Πρώτες 2 απώλειες: Αναστολή Διετών Προγραμμάτων και στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας- Αντίδραση της Τάνιας Ελευθεριάδου

 Πρώτες 2 απώλειες: Αναστολή Διετών Προγραμμάτων και στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας- Αντίδραση της Τάνιας Ελευθεριάδου

Για οικονομικούς μάλλον λόγους ανακοινώθηκε από την Υπουργό Παιδείας η αναστολή όλων των διετών προγραμμάτων στα ΑΕΙ, τα οποία αφορούν απόφοιτους ΕΠΑΛ. Δύο από αυτά θα γίνονταν στην Καβάλα, στο πρώην ΤΕΙ. Η είδηση από πλευράς του Υπουργείου αναφέρει:

«Το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου». Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ.

Η έναρξη της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 20 αναστέλλεται, καθώς το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου και με δεδομένη την «αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά».

Ανακοίνωση της Τάνιας Ελευθεριάδου

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου έκανε χθες την ακόλουθη ανάρτηση- ανακοίνωση:

Η αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια είναι ακόμη μία αδικαιολόγητη απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, την οποία ελπίζουμε να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει.

Ειδικότερα, στο campus της Καβάλας αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας σε δύο προγράμματα
1) Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου ( τομέας μηχανολογίας) και
2) Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων (τομέας ναυτιλιακών επαγγελμάτων).

Ζητούμε την ανάκληση της αποφάσεως της Υπουργού και την άμεση έναρξη λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων.

Για τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας, ανάμεσα στα οποία και της Καβάλας είχε υπογράψει μια εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές ο πρώην υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου χρηματοδοτώντας τα Πανεπιστήμια με το ποσό του ενός εκατομμυρίου οχτακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 1.800.000,00).

Στα προγράμματα αυτά θα συμμετείχαν 1500 περίπου σπουδαστές απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ και θα λάμβαναν το επίπεδο 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Τα διετή προγράμματα αποτελούν μια απολύτως επιτυχημένη πρακτική που λειτουργεί εδώ και πολλά έτη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, υπό την εποπτεία των Πανεπιστημίων, ικανοποιώντας τις σύγχρονές ανάγκες της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης και δίνοντας διέξοδο σε πολλούς νέους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ

 

 

 

Διαβάστε επίσης