Η Σταυρούλα Δαδάκη για το οικόπεδο Κρέη

 Η Σταυρούλα Δαδάκη για το οικόπεδο Κρέη

 

 

Από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου κ. Σταυρούλα Δαδάκη, Αρχαιολόγο, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδα μας:

«Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΪΝΗ» της 31ης Ιουλίου 2017 με τίτλο  «3.100 ζητά η αρχαιολογία για το οικόπεδο ΚΡΕΗ», διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1.Οι όροι  παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων  και αύλειων χώρων μουσείων, που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και την Υπουργική απόφαση ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/28.12.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3046/ Β/30.12.2011) «Τέλη πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία»Σύμφωνα με αυτήν, για την χωρίς τέλη παραχώρηση, πρέπει να ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις.

2.Η Εφορεία, κατόπιν αίτησης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για την χορήγηση άδειας παραχώρησης του περιβάλλοντος χώρου της οχύρωσης της κάτω πόλης της Καβάλας (πρώην οικόπεδο ΚΡΕΗ) για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του  60ου  Φεστιβάλ Φιλίππων, προέβη στην έκδοση της αριθ 1723/24-8-2017 απόφασης παραχώρησης του χώρου με την καταβολή τελών, καθώς δεν  συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τα τέλη.

3.Το ύψος των τελών καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία οι  δημόσιοι λειτουργοί καλούνται να εφαρμόσουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για προσωπική επιλογή, ή βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους Υπηρεσιών.

4.Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου απέδωσε στο κοινό, με τα έργα της τελευταίας πενταετίαεπτά αρχαιολογικούς χώρους. Μεταξύ αυτών και το οικόπεδο ΚΡΕΗ  το οποίο έχει ενταχθεί στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, καθώς στο παρελθόν φιλοξένησε εκδηλώσεις, τόσο της Εφορείας όσο και άλλων φορέων. Λειτουργεί δε  και ως επισκέψιμος χώρος.

5.Οι  εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στα αρχαιολογικά μουσεία της Εφορείας  από τέσσερις (4) το 2014, έγιναν είκοσι μια (21) το 2016. Πολλές από αυτές πραγματοποιήθηκαν με την προσφορά εργασίας των υπαλλήλων της Εφορείας, πέραν του ωραρίου. Προϋπόθεση φυσικά αποτελεί η τήρηση των διαδικασιών».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όχι. Δεν πρόκειται για την τήρηση και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της νομιμότητας. Αυτό είναι η εύκολη δικαιολογία, το πρόσχημα στο τσεπάκι μας και η βολική πρόφαση. Όλοι οι γραφειοκράτες το νόμο επικαλούνται. Το ζήτημα είναι να δείχνεις κάθε φορά την απαραίτητη ευελιξία. Να συγχρωτίζεσαι με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας συνεργαζόμενος με τους εκπροσώπους των φορέων της και να αναζητάς και να βρίσκεις λύσεις. Αυτό είναι πιθανόν δύσκολο και κοπιώδες. Θέλει λίγο παραπάνω επιμονή και τρέξιμο. Το άλλο, η επίκληση δηλαδή της νομοθεσίας και της νομιμότητας σε απαλλάσσει όχι μόνον από τις ευθύνες αλλά και από την παραπανίσια δουλειά.

Το οικόπεδο Κρέη δεν είναι σαν το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Είναι ένας μικρός χώρος που δεν χωρά παραπάνω από 150 άτομα. Γι’ αυτόν το χώρο λοιπόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου ζητά για μία μέρα προβών και δύο μέρες παραστάσεων, 2500 € (συν ΦΠΑ πάμε στα 3.100€) όταν είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κοπούν παραπάνω από 200 – 250 εισιτήρια συνολικά και τις δύο μέρες. Την πρώτη μέρα συγκεκριμένα, στο Φάρο, η εκδήλωση έκοψε 102 εισιτήρια. Κι άλλα τόσα να κόπηκαν χθες φτάνουμε στα 200 εισιτήρια. Δηλαδή μια είσπραξη 2000 €. Από αυτές τις εισπράξεις λοιπόν πρέπει να πληρωθεί ο φόρος, να εξασφαλίσουν τις αμοιβές τους και τα έξοδά τους οι τέσσερις μουσικοί και να καταβάλουν και στην Αρχαιολογία 3.100€. Και μάλιστα τα λεφτά αυτά τα ζητάει η υπηρεσία από ποια τάχα «μεγάλη», «τεράστια», «πολυεθνική» εταιρία; Από τη Μικρή Άρκτο του ποιητή Παρασκευά Καρασούλου που αγωνίζεται χρόνια τώρα ο άνθρωπος με ασύλληπτο προσωπικό κόστος να υπερασπιστεί και να προβάλει το ποιοτικό τραγούδι και το ποιοτικό βιβλίο μέσα στη λαίλαπα της κακογουστιάς που μας βομβαρδίζει. Το ίδιο πράγμα δηλαδή που σε μια ευρεία έννοια του πολιτιστικού γίγνεσθαι οφείλουν να υπερασπίζονται –και συνήθως το κάνουν- και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού όπως είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου.

Να λοιπόν ένας ακόμη σοβαρός λόγος να αναζητηθεί και να βρεθεί μια λογική λύση για να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι μικρές αυτές μουσικές εκδηλώσεις και τέλος πάντων να πάρει και μια ζωή το οικόπεδο Κρέη που μένει μήνες κλειδωμένο και απροσπέλαστο.

Άλλωστε όπως σαφώς ανέφερε η αίτηση για την παραχώρηση του οικοπέδου Κρέη, οι δύο εκδηλώσεις ήταν συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και μέρος των εσόδων θα πήγαινε και στο κοινωνικό παντοπωλείο. Όπως ακριβώς έγινε και στις περσινές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον ίδιο χώρο.

Υπήρχε λύση. Απλώς δεν την αναζήτησε, δεν την προσπάθησε και δεν την διεκδίκησε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων από την κεντρική της υπηρεσία εφόσον οι ίδιοι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να πάρουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη.

Δεν γνωρίζουμε γιατί. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι απλώς μια τυπική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Δεν θέλουμε να δεχτούμε σε καμιά περίπτωση ότι υπάρχει κάτι άλλο. Γιατί φέρνουμε στο νου μας την εκδήλωση για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο της UNESCO που έγινε τον περασμένο Απρίλιο όπου οι διοργανωτές (Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου) δεν απευθύνθηκαν στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και στο Φεστιβάλ Φιλίππων ως ηθικά όφειλαν, το αγνόησαν με έναν μάλλον προκλητικό για την τοπική κοινωνία τρόπο και κάλεσαν το,  αποξενωμένο εδώ και πολλά χρόνια από το Φεστιβάλ, ΚΘΒΕ να οργανώσει ένα θεατρικό δρώμενο.

Αυτά όλα και διάφορα άλλα, δεν μοιάζουν ως δείγματα καλής διάθεσης και συνεργασίας αλλά μάλλον «εχθρικές» ενέργειες που δυσκολεύουν και βάζουν τρικλοποδιές στο έργο και στις προσπάθειες του ΔΗΠΕΘΕ και κατ’ επέκταση του Δήμου Καβάλας.

Ελπίζουμε να είναι οι τελευταίες.

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης