Άκαρπη δημοπρασία δημόσιας έκτασης

 Άκαρπη δημοπρασία δημόσιας έκτασης

Χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς κανέναν ενδιαφερόμενο πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας δημοπρασία δημόσιας έκτασης. Επειδή δεν εμφανίστηκε κανείς η υπηρεσία θα κάνει μία ακόμη προσπάθεια επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία της δημοπράτησης.

Πίσω από αυτή την εξέλιξη υπάρχει πρόθεση επιχειρηματία της περιοχής του Παγγαίου να κατασκευάσει στο Οφρύνιο σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, ξενοδοχειακή μονάδα. Το σχέδιο έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Ο επενδυτής ζήτησε από το δημόσιο να νοικιάσει έκταση 50 στρεμμάτων για να χρησιμοποιήσει επικουρικά στην επένδυσή του. Η έκταση αυτή βρίσκεται κοντά στο οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το ξενοδοχείο.

Μετά από το ενδιαφέρον που δήλωσε ο επενδυτής στην αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας εφαρμόστηκαν οι νόμοι. Εκτιμήθηκε το ενοίκιο που θα πρέπει να πληρώνει ο επενδυτής κάθε χρόνο, προκηρύχθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας. Επειδή όμως το ενοίκιο που ζητά το κράτος μέσω της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό, ο επενδυτής δεν εμφανίστηκε στη χθεσινή διαδικασία. Καταρρίπτεται έτσι το επιχείρημα ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα υποστηρίζονται από το κράτος, καθώς η νομοθεσία είναι άκρως εισπρακτική, δημιουργώντας συνθήκες που δεν ευνοούν τις επενδύσεις.

Το ξενοδοχείο βέβαια θα γίνει, αλλά δεν θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο που θα ήταν η εκμετάλλευση με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους και του όμορου οικοπέδου που προαναφέραμε. Ειδικότερα η υπηρεσία εκτίμησε ότι τα 50 στρέμματα στο Οφρύνιο κοντά στη θάλασσα που θα συμπλήρωναν την έκταση που διαθέτει ήδη ο επενδυτής θα έπρεπε να δημιουργούν έσοδα σε ετήσια βάση 41.000 ευρώ. Αυτό δηλαδή ήταν το ελάχιστο ενοίκιο που θα έπρεπε να πληρώνει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση ο επενδυτής. Απ΄ ότι φάνηκε το ποσό είναι μεγάλο και δεν εμφανίστηκε στην χθεσινή διαδικασία.

Διαβάστε επίσης