• 5 Μαΐου 2024,

Εγκαινιάσθηκε η θεματική έκθεση κειμηλίων «Η Προίκα, Αρραβώνας – Προικοσύμφωνο – Γάμος»

 Εγκαινιάσθηκε η θεματική έκθεση κειμηλίων  «Η Προίκα, Αρραβώνας – Προικοσύμφωνο – Γάμος»

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της θεματικής έκθεσης κειμηλίων με τίτλο «Η Προίκα, Αρραβώνας – Προικοσύμφωνο – Γάμος», που φιλοξενείται σε αίθουσα της δημοτικής καπναποθήκης και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο ανάδειξης του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας συγκέντρωσε και εκθέτει κειμήλια που διασώθηκαν κι έφτασαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και αντικείμενα που αποκτήθηκαν εδώ, κατόπιν της συγκινητικής προσφοράς των καβαλιωτών απογόνων προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00 καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου.

Ύστερα από τα τρία χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, η διοργάνωση της εκθέσεως είναι μια εξωστρεφής προσπάθεια γνωριμίας με το κοινό. Παράλληλα, η έκθεση θα τιμήσει τον προσφυγικό πληθυσμό ενόψει και της επετείου της μικρασιατικής καταστροφής. Το Μουσείο διαθέτει χίλια περίπου αντικείμενα που όπως ήταν φυσικό δε μπορούσαν στο σύνολό τους να μεταφερθούν στην αίθουσα της δημοτικής καπναποθήκης. Ένα τμήμα λοιπόν των εκθεμάτων, περίπου 150 αντικείμενα, που επιλέχθηκαν προσεκτικά για την οργάνωση της θεματικής έκθεσης θα παρουσιασθούν στο κοινό.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν μεγάλη και οι περισσότερες ευθύνες βάρυναν τις πλάτες των δύο εφόρων του Μουσείου, το Μανώλη Ζαχαρόπουλο και την Έλενα Ζαχαροπούλου. Ένας από τους στόχους της διοργάνωσης είναι να επισκεφθούν την έκθεση σχολεία της πόλης αλλά και άτομα που δεν έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Διαβάστε επίσης