• 19 Μαΐου 2024,

Το Cosmopolis απευθύνεται στους μαθητές με τη δράση «Κάθε κτίριο, μια ιστορία στην πόλη»

 Το Cosmopolis απευθύνεται στους μαθητές με τη δράση «Κάθε κτίριο, μια ιστορία στην πόλη»

Προ 15 περίπου ημερών οι διοργανωτές του φεστιβάλ Cosmpolis απευθύνθηκαν στα σχολεία της Καβάλας μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Κάλεσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος σε μια δράση που στόχο έχει να προβάλει την Καβάλα, τα κτίρια της, την ιστορία της. Υπάρχει μια καινοτομία στην πρόταση και μια υπόσχεση των διοργανωτών κάθε εργασία να προβληθεί το Καλοκαίρι στη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το έγγραφο που έχουν στα χέρια τους τα σχολεία και καλούνται να υλοποιήσουν με τη συμμετοχή τους αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κάθε ιστορικό κτίριο, οι καπναποθήκες -τα αρχοντικά -τα πέτρινα σπίτια ή κάθε σύγχρονο κτίριο (δημόσιο, ακόμη και πολυκατοικία) μπορεί να εμπνεύσει και να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, των νέων της Καβάλας. Κάποια κτίρια βρίσκονται σε ευδιάκριτα σημεία της πόλης.

Κάποια άλλα είναι κρυμμένα στα σοκάκια της. Μέσα από τη δράση «Κάθε κτίριο, μία ιστορία στην πόλη» δίδεται η ευκαιρία στον κόσμο να ξαναδεί τα κτίρια της Καβάλας με τα μάτια των μαθητών, των νέων της. Στόχος της δράσης είναι να βγάλουμε τα κτίρια από την ανωνυμία τους. Να τα δούμε δημιουργικά. Να τα φανταστούμε διαφορετικά, να τα δώσουμε βήμα και πρόσωπο μέσα από την ενεργή στάση των μαθητών της Καβάλας.

Η δράση είναι διαθεματική και εξασφαλίζει τη συνεργασία των μαθητών μεταξύ τους καθώς και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να προσεγγίσει τη δράση ελεύθερα, από τη δική του οπτική γωνία.

Δίνοντας χώρο στην αισθητική προσέγγιση των μαθητών. Προτεινόμενες δράσεις είναι οι εξής: Οι μαθητές με τους δασκάλους και καθηγητές τους μπορούν να προτείνουν μία φωτογραφία ή φωτογραφίες ιστορικού ή σύγχρονου κτιρίου.

Επίσης μπορούν να τη συνοδεύσουν γράφοντας ένα ποίημα, μία σύντομη ιστορία, μία μουσική σύνθεση. Εμπνευσμένη από το κτίριο ή μέρος του κτιρίου αναφοράς. Μπορούν να συνδυάσουν τη φωτογραφία τους με κάποια παλαιότερη που ίσως προμηθευτούν από τον ένοικο ή τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και να τις παρουσιάσουν συγκριτικά.

Η παρουσίαση μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάμνηση ενός γεγονότος που διαδραματίστηκε στο δρόμο όπου βρίσκεται το κτίριο, σε μία αγαπημένη συνταγή των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό ή ακόμη και στο πως οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες ή και οι γείτονες αντιμετωπίζουν τη γειτονιά τους.

Κείμενα από συζητήσεις φωτογραφίες και σκίτσα από τα κτίρια και τα πρόσωπα είναι ευπρόσδεκτα. Μια άλλη πρόταση είναι να δημιουργηθούν μικρής διάρκειας βίντεο περίπου δύο λεπτών. Η θεματολογία μπορεί να είναι σχετική με το κτίριο ή τα κτίρια που έχουν επιλεγεί αλλά ακόμη και με πρόσωπα που ζουν σε αυτά.

Εφόσον υπάρχει συναίνεση. Η δημιουργία αφίσας ή κολάζ ή σκίτσου μπορεί να είναι μία ακόμη πρόταση. Με φόντο ένα κτίριο ακόμη και εγκαταλειμμένο, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν μία αφίσα για μία υποτιθέμενη δράση στη γειτονιά ή στην πόλη γενικότερα.

Όλες οι παραπάνω δράσεις αλλά και όσες προταθούν επιπλέον, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης, ενός σχολικού περιπάτου ή ατομικά από μαθητές. Η παρουσίαση των δημιουργιών των μαθητών μπορεί να γίνει στο κάθε σχολείο ή και στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival 27 με 30 Ιουλίου 2023.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα καθοδηγήσει τους διοργανωτές στην τελική επιλογή των τρόπων παρουσίασης του. Ενδεικτικά θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε αφίσες, ηλεκτρονικά βιβλία, πρόγραμμα powerpoint ή σε κάποιο ειδικό τεύχος.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου υπάρχει προθεσμία για εγγραφή των εκπαιδευτικών που θα πάρουν μέρος στη δράση και μέχρι τις 10 Μαΐου θα πρέπει αυτό να σταλθεί από τους εκπαιδευτικούς στους υπεύθυνους του φεστιβάλ. Σχεδιασμός Μαρία Βαμβούρη. Συντονισμός: Μαρία Βαμβούρη, Αναστασία Κούκου, Χριστίνα Βαμβούρη, Ελένη Ιωαννίδου. Επικοινωνία: ktiria.cosmopolis@gmail.com».

Διαβάστε επίσης