• 29 Απριλίου 2024,

Συνέντευξη της ιδρύτριας του Lucy Art Residency Μαρίας Μιτζάλη στο proininews.gr

 Συνέντευξη της ιδρύτριας του Lucy Art Residency Μαρίας Μιτζάλη στο proininews.gr

Η Μαρία Μιτζάλη, ιδρύτρια του Lucy Art Residency που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας, μιλάει στην εφημερίδα Πρωινή για τη διοργάνωση, τη σχέση της με την Καβάλα αλλά και για την ευκαιρία που θα έχει το κοινό της πόλης να γνωρίσει τους καλλιτέχνες, το Σάββατο 23 Ιουνίου.

 

Ποια είναι η δική σας σχέση με την πόλη της Καβάλας;

Το Ξενοδοχείο Λουση και η Μακρύαμμος στη Θάσο είναι ιδιοκτησία της οικογένειάς μου. Από παιδί περνούσα τα καλοκαίρια στη Θάσο. Από την Καβάλα ήμουν περαστική μέχρι το 2007 που ήρθα και έμεινα 3 χρόνια για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου και για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ως 5αστέρο. Τότε γνώρισα καλύτερα τη πόλη και τα γύρω μέρη και τα αγάπησα πολύ. Πλέον ζω μεταξύ Αθήνας και περιοχής Καβάλας-Θάσου.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα να φέρετε ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα στην πόλη της Καβάλας;

Ήταν μια εποχή που δεν είχα μεγάλη ελευθερία κινήσεων, είχα μόλις γεννήσει, ζούσα τον περισσότερο χρόνο στη Θάσο και την Καβάλα, και ένιωθα απομονωμένη. Ήθελα να βρω ένα τρόπο να διατηρήσω επαφή με τον φωτογραφικό χώρο όπου δεν ήμουν πλέον ενεργή γιατί πέρα από τις μεγάλες αλλαγές στην προσωπική μου ζωή, με είχε απορροφήσει η δουλεία στην οικογενειακή επιχείρηση, δηλαδή τα ξενοδοχεία. Τελικά όλο αυτό ήταν μια ευκαιρία. Υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Lucy Hotel της Καβάλας.  Ήμουν τυχερή να γνωρίζω τον Νικόλα Βεντουράκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Lucy Art Residency με τον οποίο σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας με βάση τη δική του εμπειρία ως φωτογράφου εικαστικού σε άλλα  residencies. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες του πρώτου residency; Ποιες εντυπώσεις σας μετέφεραν από τη εμπειρία τους στην πόλη μας;

Όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από το πρώτο residency και από την Καβάλα, το οποίο έγινε γνωστό στο χώρο πολύ γρήγορα από στόμα σε στόμα.

 

Από την αρχική ιδέα μέχρι την πραγματοποίηση του πρώτου residency ποιες δυσκολίες συναντήσατε αλλά και τι ήταν αυτό που σας ξάφνιασε ευχάριστα;

Το πιο δύσκολό ήταν η επιλογή και η προσέγγιση  των ατόμων της κριτικής επιτροπής που θα επέλεγε τον φιλοξενούμενο καλλιτέχνη. Η συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους στην επιτροπή ήταν η διαβεβαίωση για τους καλλιτέχνες της εγκυρότητας του προγράμματος. Αποδείχτηκαν σημαντικές οι γνωριμίες του Νικόλα Βεντουράκη από την πορεία του ως καλλιτέχνη με έδρα το Λονδίνο. Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που λόγω αυτών των σχέσεων εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την παρουσίαση ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος, είχαμε τη συμμετοχή στην κριτική επιτροπή γνωστών ονομάτων από σημαντικούς οργανισμούς του χώρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αμέσως ανέβηκε ο πήχης εξαιρετικά ψηλά.

Υπήρξε στήριξη από τοπικούς φορείς;

Ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της διεξαγωγής του προγράμματος αναλαμβάνει το ξενοδοχείο Lucy, είχαμε από την πρώτη κιόλας χρονιά στήριξη από τη Δημοφέλεια Καβάλας. Το 2017 ανέλαβε μέρος των εξόδων μεταφοράς των συμμετεχόντων ενώ το 2018, συνέχισε να μας στηρίζει οικονομικά με κάλυψη μεγαλύτερου μέρος των μεταφορικών, παραχώρηση οπτικοακουστικού εξοπλισμού καθώς και του Φυλάκιου Αξιωματικών (που φιλοξενεί το εργαστηριο aSynecdoche Kavala Workshop και τις ανοιχτές ομιλίες). Είχαμε τεράστια υποστήριξη από το Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας τόσο σε θέματα οργάνωσης και επαφών ήδη από το 2017 όσο και με την ένθερμη υποδοχή και συμμετοχή των μελών στο πρόγραμμα και τη βοήθεια προς τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες.  Επίσης το 2017  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου παραχώρησε την καταπληκτική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου για την διεξαγωγή της πρώτης ανοιχτής ομιλίας. Φέτος ξεκινήσαμε συνεργασία με το Σουηδικό σπίτι, και υπήρχε συμμετοχή και από ιδιώτες όπως η εταιρία Ζησόπουλος και το Καφετοπίο.

Ποιο είναι συνοπτικά το πρόγραμμα του Lucy Art Residency φέτος;

Το residency θα διαρκέσει από τις 14 ως τις 28 Ιουνίου. Στις 14 Ιουνίου ήρθαν οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, οι “In Quarta Persona”  δηλαδή οι Martin Errichiello και Filippo Menichetti. Οι καλλιτέχνες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους γνωριμίας με ανθρώπους των media, ακαδημαϊκούς, περιβαλλοντολόγους, ιστορικούς και επιχειρηματίες με έδρα την περιοχή ως μέρος μιας έρευνας σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου ξεκίνησε το εργαστήριο aSynecdoche Kavala Workshop -ένα καινούριο άνοιγμα του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες (13 τον αριθμό, από την Καβάλα, την Ελλάδα και το εξωτερικό) επικεντρώνονται στην έρευνα και την παραγωγή φωτογραφικού υλικού με ευρύτερη θεματική την Καβάλα, υπό την καθοδήγηση των  Klara Källström και Thobias Fäldt (Σουηδοί καλλιτέχνες, ιδρυτές της εκδοτικής πλατφόρμας B-B-B Books). Στη συνέχεια οι Void (ανεξάρτητο project για τη φωτογραφία με κύριες δράσεις την έκδοση φωτογραφικών βιβλίων και zine και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων) αναλαμβάνουν το υλικό αυτό και μέσω της διαδικασίας του editing, του σχεδιασμού μέχρι και της βιβλιοδεσίας θα του δώσουν τη μορφή ενός βιβλίου/dummy.

Στις 21 Ιουνίου ήρθαν στην πόλη μας οι Peter Watkins και Tereza Zelenkova  νικητές του 2ου Βραβείου Lucy Art Residency 2018. Το Σάββατο το πρωί, στις 23 Ιουνίου, θα γίνει σε κλειστό κύκλο στο Lucy Hotel η συνάντηση μεταξύ των καλλιτεχνών, των μελών της κριτικής επιτροπής καθώς και του καλλιτεχνικού διευθυντή του προγράμματος ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας (18:00) θα γίνει η ανοιχτή ομιλία για το κοινό στο φρούριο της Καβάλας.

Τι θα συμβεί το Σάββατο, 23 του μήνα στο Φυλάκιο Αξιωματικών;

Προσωπικότητες διεθνούς κύρους από το χώρο της τέχνης, μέλη της κριτικής επιτροπής του   Lucy Art Residency, έχουν προσκληθεί στην Καβάλα και μαζί  με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν ανοικτή ομιλία και θα έρθουν σε επαφή με τη τοπική κοινότητα. Το 2017, η ομιλία έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Φέτος θα γίνει στο Φρούριο (στο Φυλάκιο- κατάλυμα αξιωματικών). Επίσης, την ίδια μέρα θα γίνει η παρουσίαση των βιβλίων/δοκίμιων (Dummy) που θα κατασκευαστούν κατά τη διάρκεια του aSynecdoche Kavala Workshop -ένα καινούριο άνοιγμα του προγράμματος. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία σε χαλαρό περιβάλλον να γνωρίσουν τους συμμετέχοντες δημιουργούς και να ακούσουν ομιλίες και συζητήσεις γύρω από την τέχνη, τα residencies, τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη-γκαλερί, τον τρόπο προσέγγισης καλλιτεχνών από μουσεία και επιμελητές και πολλά άλλα.

 

Συμμετέχουν στις ομιλίες οι: Filippo Menichetti και Martin Errichiello (νικητές του Lucy Art Residency 2018) Tereza Zelenkowa and Peter Watkins (2ο βραβείο Lucy Art Residency 2018), Ann-Christin Bertrand (επιμελήτρια στο ινστιτούτο  C/O Berlin), Sylvain Couzinet-Jacques  (καλλιτέχνης), Niccolò Fano (γκαλερύ Matèria, Ρώμη), Klara Källström & Thobias Fäldt (καλλιτέχνες, ιδρυτές της εκδοτικής πλατφόρμας  B-B-B-Books),  Νικόλας Βεντουράκης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Lucy Art Residency) ,Void (ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος και εναλλακτικός χώρος εκθέσεων), Lars Willumeit (ανεξάρτητος επιμελητής).

 

 

 

Διαβάστε επίσης