Ο Γιώργος Ξηντάρας γράφει για : Έκτακτη ρύθμιση οφειλών 120 δόσεων για μισθωτούς, μη μισθωτούς και συνταξιούχους

 Ο Γιώργος Ξηντάρας γράφει για : Έκτακτη ρύθμιση οφειλών 120 δόσεων για μισθωτούς, μη μισθωτούς και συνταξιούχους

Μια ρύθμιση που αναμένεται από πολλούς φορολογούμενους που βλέπουν τις οφειλές τους προς τα δημόσια ταμεία να διογκώνονται.

Στις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών επικρατεί απογοήτευση βλέποντας τους μηχανισμούς ρύθμισης οφειλών να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα. Για τον λόγο αυτότα κρατικά ταμεία δεν εισπράττουν τους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την ομαλή ροή των υποχρεώσεων τους αλλά και οι πολίτες αδυνατούν να ρυθμίσουν τα βεβαιωμένα χρέη τους λόγω των χείριστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και των λιγοστών (12 ή 24) δόσεων που δίνονται σαν επιλογή στο ηλεκτρονικό σύστημα του taxisnet. Κάποιος που έχει ένα αρκετά σύνηθες ποσό βεβαιωμένων οφειλών τις τάξεις  των 4.000-5.000€ θα μπορέσει να τις ρυθμίσει κατά πάσα πιθανότητα με τις 12 δόσεις, γεγονός που σημαίνει 330-410€ μηνιαία δόση. Αν αναλογιστούμε το εύρος των μισθών σήμερα καταλήγουμε πως είναι δύσκολο να καταβληθεί μια δόση σαν αυτή.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες αναμένεται ώς το τέλος του 2018 να είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα ορίζει ρύθμιση οφειλών μέχρι και με 120 δόσεις. Ο σχεδιασμός θα αφορά κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη ως 5.000€ που αποτελούν την πλειονότητα. Οι επιτελείς των υπουργείων προγραμματίζουν ώστε η ελάχιστη μηνιαία δόση να μην ξεπερνά τα 50€ και οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση μόνο για μια φορά, ενώ αποσκοπώντας στην μεγαλύτερη εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία θα διευρύνουν και θα απλουστεύσουν την ρύθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες. Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ βασική παράμετρος για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017), του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια της κυβέρνησης στοχεύει και στο να ενταχθούν σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση με περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις τα φυσικά πρόσωπα που δε διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, ήτοι δεν ανήκουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Πάντως, οι θεσμοί από την πλευρά τους θέτουν θέμα κριτηρίων ούτως ώστε να να ενταχθούν όσοι το έχουν ανάγκη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.Επί της ουσίας, επιδιώκουν να υπάρξουν κοινοί κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα θεσπιστούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

 

Ξηντάρας Γιώργος

Λογιστής

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

 

 

 

Διαβάστε επίσης