• 19 Μαΐου 2024,

Τελικά πώς κολλάς τον κορωνοϊό;

 Τελικά πώς κολλάς τον κορωνοϊό;

Κείμενο του Μιχάλη Σωτηρόπουλου

Μετά από 8 μήνες από την εμφάνιση του νέου αυτού ιού, έχουμε κατασταλάξει στο πως ακριβώς μεταδίδεται. Οι τρόποι είναι, βέβαια, πολλοί. Οι πιο συχνοί και σημαντικοί τρόποι, αυτοί που έχουν τελικά σημασία είναι όσοι σχετίζονται με την αερογενή μετάδοση!

Παρότι θεωρητικά είναι πιθανή, εντούτοις η μετάδοση από μολυσμένες επιφάνειες είναι σπάνια σε σχέση με την κατά πρόσωπο εγγύτητα με φορέα του ιού!

Για να κολλήσεις τον ιό πρέπει να εκτεθείς σε επαρκή ποσότητα σωματιδίων του, πάνω από 1 εκατομμύρια αντίγραφα του ιού και για να συμβεί αυτό συνήθως χρειάζεται παρατεταμένη και χωρίς προφυλάξεις επαφή! Και όταν λέμε παρατεταμένη έκθεση εννοούμε συνήθως επαφή για πάνω από 15 λεπτά, χωρίς προστατευτικά μέσα (μάσκα, προσωπίδα κλπ) σε απόσταση λιγότερη του 1,5 μέτρου!

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επαφής, τόσο περισσότερα τα σταγονίδια με ιό στα οποία εκτίθεσαι! Ένα πρόσωπο που φοράει μάσκα εκθέτει τους γύρω του σε πολύ λιγότερα σταγονίδια σε σχέση με έναν που δεν φοράει!

Ο «φρέσκος» αέρας από ένα ανοικτό παράθυρο μειώνει την συγκέντρωση των σταγονιδίων. Οι δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ πιο ασφαλείς από αυτές σε εσωτερικό!

Τελικά φαίνεται πως οι πιο μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης είναι οι μαζικές δραστηριότητες σε μη επαρκώς αεριζόμενους χώρους, με ανθρώπους που φωνάζουν, τραγουδούν ή μιλούν δυνατά!

Το φως του ηλίου επιταχύνει την αποδόμηση του ιού, το ίδιο κάνει και η υπεριώδης ακτινοβολία από ειδικές λάμπες.

Οι ηλικίες κάτω των 20 ετών είναι μόνο κατά το ήμισυ σε σχέση με τους μεγαλύτερους ευάλωτες στον ιό και κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν μόνο το 20% των προσβληθέντων παιδιών!

Κάποια στιγμή μία αξιωματούχος του Π.Ο.Υ είχε ισχυριστεί ότι οι συμπτωματικοί φορείς σπανίως μεταδίδουν! Μια δήλωση που προφανώς δεν ισχύει καθώς η μετάδοση αυτή είναι αρκετά συχνή και γι’ αυτό ούτε η θερμομέτρηση, παρότι βοηθά, δεν είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας…

Διαβάστε επίσης