Λυδία: Το χωριό που βγάζει ποδοσφαιριστές

 Λυδία: Το χωριό που βγάζει ποδοσφαιριστές

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αναμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που έκανε διάσημη τη Λυδία.

Ένα μικρό χωριό με το γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο δρόμο. Ο Ζαγοράκης ο οποίος ξεκίνησε με τη Δόξα Λυδίας, ήρθε στον ΑΟΚ και μετά βέβαια είναι πολύ γνωστή η ιστορία του, στο Ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και στο Ευρωπαϊκό.

Βέβαια δεν είναι μόνο ο Ζαγοράκης. Πρόσφατα σε Ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟΚ με τη Γάνδη, ο 22χρονος Λευτέρης Λύρατζης έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο δεξί άκρο της άμυνας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και την κλήση του, στην Εθνική Ελλάδας.

Ο Λευτέρης φέτος έχει καθιερωθεί στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ αφού πέρσι έκανε το αγροτικό του στο ΝΠΣ Βόλο. Είναι η χρονιά του. Κατάφερε με μεγάλη προσπάθεια να καθιερωθεί, κάνοντας υπομονή. Το 2017 είχε πάει αρχικά στην Κ17 του ΠΑΟΚ. Δεν έπαιξε ποτέ στον ΑΟΚ. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στα τμήματα υποδομής του Κεραυνού Κρηνίδων.

Γεννήθηκε στη Λυδία και πριν πολλά χρόνια ο πατέρας του Νίκος, είχε χαρακτηριστεί σπουδαίο ταλέντο και από τη Δόξα είχε έρθει στον ΑΟΚ το 1997. Τότε προπονητής ήταν ο Πολωνός Λάτο. Καλός τεχνίτης, με καλή ντρίμπλα ο Νίκος. Ήξερε μπάλα. Εκείνη τη χρονιά είχε 4 συμμετοχές με τον ΑΟΚ στην Α` Εθνική.

Δυστυχώς δε συνέχισε. Αγωνίστηκε ακόμη στη Δόξα Δράμας αλλά και σε άλλες ομάδες όπως ο ΜΑ Αθανασίου Δράμας (Δ` Εθνική). Σε κάποια στιγμή ήταν και προπονητής στην ομάδα του  νομού του.

Το 1974 είχε ιδρυθεί η Δόξα Λυδίας η οποία αγωνίστηκε αρκετά χρόνια στην Α` κατηγορία. Τώρα δε συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα. Και αν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Νίκος Λύρατζης και τώρα ο Λευτέρης Λύρατζης είναι οι παίκτες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο, αποτελώντας τη βιτρίνα της ιστορίας του συλλόγου είναι και κάποιοι άλλοι που σε καμία περίπτωση δεν πέρασαν απαρατήρητοι.

Ο Γιάννης Συγγιρίδης «έφυγε» πολύ γρήγορα από τη ζωή αλλά όλοι το θυμούνται. Ψυχάρα στο χώρο της άμυνας και στη μεσαία γραμμή. Από τη Δόξα Λυδίας πήγε στον Ηρακλή Καβάλας, τότε την εποχή της Γ` Εθνικής τη δεκαετία του 1980. Σπουδαίος χαρακτήρας.

Ο Λάζαρος Μοσχοφίδης θεωρείται και όχι άδικα ένας από τους καλύτερους σκόρερ που ανέδειξε το Καβαλιώτικο ποδόσφαιρο. Η πορεία του ήταν κοινή στο ποδόσφαιρο με το Γιάννη Συγγιρίδη.

Μαζί φύγανε από τη Δόξα και πήγανε στον Ηρακλή Καβάλας  που τότε ήταν στα πάνω του με Λευτέρη Αθανασιάδη Δήμαρχο Καβάλας και πιστό οπαδό αυτής της ομάδας. Ο Μοσχοφίδης όπως και ο Συγγιρίδης επέστρεψαν στην ομάδα του χωριού τους, μετά τον Ηρακλή Καβάλας εκεί όπου αγωνίστηκε και ο Μεταξάς αργότερα.

Κορυφαία στιγμή της Δόξας Λυδίας ήταν όταν την περίοδο 1987-1988 ήταν φιναλίστ στον τελικό του Κυπέλλου της ΕΠΣΚ. Είχε χάσει στο 90` από τον ΜΑ Ορφανίου σε ματς που είχε στο Βερούλειο Στάδιο. Τότε πρόεδρος της ΕΠΣΚ ήταν ο αείμνηστος Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος και διαιτητής του τελικού ο Βουρνέλης από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα λίγο αργότερα ο ΜΑ Ορφανίου είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδα με τη νίκη επί του Φοίβου Κρεμαστής Ρόδου.

Στη Δόξα εκείνη την εποχή πρόεδρος ήταν ο Αδάμ Μυστρίδης και προπονητής ο Τάσος Στράντζαλης με πολύ μεγάλη καριέρα στη Δόξα Δράμας. Στον ημιτελικό η Δόξα είχε αποκλείσει την Αναγέννηση  Λιμεναρίων εκτός έδρας με 3-2. Το ρόστερ της Δόξας εκείνη την εποχή αποτελούταν από τους Νίκο Αποστολίδη (αγωνίστηκε και στον Ορφέα Ελευθερούπολης) και Χαράλαμπο Μαυρουδάκη τερματοφύλακες.

Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Λαφτσίδη, Μεταξά Κώστα, Μεταξά Παναγιώτη, Μεταξά Αλέκο, Σπανόπουλο Γιώργο (αμυντικοί). Μεταξά Θεόδωρο, Δημητριάδη Δημήτρη, Κουτουσάκη Σούλη, Παπαδόπουλο Αντώνη, Συγγιρίδη Ιορδάνη, Καπακτσόγλου Κυριάκο (μέσους).

Ζαγοράκη Θεόδωρο, Χατζιδιάκο Κώστα, Αποστολίδη Μιχάλη και Μεταξά Χαράλαμπο (επιθετικοί).

Ο Ζαγοράκης το καλοκαίρι του 1988 μεταγράφηκε στον ΑΟΚ. Ο Σούλης Κουτουσάκης αργότερα έγινε κι πρόεδρος της ομάδας. Δε ξεχνάμε και το Νίκο Σιδηρόπουλο ο οποίος και αυτός έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Δεν ήταν σε αυτή την ομάδα όμως στη Δόξα Λυδίας έγραψε και αυτός τη δική του ιστορία. Πολύ καλός πλάγιος επιθετικός. Αγωνίστηκε και στη Δόξα Δράμας.

Η Λυδία αν μη τι άλλο είναι ποδοσφαιρομάνα. Είναι κρίμα που αυτή τη στιγμή δεν αγωνίζεται η Δόξα στα τοπικά πρωταθλήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει μια προσπάθεια από τους ανθρώπους του χωριού, να επανέλθει.

Διαβάστε επίσης