Μπαντέκας- Μητρόπουλος απάντησαν κατάλληλα στην κριτική του Δ.Π.Θ.

 Μπαντέκας- Μητρόπουλος απάντησαν κατάλληλα στην κριτική του Δ.Π.Θ.

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Πέμπτη το απόγευμα έγινε συζήτηση ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΤΕΙ ΑΜΘ και του ΔΠΘ για όσα δεν έγιναν. Για τη μεταξύ τους συγχώνευση που άρχισε να συζητείται αλλά η συζήτηση δεν έγινε ποτέ στα σοβαρά. Αφορμή ήταν σχετική πρόταση του κ. Τραϊφόρου. Στη διάρκεια της κουβέντας το ΤΕΙ ΑΜΘ δια των Μπαντέκα – Μητρόπουλου απάντησε κατάλληλα στην κριτική που δέχθηκε. Εκφραστής της οποίας δεν ήταν τόσο ο κ. Τουλουπίδης, όσο ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης. Τα κυριότερα αποσπάσματα της συζήτησης είναι τα ακόλουθα:

Δημήτρης Μπαντέκας: Δεν ξέρω αν θα φθάσουμε στο νομοσχέδιο. Λογικά θα φθάσουμε. Προχθές είχαμε ανασχηματισμό. Αν άλλαζε ο κ. Γαβρόγλου όλα θα άρχιζαν από την αρχή. Μέχρι το Νοέμβρη δεν ξέρω τι θα γίνει. Αν γίνει η συνένωση τότε θα έχουμε στην περιφέρεια μας δύο δυνατά πανεπιστήμια που άνετα θα συνεργαστούν. Θα μπορέσει να γίνει όσμωση των καθηγητών, να δημιουργηθούν πάρα πολύ ωραία πράγματα.

Φώτης Μάρης: Βλέποντας την πρόσκληση για τη συζήτηση προβληματίστηκα πάρα πολύ αν έπρεπε να έρθω. Κι αν θα έρθω, τι θα πω. Από τη στιγμή που είμαι εδώ, ήρθα θα πω και πράγματα που δεν θα ικανοποιήσουν πολλούς. Θα φωτίσουν τα πράγματα με μια διαφορετική οπτική γωνία. Η οποία απέχει παρασάγγας από αυτό το οποίο περιέγραψε ο πρύτανης του ΤΕΙ. Ήμουν στις περισσότερες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΤΕΙ ΑΜΘ. Υπήρχε ώριμη πρόταση, κάτι που αποδέχεται και ο κ. Μπαντέκας. Σε αυτό το σημείο ήθελα να κάνω ένα ρητορικό ερώτημα. Η Περιφέρεια ΑΜΘ υφίσταται σαν οντότητα; Προφανώς και υφίσταται. Από τη στιγμή που υφίσταται, ο κανόνας δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει σε όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Από τη στιγμή που το κριτήριο αλλάζει, παύει να είναι χωρικό και ποιοτικό, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε ποιοι ήταν οι λόγοι και τα επιχειρήματα ή οι χειρισμοί (είναι πολύ ευγενική η διατύπωση) για να φθάσουμε σε αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα. Προφανώς και δεν ήταν σε καμία περίπτωση το σημερινό αποτέλεσμα και πρόταση, αποτέλεσμα της κόντρας Γαβρόγλου – Καραμπίνη. Αυτή η άποψη είναι για όσους θέλουν να ψάχνουν δικαιολογίες. Αν μια ολόκληρη περιφέρεια έχει φθάσει στο σημείο να έχει αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα από μία σχέση δύο ανθρώπων- καθοριστικό για το μέλλον της- τότε μάλλον έχει αποτύχει. Να πάμε τώρα βήμα προς βήμα. Προσωπικά αμφισβητώ, το λέω μπροστά στους συναδέλφους, τη βούληση του ΤΕΙ ΑΜΘ να συνενωθεί με το Δημοκρίτειο. Όταν το υπουργείο καταθέτει νέα πρόταση, για να γίνει αυτή αποδεκτή σημαίνει ότι βρίσκει ώτα να την ακούσουν. Με τα δικά τους κριτήρια. Το ΔΠΘ προσπάθησε κατ’ επανάληψη να αποκαταστήσει την αλήθεια. Την οποία συνειδητά κάποιοι προσπαθούσαν τουλάχιστον να θολώσουν. Για να γίνει αυτό παρουσία του κ. Μέτιου και του πρυτανεύοντα πήγαμε στην Καβάλα. Μιλήσαμε στη σύγκλητο του ΤΕΙ. Μεταφέροντας με τη μέγιστη υπευθυνότητα την άποψη του ΔΠΘ. Άρα σαφέστατα αγαπητοί συνάδελφοι αλλάξατε στάση. Το λόγο για τον οποίο το κάνατε θα τον απαντήσετε εσείς. Θα τον καταγράψει η ιστορία. Για αυτό θα ήθελα να κρατηθούν αυτά τα πρακτικά όταν μετά από κάποια χρόνια η περιφέρεια ΑΜΘ με το διαίρει και βασίλευε που γίνεται αυτήν την στιγμή θα βρεθεί σε δυσμενέστατη θέση. Δημιουργώντας ιδρύματα ανταγωνιστικά και μη βιώσιμα. Τμήματα 10. Με πιστοποίηση από την Ε.Ε. το 2020; Πώς θα γίνει αυτό; Με ποια στελέχωση; Προσωπικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρόταση καλύπτει μόνο προσωπικά συμφέροντα. Δεν εξαιρώ την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Νάσος Μητρόπουλος: Με την ευκαιρία του περιφερειακού συνεδρίου της Κυβέρνησης ήρθε ο κ. Γαβρόγλου στο ΤΕΙ. Μας πρότεινε να αρχίσουμε να κοιτάμε προς τα δυτικά. Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου κατά κάποιο τρόπο ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο. Για να μην δημιουργούνται κακές εντυπώσεις, οι σχέσεις που έχουμε ως άνθρωποι οι καθηγητές του ΤΕΙ με τους καθηγητές του ΔΠΘ είναι άριστες. Ως πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ θεωρούσα ότι καλύτερη συνένωση θα μπορούσε να είναι με το ΔΠΘ. Το οποίο είναι ένα άθροισμα σχολών όπου θα κόλλαγε και η Καβάλα. Θα είχαμε μια αρμονία. Από αυτές που αναζητούμε στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μαζί με τον κ. Μπαντέκα δώσαμε μάχες χαρακωμάτων στη σύγκλητο μας για να μπορέσουμε να περάσουν αυτήν την αντίληψη. Δυστυχώς το ΔΠΘ δεν ανταποκρίθηκε. Ο κ. Μέτιος έκανε μια σύσκεψη, μια κίνηση εντυπωσιακή. Πηγαίνουμε στη σύσκεψη. Όταν φθάσαμε στο δια ταύτα ο κ. Περιφερειάρχης ζήτησε να οριστούν 3 άτομα από το ΤΕΙ, 3 άτομα από το Πανεπιστήμιο που θα διερευνούσε τα ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα. Αν αυτή η επιτροπή είχε λειτουργήσει τότε θα είχαμε μια μελέτη που θα μπορούσαμε να πούμε σήμερα στον Υπουργό ότι από την συνένωση ΤΕΙ Καβάλας- ΔΠΘ προκύπτουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με αυτή με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Θα ήταν όμως περισσότερα; Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι το πλεονέκτημα το έχουμε και συνεχίζουμε να έχουμε στη συγχώνευση με το Διεθνές. Αυτήν την στιγμή το ΤΕΙ όπως ενώνεται με το Διεθνές έχει πολύ μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυνατότητα. Αυτό νομίζω είναι υπέρ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Την κρίσιμη στιγμή, εκεί που χρειάστηκε η κοινότητα του ΔΠΘ να φτιάξει την επιτροπή για να έχουμε σήμερα κάτι, αυτό δεν έγινε.

Διαβάστε επίσης