Προτάσεις για τη διάσωση των Τεναγών των Φιλίππων από ομάδα γεωτεχνικών

 Προτάσεις για τη διάσωση των Τεναγών των Φιλίππων από ομάδα γεωτεχνικών

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της Ι. Μητρόπολης στη Λυδία, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.  Στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν πολλές προτάσεις επιστημόνων σχετικά με τα Τενάγη των Φιλίππων. Πρόκειται για ομάδα 14 γεωτεχνικών από τρεις νομούς (όσοι οι νομοί που ασχολούνται με τα Τενάγη) που δύο χρόνια μελέτησαν το πρόβλημα. Ουσιαστικά με κείμενο που από το πρωί χθες ήταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα του τμήματος ΑΜ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου προτείνουν και ζητούν δράσεις για να σωθούν τα ιστορικά Τενάγη των Φιλίππων. Ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον βρεθούν χρήματα πρέπει πρώτα να λυθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Υποστηρίζουν τη δημιουργία φορέα για την περιοχή αλλά σωστά σημειώνουν ότι όλα είναι θέμα χρημάτων. Τα οποία πρέπει να εξασφαλιστούν από το κράτος. Κατά τους επιστήμονες τα προβλήματα των Τεναγών τα δημιούργησαν οι άνθρωποι με τη δραστηριότητα τους. Αυτά σήμερα απειλούν ακόμη και την ύπαρξη των Τεναγών ως καλλιεργούμενη έκταση.

Πρώτα η λύση των πλημμυρικών φαινομένων

Πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της ιεράς μητροπόλεως στη Λυδία μια εκδήλωση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θέμα το μέλλον της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων. Πρόκειται για μια εργασία που έγινε από ομάδα εργασίας γεωτεχνικών και διήρκησε δύο χρόνια. Χθες και αφού ολοκληρώθηκε πλέον η εργασία, παρουσιάστηκαν η έρευνα κυρίως όμως οι απόψεις και οι προτάσεις για τα προβλήματα των Τεναγών Φιλίππων και πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Η ίδια ομάδα είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να συνεργαστεί για το ίδιο θέμα με μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου – παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας. Η ομάδα εργασίας δούλεψε αφιλοκερδώς, αποτελούνταν από 14 άτομα όλων των γεωτεχνικών ειδικοτήτων, προερχόμενοι από τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας – Δράμας – Σερρών.

Το μακροσκελές κείμενο που παρουσιάστηκε χθες έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα σημεία. Γίνεται λόγος για προβλήματα που σημειώνονται στα Τεναγών Φιλίππων και τα οποία προκλήθηκαν από τον παράγοντα άνθρωπο. Πρόκειται, όπως σημειώνουν στην εργασίας του οι επιστήμονες, για συσσωρευμένα προβλήματα που απειλούν την ύπαρξη των Τεναγών και τη χρήση της περιοχής ως καλλιεργούμενη έκταση. Οι γεωτεχνικοί σημειώνουν τον κίνδυνο να είναι τα Τενάγη μόνιμα πλυμμηρισμένα στα επόμενα χρόνια. Επισημαίνουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι το στραγγιστικό και αρδευτικό προτείνοντας σειρά έργων.

Κατά την άποψή τους, τα πρώτα έργα που θα πρέπει να γίνουν στα Τεναγών Φιλίππων θα είναι εκείνα για να αντιμετωπισθούν τα πλυμμηρικά φαινόμενα και ύστερα να ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα. Η ομάδα καταγράφει πολλές ειδικές προτάσεις για τις οποίες θα πρέπει να εξευρεθούν χρήματα ή να εξαφαλισθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ειδική αναφορά στην έκθεση των γεωτεχνικών γίνεται για τον αγωγό ΤΑΡ. Αναφέρουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγή όδευσης εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι ολοκληρωτικά τα Τενάγη. Σημειώνουν επίσης ότι στην ίδια περιοχή απειλείται η ιχθυοπανίδα, υπάρχει έντονη αποδάσωση, απαιτείται συντονισμός φορέων αφού στα Τεναγών Φιλίππων εμπλέκονται πέντε δήμοι, τρεις περιφερειακές ενότητες και δύο περιφέρειες.

Η ομάδα φαίνεται να συμφωνεί με την ομάδα δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα προβληματίζετε ωστόσο για τη μορφή που αυτός θα έχει και βέβαια για τη χρηματοδότηση που θα του είναι απαραίτητη. Προτείνει ένα μικρό μέρος των Τεναγών να ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο και στην πρότασή της περιλαμβάνει πολλές κι ενδιαφέρουσες λύσεις.

Διαβάστε επίσης