Περί Επιστρεπτέας Προκαταβολής και έρευνας του Επιμελητηρίου Καβάλας (συνέντευξη)

 Περί Επιστρεπτέας Προκαταβολής και έρευνας του Επιμελητηρίου Καβάλας (συνέντευξη)

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής, τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων  της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στο κράτος.

Είναι γνωστό το ότι η σχετική διαδικασία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα όταν κάθε φορολογούμενος (επαγγελματίας, επιχειρηματίας ή αυτοαπασχολούμενος) έμαθε τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψει. Τα ποσά αναρτήθηκαν ηλεκτρονικά και μπορούν να πληρωθούν είτε με δόσεις, είτε εφάπαξ.

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης και παρά το ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές όπως και ο ίδιος παραδέχεται, σημειώνει δύο πράγματα: Το πρώτο ότι πρόκειται για χρήματα που έπρεπε και γνώριζαν όλοι ότι θα επιστραφούν. Το δεύτερο ότι η επιστροφή των χρημάτων γίνεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης στο ραδιόφωνο της Πρωινής και μεταξύ άλλων είπε:

«Πρώτα πρώτα πρέπει να σημειώσω ότι όλοι γνώριζαν ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονταν. Μάλιστα θα επιστρέφονταν νωρίτερα και θα επιστρέφονταν όλα. Εν τω μεταξύ και με αποφάσεις της Κυβέρνησης η επιστροφή των χρημάτων άργησε και γίνεται με έκπτωση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και στο 75%.

Στην κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα, για κάθε φορολογούμενο υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες. Δηλαδή πόσα χρήματα πήρε η κάθε επιχείρηση, πόσα θα επιστρέψει. Γιατί θα επιστρέψει καθεμία ένα συγκεκριμένο ποσό, ποια είναι η έκπτωση και τη δυνατότητα υπάρχει ώστε τα χρήματα να τα πληρώσει με δόσεις.

Αρχικά το όριο των δόσεων ήταν έως 60.Τώρα έχουν αυξηθεί έως 90. Κάθε Επιστρεπτέα Προκαταβολή, γιατί ήταν αρκετές, αντιμετωπίζεται χωριστά. Έτσι όπου υπάρχει η δυνατότητα οι φορολογούμενοι μπορούν να επιστρέψουν όλο το ποσό –ειδικά αν είναι μικρό- με πληρωμή εφάπαξ.

Τότε επωφελούνται επιπλέον έκπτωσης. Κακώς όλο αυτό το διάστημα είχαμε την εντύπωση ότι κάποια από τα χρήματα ή και όλα, θα μας τα χαρίσουν. Τα επιστρέφουμε λοιπόν με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη λόγω των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση».

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης ρωτήθηκε από την Πρωινή για το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε πρόσφατα το Επιμελητήριο και την αφορμή των σχετικών συζητήσεων, την αισιοδοξία που προκύπτει από την ίδια έρευνα.

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης παρατηρεί ότι οι ερωτήσεις της έρευνας δεν ήταν σωστές και όπως ειδικότερα σημειώνει «… δεν ήταν σωστά στοχευμένες». Θα έπρεπε –λέει- να υπήρχαν περισσότερες και ειδικότερες ερωτήσεις.

Παρατηρεί τέλος ότι σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ, το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα του Επιμελητηρίου οδηγεί προς μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Σε σχέση με τις έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

Διαβάστε επίσης