• 25 Απριλίου 2024,

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σηλυβριανής

 Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σηλυβριανής

Ολοκληρώθηκαν χθες το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη διήμερες εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας με αφορμή την εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής. Πρόκειται για εικόνα που ήρθε στην Καβάλα τον Οκτώβριο του 22, από την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, εικόνα θαυματουργή.

Το λατρευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας με μέγα πανηγυρικό εσπερινό, περιφορά της εικόνα στους δρόμους της ενορίας.

Χθες το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία. Στη συνέχεια η Θρακική Εστία παρέθεσε μικρή δεξίωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Για την εικόνα, την ιστορία της και τα θαύματά της ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νίκος Τσουμπάκης είπε τα εξής: «Τα τελευταία εφτά χρόνια έχουμε αναλάβει ως Θρακική Εστία να τιμούμε τη μνήμη της. Βέβαια υπάρχουνε και Σηλυβριανοί που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια πλέον έχουμε ελαχιστοποιηθεί και μπορούμε να πούμε ότι πιθανόν να μην έρχεται μελλοντικά κανένας. Παλιότερα, τα προηγούμενα τριάντα – σαράντα – πενήντα χρόνια εδώ έρχονταν πολλά λεωφορεία, από τη Νέα Σηλυβρία Θεσσαλονίκης και γινότανε μεγάλο πανηγύρι».

ΕΡ: Αυτή η εικόνα τι ιστορία έχει και το ότι βρίσκεται στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη;

ΑΠ: «Αυτή η εικόνα ήταν στην μητρόπολη της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης. Την φέρανε το 1922 οι πρόσφυγες, ανατολικοθρακιώτες από τη Σηλυβρία και την τοποθέτησαν εδώ. Αυτοί που τη φύλαξαν και την έφεραν εδώ ήταν η οικογένεια του Τηλέμαχου Κιτσικόπουλου και πρέπει να το λέμε αυτό, γιατί οι απόγονοί του ζούνε εδώ στην πόλη μας».

ΕΡ: Είναι θαυματουργή η εικόνα;

ΑΠ: «Βεβαίως. Το πανηγύρι της Παναγίας Σηλυβριανής Ανατολικής Θράκης κρατούσε ένα μήνα περίπου. Ερχόταν κόσμος απ΄ όλη την Ανατολική Θράκη, στην παραλιακή πόλη της Σηλυβρίας καθώς επίσης κι απ΄ όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας και ήταν θαυματουργή. Γινόντουσαν πολλά θαύματα».

ΕΡ: Υπάρχει η ταυτότητα του καλλιτέχνη που ζωγράφισε την εικόνα και το έτος που έγινε;

ΑΠ: «Δεν υπάρχουνε στοιχεία, αλλά αυτό που κατά παράδοση ξέρουμε ότι σ΄ αυτή την εικόνα προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης