο Αλέξανδρος του Αρριανού και ο Αλέξανδρος του Πλουτάρχου.

Ο Αλέξανδρος στην κορυφή και ο Αλέξανδρος στα βάραθρα.

Βασισμένη στη λαϊκή «παραμυθία» της Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου, της θρυλικής ιστορίας του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες μετά τον θάνατό του, αλλά και στους «ντέντεκτιβς» ιστορικούς Αρριανό και Πλούταρχο, διοργανώθηκε από τους συντελεστές μια παράσταση μοναδική,  μια συνάντηση με τον πιο γνωστό άγνωστο Οικουμενικό. Η επίσημη ιστοριογραφία συνομιλεί με μύθους, θρύλους, μοιρολόγια και εμβατήρια στο πατρογονικό των Αιγών (1η παράσταση), το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (2η) και το Θέατρο Δάσους (3η).

Ο Θοδωρής Γκόνης υποσχέθηκε να επιστρέψει με τη Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, διότι φέτος με τις απρόσμενες και δύσκολες πραγματικά συγκυρίες για το θέατρο, ήταν άθλος που τελικά προχώρησε αυτή η επαγγελματική και ποιοτική θεατρική δουλειά με τις τρεις παραστάσεις, ενώ θα μπορούσε να βρίσκεται υπό άλλες συνθήκες, σε μακρά περιοδεία.

Μεγάλη τιμή για το Φεστιβάλ Φιλίππων, το Δήμο Καβάλας και το ΔΗΠΕΘΕ, θεωρεί ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης, την παράσταση αυτή που είναι παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Ευχαρίστησε τον Θ.Γκόνη και τους συντελεστές, ενώ επεσήμανε πως στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Θα διανεμηθούν λιγότερα εισιτήρια, περίπου 1000, για να υπάρξουν αποστάσεις μεγαλύτερες μεταξύ των θεατών.

Χαιρέτισε επίσης ο κ. Μουριάδης, την συνεργασία με το ΚΘΒΕ, που ξεκινά και πάλι μετά από πάρα πολλά χρόνια, από το 1959, τότε που το αρχαίο θέατρο Φιλίππων έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο για το ΚΘΒΕ. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική αυτή η συνεργασία για το μέλλον, διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Καβάλα έχει θεατρική παιδεία και αυτή οφείλεται κατά πολύ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και της μακρόχρονης θεατρικής σχέσης που είχαν πάντα.

Από πλευράς ηθοποιών και μουσικών που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, επισημάνθηκε η άριστη συνεργασία και επαγγελματική αντιμετώπιση που είχαν από το ΔΗΠΕΘΕ και τον σκηνοθέτη κ. Γκόνη, ενώ ο ηθοποιός Δημήτρης Κοντός έδωσε το δικό του μήνυμα για τις δύσκολες μέρες που βιώνουν σήμερα όλοι όσοι ασχολούνται με το θέατρο.

«Στέλνω τις σκέψεις μου σε όλους τους άνεργους συναδέλφους μου και ζητώ από την Πολιτεία να σκύψει σοβαρά πάνω στα προβλήματά μας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα. Ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίζεσαι και ως επαγγελματίας, όπως σε αυτή την παράσταση που ανεβάζουμε με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Γίνεται πραγματικά σοβαρή δουλειά. Διαφορετικά, κι από την εικόνα που έχω από άλλους συναδέλφους, στο χώρο μας, θα μείνουν μόνο οι χομπίστες, αφού οι άλλοι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση κειμένου: Γλυκερία Μπασδέκη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Γκόνη, Μεταγραφή αρχαίων κειμένων: Γλυκερία Μπασδέκη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, Σκηνικά-Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας,  Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης

Ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μαβίδου, Δημήτρης Μανδρινός, Έλενα Μεγγρέλη, Στεφανία Χονδράκη Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς Επιστημονική σύμβουλος: Αγγελική Κοτταρίδη

*Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις εδώ https://digitalculture.gov.gr/2020/07/i-fillada-tou-megalexandrou-apo-to-kratiko-theatro-voriou-ellados/

*Απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο μετά την έναρξη της παράστασης. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.


πηγή:thracenews.gr

Διαβάστε επίσης