• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Στον απόηχο των εγκαινίων της ΔΕΘ – Ο Μ. Δέμπας σχολιάζει τα κυβερνητικά μέτρα

 Στον απόηχο των εγκαινίων της ΔΕΘ – Ο Μ. Δέμπας σχολιάζει τα κυβερνητικά μέτρα

Στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης βρέθηκε το Σάββατο ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, που χθες το πρωί κλήθηκε να μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τα όσα άκουσε και είδε. Κάποια ιδιαίτερη ευκαιρία δεν υπήρξε προκειμένου να τεθούν στα κυβερνητικά στελέχη θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, λόγω ολιγόωρης παραμονής τους στη συμπρωτεύουσα. Κάτι συγκεκριμένο δεν ακούστηκε ούτε το μεσημέρι του Σαββάτου κατά την κεντρική ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Όπως παρατήρησε ο Μάρκος Δέμπας οι πάντες εμφανίστηκαν «κουμπωμένοι» εν αναμονή των εγκρίσεων και των απορρίψεων εκ μέρους της τρόικας και φυσικά των σχετικών ανακοινώσεων. Τα μόνα γενικόλογα που άκουσε ο κ. Δέμπας αφορούσαν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στη μείωση της ανεργίας, στην πάταξη του παραεμπορίου, χωρίς όμως να προτείνονται λύσεις ή να διατυπώνονται χρονοδιαγράμματα για τον σχεδιασμό. Κάτι τέλος πάντων που θα γεννά την αισιοδοξία πως πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσες ενέργειες.

Δύο στοιχεία πάντως τονίστηκαν ιδιαίτερα. Το πρώτο αφορά σε μεγάλο τμήμα της δόσης των 31 δις το οποίο θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Υποτίθεται δηλαδή ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες πρόκειται να εξοφληθεί μέσω της συγκεκριμένης δόσης. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια ενίσχυσης των ρευστότητας των επιχειρήσεων είτε μέσω των τραπεζών, είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων. Εκείνο που συζητιέται είναι και η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ μέσω απλούστευσης ορισμένων διαδικασιών.

Ο κ. Δέμπας χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως «ασπιρίνη για καρκινοπαθείς», αφού ενόσω η οικονομία καρκινοβατεί κάποιοι προσπαθούν με απλουστευμένα μέτρα να δώσουν ανάσες ζωής. Δυστυχώς όμως δεν αρκούν ώστε να αντιστρέψουν τις συνθήκες βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας που επικρατούν. Ενώ για παράδειγμα γίνονται διαρκώς συζητήσεις σχετικά με τα δάνεια ιδιωτών κι επιχειρηματιών, ενώ υπάρχει θέληση και καλή διάθεση από όλες τις πλευρές, παρόλα αυτά το τραπεζικό κατεστημένο αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε αλλαγή δύναται να εφαρμοστεί.

Σε πρόσφατη επιστολή προς τον πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο, τονίσθηκε ότι μέσα από το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος λαμβάνονται χρήματα που έχουν σχέση με τις επισφάλειες των επιχειρήσεων. Το ποσό δηλαδή που έτσι κι αλλιώς ανακυκλώνεται, οι τράπεζες συνεχίζουν να το ξαναζητούν από τις επιχειρήσεις. Καλά τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση, ωστόσο επιβάλλονται ακόμη γενναιότερες παρεμβάσεις, μας είπε ο Μάρκος Δέμπας. Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα επιβάλλεται ένα γενικότερο «κούρεμα» όπως εφάρμοσαν κι άλλες χώρες.

 

=

 

Διαβάστε επίσης