• 2 Ιουνίου 2024,

Άδεια λεδιτουργίας στην PFIC που αντικατέστησε την ELFE

 Άδεια λεδιτουργίας στην PFIC που αντικατέστησε την ELFE

Την παραμονή των Χριστουγέννων η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας ενέκρινε τη διαδικασία κι έτσι την ίδια μέρα ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης υπέγραψε απόφαση χορήγησης άδειας λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα και κτιριακής τροποποίησης. Η απόφαση αφορά μία ακόμη σημαντική αλλαγή στη ΒΦΛ. Η νέα εταιρία που πλέον διαθέτει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης ονομάζεται PFIC LtD. Η άδεια που έλαβε από την προαναφερθείσα υπηρεσία έχει διάρκεια αορίστου χρόνου. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω των αλλαγών στο εργοστάσιο, των νέων εταιριών που εμφανίζονται κι «απορροφούν» τους εργαζόμενους της ΒΦΛ όπως επίσης και τον εξοπλισμό της. Τα ίδια πάνω κάτω έγιναν τους προηγούμενους μήνες με την πρωτοεμφανιζόμενη εταιρία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2015 η νέα εταιρία απευθύνεται στην υπηρεσία ζητώντας σχετική άδεια λειτουργίας. Την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος της ELFE κ. Γέωργιος Γεωργαράς δηλώνει ότι περιήλθε στον νέο φορά (PFIC) το δικαίωμα εκμετάλλευσης δραστηριότητας και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Με άλλη δήλωση την ίδια μέρα ο κ. Δημήτρης Παπαελευθερίου νόμιμος εκπρόσωπος της PFIC αναλαμβάνει την ευθύνη της νόμιμης λειτουργίας του εργοστασίου.

Η υπηρεσία πραγματοποιεί αυτοψία στις 23 Δεκέμβρη και μία ημέρα μετά εγκρίνει την διαδικασία χορηγώντας στη καινούργια εταιρία την προβλεπόμενη άδεια. Η άδεια αναφέρει ότι το είδος της εγκατάστασης είναι «Συγκρότημα Παραγωγής και Εμπορίας Φωσφορικού Οξέος και Σύνθετων Λιπασμάτων (χημική εγκατάσταση)». Ο βαθμός όχλησης είναι υψηλός ενώ για την άδεια λειτουργίας τίθενται όροι. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι ακόλουθοι: Να τηρούνται τα μέτρα πυρασφάλειας που προβλέπονται στην μελέτη του 1999 με ανανέωση του σχετικού πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την μη πρόκληση ενοχλήσεων στους περιοίκους όπως και η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του 2011 (η οποία πρέπει να ανανεώνεται όπως προβλέπει ο νόμος). Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με την συντήρηση και τον χειρισμό των διαφόρων μηχανημάτων θα πρέπει να κατέχουν τις προβλεπόμενες άδειες. Όλες οι δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων της βιομηχανίας να είναι εφοδιασμένες με τα κατάλληλα πιστοποιητικά ελέγχου, από αναγνωρισμένο από το κράτος φορέα, τα οποία να είναι πάντοτε σε ισχύ (με ευθύνη της εταιρείας). Όλες οι φιάλες αερίων υπό πίεση (οξυγόνο, ασετυλίνη, άζωτο κλπ.) που χρησιμοποιούνται στους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, του γηπέδου της βιομηχανίας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με τα κατάλληλα πιστοποιητικά ελέγχου, από αναγνωρισμένο από το κράτος φορέα, και τα οποία θα πρέπει να είναι πάντοτε σε ισχύ (με ευθύνη της εταιρείας). H από 02.11.2015 και με αρ. πρωτ. Φ14.54/05/4965 άδεια λειτουργίας λόγω κτηριακής και μηχανολογικής τροποποίησης, της “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE Α.Β.Ε.Ε.”, παύει να ισχύει. Η άδεια αυτή μεταβιβάζεται μόνον κατόπιν προηγούμενης εγκρίσεως του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , χωρίς αυτήν την έγκριση η επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει στο όνομα φυσικού ή νομικού προσώπου άλλου, εκτός του ανωτέρω στο όνομα του οποίου εκδόθηκε. Η άδεια αυτή δεν απαλλάσσει το φορέα από την υποχρέωση να εφοδιασθεί με άλλη άδεια, αν από άλλες διατάξεις προκύπτει αντίστοιχη υποχρέωση.

Εξίσου σημαντικό για το εργοστάσιο είναι αυτό που έγινε προ των Χριστουγέννων με τους εργαζόμενους της ELFE. Υπέγραψαν και αποδέχθηκαν τον 6μηνο δανεισμό τους από την ELFE στη νέα εταιρία. Σήμερα η ELFE φέρεται να διαθέτει μόνο ακίνητη περιουσία και κανένα σχεδόν εργαζόμενο.

Διαβάστε επίσης