• 26 Απριλίου 2024,

Το μεράκι της Κωνσταντίνας Παρλαπάνη για τον κλασσικό αθλητισμό

 Το μεράκι της Κωνσταντίνας Παρλαπάνη για τον κλασσικό αθλητισμό

Η Κωνσταντίνα Παρλαπάνη επιμένει… αθλητικά. Πρωταθλήτρια σε αγώνες βετεράνων του στίβου αλλά και βαλκανιονίκης.

Προετοιμάζεται τώρα για τη νέα πρόκληση που είναι η Βαλκανιάδα στην Κορυτσά της Αλβανίας. Το 2020 στους Βαλκανικούς που είχαν γίνει στο Βελιγράδι, είχε κερδίσει το ύψος,  είχε έρθει δεύτερη στα 400 και στο μήκος ενώ επίσης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με τη σκυταλοδρομία 4Χ200.

Στα 400 μέτρα είχε κάνει Πανελλήνιο ρεκόρ. Το 2019 στους Βαλκανικούς κλειστού στίβου στην Τουρκία είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 3000 με πανελλήνιο ρεκόρ. Το 2018 πήρε τρία χρυσά μετάλλια στους Πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, στο μήκος, στο ακόντιο και στα 5000 μέτρα.

Το μεράκι της είναι τεράστιο για τον κλασσικό αθλητισμό εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα είναι  ενεργό μέλος της επιτροπής πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας «Τάκης Χατζηγρηγορίου».

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Ποιοι είναι οι επόμενοι σου αγώνες και σε ποια αγωνίσματα θα συμμετάσχεις;

Απ: Οι επόμενοι μου αγώνες είναι το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Θα γίνει 17-19 Σεπτεμβρίου στην Κορυτσά της Αλβανίας και θα συμμετάσχω στα 400 μέτρα, μήκος, ύψος, σφαίρα και ότι σκυτάλη δηλώσει η εθνική Ελλάδος και ταιριάξει για να κάνουμε τα ηλικιακά.

Ερ: Είναι πολλά τα αγωνίσματα, μπορείς να ανταποκριθείς;

Απ: Μας δίνουν το δικαίωμα να συμμετάσχουμε σε 4 αγωνίσματα και όσες σκυτάλες θέλουμε οπότε δεν είναι πολλά τα αγωνίσματα. Σίγουρα θα μπορέσω να ανταποκριθώ. Οι αγώνες διαρκούν 3 μέρες και τα αγωνίσματα είναι μοιρασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να τα προλαβαίνουμε όλα. Αυτό το έχω επαναλάβει και στο παρελθόν, το κάνω με κάθε ευκαιρία.

Ερ: Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτό;

Απ: Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολούμαι με αυτό. Ήμουν παλιά αθλήτρια του ΑΟ Χρυσούπολης και μετά κάποια προβλήματα υγείας με κράτησαν 32 χρόνια μακριά από το στίβο. Τα προβλήματα υπάρχουν ακόμα αλλά τώρα δεν τα δίνω σημασία. Η αγάπη για τον αθλητισμό παράγει τις ενδορφίνες που είναι ότι καλύτερο, προστίθενται στον οργανισμό και δίνουν αναλγησία.

Ερ: Πόσο προπονείσαι για αυτό;

Απ: Προπονούμαι σε καθημερινή βάση. Συνήθως οι προπονήσεις γίνονται στο γήπεδο της Καρβάλης, στο χόρτο.

Ερ: Ποιες είναι οι εμπειρίες σου και για ποιο λόγο ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Απ: Έχω αγωνιστεί σε πολλά Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Έχω φτάσει μέχρι το Βαλκανικό, σε Ευρωπαϊκό όχι ακόμα. Ο λόγος που ασχολούμαι είναι η ανιδιοτελής αγάπη που έχω για τον αθλητισμό.

Ερ: Πως βλέπεις το στίβο στην Καβάλα στις νεότερες ηλικίες;

Απ: Δεν υπάρχει. Το ποσοστό των παιδιών που συμμετέχουν στο στίβο είναι πολύ μικρό. Δηλαδή σε μία πόλη 100.000, θα δούμε 30 με 50 παιδιά σε κάθε σύλλογο. Η αναλογία είναι πολύ μικρή. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Φυσικά γίνεται πολύ καλή δουλειά από τους προπονητές και τους συλλόγους. Βλέπουμε τεράστιες επιτυχίες ακόμα και στου Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες.

Ερ: Τι ευθύνεται για αυτό;

Απ: Πολλά και διάφορα. Θεωρώ πως ξεκινάει από τις οικογένειες. Τα παιδιά που συνεχίζουν στο στίβο είναι παιδιά αθλητών. Σπάνια θα δούμε άλλα παιδιά να αγαπάνε τον αθλητισμό. Προτρέπω όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Ερ: Είναι βασικός σου στόχος η διάκριση;

Απ: Το να πας σε ένα Βαλκανικό Πρωτάθλημα είναι ένα όνειρο όλων των αθλητών και αν έρθει και η διάκριση γίνεται ακόμα καλύτερο. Όμως, πρώτα από όλα, το κάνω για να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ.

Ερ: Πόσο επηρέασε η πανδημία αυτήν την προσπάθεια;

Απ: Επηρέασε αρκετά. Πολλά άτομα σταμάτησαν λόγω της πανδημίας. Γενικά, ο κορωνοϊός χτύπησε τον αθλητισμό και μας άφησε λίγο πίσω. Ακυρώθηκαν όλοι οι αγώνες και τα πρωταθλήματα μέσα στη χρονιά.

Ερ: Πόσο ακόμα θα συνεχίσεις να αθλείσαι;

Απ: Όσο αντέχουν τα πόδια μου. Αν μου το επιτρέψει η υγεία μου, μέχρι τα 96 που μου είπε ο γιατρός ότι θα ζήσω, θα συνεχίσω τον αθλητισμό. Απλά θέλω να πω ότι όποιος ασχοληθεί με τον αθλητισμό πρέπει να παράγει ήθος και αθλητικό ιδεώδες. Αν δεν υπάρχει ήθος, δεν υπάρχει και αθλητισμός.

Ερ: Ποιοι ήταν οι πιο δύσκολοι αγώνες σου;

Απ: Ήταν ο τελευταίος αγώνας το Μάρτιο του 2020 στο Βελιγράδι. Ήταν μόλις άρχισε η εξάπλωση του κορωνοϊού και είχαμε αυτό το άγχος. Ουσιαστικά, ήταν οι τελευταίοι αγώνες, μόλις γυρίσαμε έκλεισαν όλα.

Ερ: Πότε έκανες τις καλύτερες εμφανίσεις σου;

Απ: Στο Βαλκανικό στο Βελιγράδι και στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έκανα τις καλύτερες εμφανίσεις μου και έκανα πανελλήνιο ρεκόρ. Ήταν για μένα μια πολύ καλή παρουσία. Μετά όπως προανέφερα λόγω της πανδημίας δεν είχαμε άλλους αγώνες.

Ερ: Είχες κάποιο ίνδαλμα στον κλασικό αθλητισμό;

Απ: Όχι, από μικρή με θυμάμαι μόνο να τρέχω, είχα την αντοχή και έτρεχα. Μόνο αγάπη για τον αθλητισμό. Ίσως είχα μία φυσική ικανότητα. Δεν υπήρχε κάποιο ίνδαλμα που να με επηρέασε για να κάνω  αθλητισμό.

Ερ: Είναι τρόπος ζωής για σένα ο αθλητισμός;

Απ: Φυσικά, είναι μία καλή εξάσκηση στο σώμα, εξευγενισμός της ψυχής, παρέες, ομαδικότητα. Όλα αυτά τα συναντάμε στους αγώνες. Πάνω απ’ όλα μετράει το ήθος .

Ερ: Πόσο διαδεδομένο είναι εδώ αυτό;

Απ: Οι βετεράνοι είναι οι παλιοί αθλητές. Υπάρχουν κινήματα και τέτοια ομαδικά αθλήματα αλλά ο στίβος είναι διαφορετικός, είναι πιο περιορισμένος. Δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Πάντως είναι αρκετοί που συμμετέχουν από την Καβάλα σε αγώνες βετεράνων. Όλοι αυτοί  έχουν μέσα τους  το μεράκι και την αγάπη  για το στίβο.

Ερ: Συμμετέχεις και σε δρομικούς αγώνες;

Απ: Ναι, τρέχω και σε δρομικούς. Πρόσφατα πήρα μέρος σε αγώνες στην Πετρούσα και βγήκα 1η στα 5 χιλιόμετρα στην ηλικιακή μου κατηγορία. Επίσης, στην ανάβαση Μαρωνείας βγήκα 3η.

Ερ: Θα μπορούσε να γίνει μία μεγάλη διοργάνωση στην Καβάλα;

Απ: Δύσκολα θα γίνει στην Καβάλα επειδή θέλει πολλούς κριτές και μεγάλη οργάνωση. Οι κριτές είναι σημαντικός παράγοντας διότι υπάρχουν πολλά αγωνίσματα και πολλές κατηγορίες. Οι κατηγορίες αλλάζουν ανά πενταετία.

Διαβάστε επίσης