Καθησυχαστική και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τη φωσφογύψο της ΒΦΛ

 Καθησυχαστική και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τη φωσφογύψο της ΒΦΛ

Στις 13 Ιουνίου οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαρδαλής και Δελής κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή. Θέμα της ερώτησης η εναπόθεση ακάλυπτων σωρών φωσφογύψου από τη ΒΦΛ. Η ερώτηση απευθύνονταν στα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Υγείας. Οι απαντήσεις στην ερώτηση προκύπτουν τμηματικά. Κάποιες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Όλες οι απαντήσεις υπουργείων και υπηρεσιών είναι καθησυχαστικές.

Στην πρώτη απάντηση, του κ. Σκουρλέτη αρχές Ιουλίου, υιοθετείτε ότι προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ για την περίπτωση: Αναφορικά με τα ιστορικά αποθηκευμένα απόβλητα και συγκεκριμένα τη φωσφογύψο, προκύπτει από την ετήσια έκθεση παραγωγού αποβλήτων των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE) της Ν.Καρβάλης για το έτος 2014, ότι η αποθηκευμένη φωσφογύψος αυξήθηκε από τους 14.069.700 τόνους που ήταν το 2013 σε 14.229.000 τόνους το 2014. Επειδή οι ποσότητες των ιστορικά αποθηκευμένων αποβλήτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μεγάλες, κρίνεται αναγκαίο να δρομολογηθεί καταγραφή τους. Θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα ώστε να βρεθεί η λύση για τη διαχείρισή τους».

Αρχές Ιουλίου γίνεται γνωστή απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας. Με ημερομηνία 18 Ιουνίου ο αναπληρωτής προϊστάμενος της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καβάλας γράφει ότι για τη λειτουργία του εργοστασίου υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι που ισχύουν ως το 2021. Συμπληρωματικά στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται: Υπεβλήθη τον Μάη του 2013 στο Υπουργείο η προβλεπόμενη μελέτη για τον χαρακτηρισμό της φωσφογύψου και την παλαιότητα των παλαιών εναποθέσεων. Μέσω της ίδιας διαδικασίας γίνεται γνωστή απάντηση της υπηρεσίας Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας, από το περιεχόμενο της οποίας δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό. Στις 19 Ιουλίου η απάντηση του Υπουργείου Υγείας παραπέμπει σε άλλα, αρμοδιότερα υπουργεία.

Πιο πρόσφατη (3/8) είναι η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας.  Κύριο σημείο της οποίας είναι οι ενέργειες που έκανε και συνεχίζει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Ο αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Φωτάκης γράφει μεταξύ άλλων:  «Στην περίπτωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) Καβάλας η ραδιολογική μελέτη της περιοχής εναπόθεσης φωσφογύψου, καθώς και των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας, ξεκίνησε το 2004. Στο πλαίσιο της μελέτης συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από τον χώρο εναπόθεσης της φωσφογύψου, καθώς και δείγματα φωσφογύψου και χώματος. Με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι δοσιμετρικοί υπολογισμοί και εκτιμήθηκε ότι – ακόμη και υπό το δυσμενέστερο σενάριο έκθεσης – η υφιστάμενη κατάσταση δεν συνιστά ενεργό ραδιολογικό πρόβλημα. Επίσης, με βάση την «αρχή της βελτιστοποίησης», η ΕΕΑΕ ζήτησε την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο αποδέχθηκε προτεινόμενα από τη βιομηχανία μέτρα αποστράγγισης και επιπλέον πρότεινε τη συστηματική καταγραφή της συγκέντρωσης φυσικών ραδιοϊσοτόπων ουρανίου (U 238) και ραδίου (Ra – 226), τόσο σε υπόγεια όσο και σε επιφανειακά ύδατα, καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση των φυσικών ραδιοϊσοτόπων της φωσφογύψου. Έκτοτε, η περιοχή της εναπόθεσης εποπτεύεται συστηματικά (έτη 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2018)από την ΕΕΑΕ και διεξάγονται μετρήσεις σε δείγματα εδάφους και υδάτων της περιοχής. Από τις έως τώρα μετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις της περιοχής, προκύπτει ότι δεν υφίσταται κατά κανένα τρόπο ραδιολογικός κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στη βιομηχανία».

Από την απάντηση του κ. Φωτάκη προκύπτει επίσης ότι «…Για λεπτομερέστερη ενημέρωση σας διαβιβάζουμε τις πρόσφατες μετρήσεις υπόγειων και επιφανειακών υδάτων (Α.γ./414/1584/18 – 06-2015 Πιστοποιητικό μέτρησης της ΕΕΑΕ), την πρόσφατη ραδιολογική μελέτη στη Μονάδα Παραγωγής Φωσφορικού Οξέος της ΕΛΦΕ Ν. Καρβάλης, Καβάλας (Α.γ./414/2545/30-07-2015 Μελέτη της ΕΕΑΕ) και το πρόσφατο αίτημα της ΕΕΑΕ προς τη βιομηχανία για την αποστολή δειγμάτων υδάτων προς μέτρηση. Τα δείγματα έχουν ληφθεί και βρίσκονται

υπό επεξεργασία (Α.γ./414/15280/8-12-2017 έγγραφο της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας)».

 

Διαβάστε επίσης