Dark Mode Light Mode

Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την Καβάλα

Το εικονιζόμενο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2016, έφτασε στα γραφεία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας, στο κτήριο του Πυθαγόρα πριν λίγες μέρες και ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος που το παρέλαβε το παρέδωσε στον γιατρό κ. Δημήτρη Αστεριάδη αφού αφορούσε στον παλιότερο και συνώνυμο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Καβάλας του οποίου πρόεδρος ήταν ο συμπολίτης μας γιατρός.

Ο παλιότερος αυτός σύλλογος όμως έχει ουσιαστικά διαλυθεί και δεν υπάρχει αφού εξέλειπε από πολλά χρόνια τώρα και ο λόγος για τον οποίο είχε συσταθεί.

Κάπου στη δεκαετία του ΄80 ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Αθηνών με πρωτεργάτη τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη και ενώ είχε ήδη εξασφαλισθεί η ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής στην πρωτεύουσα, επιχείρησε να ιδρύσει σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας αντίστοιχους συλλόγους και να βοηθήσει στην ανέγερση αντίστοιχων «Μεγάρων» σε μικρότερη φυσικά κλίμακα από αυτό των Αθηνών. Μεταξύ των πόλεων αυτών επελέγη και η Καβάλα την οποία επισκέφθηκε μάλιστα και ο ίδιος ο Χρήστος Λαμπράκης αρκετές φορές και με τη βοήθεια του τότε δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη επελέγη ο χώρος όπου σήμερα είναι το πάρκινγκ απέναντι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταξύ των οδών Κασσάνδρου και Δαμιανού.

Το θέμα προχώρησε αρκετά, εκπονήθηκε σχετική μελέτη από το τεχνικό γραφείο Α.Ν. Τομπάζη ΕΠΕ των Αθηνών και όλα ήταν έτοιμα για την ανέγερση ενός Μεγάρου Μουσικής στο οποίο είχε προβλεφθεί να λειτουργούν δύο αίθουσες, μία μεγάλη 600 θέσεων και μία μικρότερη 100 θέσεων, υπόγειο πάρκινγκ για 170 αυτοκίνητα, βεστιάριο, γραφεία διοικήσεως, μικρό καφέ – εστιατόριο και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Δυστυχώς τη στιγμή εκείνη επήλθε διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, μερικά από τα οποία αποχώρησαν αλλά μαζί τους απέσυρε και το ενδιαφέρον του και ο Χρήστος Λαμπράκης.

Ο Δημήτρης Αστερίάδης επιχείρησε να συνεχίσει την προσπάθεια. Κατάφερε μάλιστα να εξασφαλίσει άλλο χώρο στην περιοχή Όφμαν κοντά στο ΤΕΙ.

Ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων το οποίο παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και οι τελικές υπογραφές είχαν «πέσει» επί νομαρχίας Αθανασίου Παρτάλη. Η στήριξη όμως από πλευράς Λαμπράκη δεν υφίστατο πλέον κι έτσι παρά τις προσπάθειες ο στόχος δεν επετεύχθη.

Μια προσπάθεια επανασύστασης του Συλλόγου έγινε αργότερα και μάλιστα επί υπουργίας Γιώργου Καλαντζή το 2007 εξασφαλίστηκε και ένα ποσό 10.000 € μέρος του οποίου δαπανήθηκε για μια συναυλία θρησκευτικής μουσικής στην εκκλησία του Αγίου Παύλου με τον γνωστό τραγουδιστή Πέτρο Γαϊτάνο. Το υπόλοιπο ποσό υπάρχει κατατεθειμένο ακόμη στην ALPHA Bank στο όνομα των συμπολιτών μας Άννας Μισσυριάν και Αθανασίου Νιχωρίτη που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας.

Υπάρχει λοιπόν ακόμη ένα ίχνος ύπαρξης του Συλλόγου. Θα μπορούσε πιθανόν ο Δήμος Καβάλας σε συνεννόηση με το Σύλλογο να διεκδικήσουν αυτό το προνομιακό οικόπεδο αιτούμενοι σε πρώτη φάση μια παράταση λίγων μηνών ή και ενός χρόνου από την αποκεντρωμένη διοίκηση ώστε να μελετηθούν όλες οι περιπτώσεις αξιοποίησης αυτού του χώρου.

Αν δραστηριοποιηθεί ο Σύλλογος και μεταβιβάσει το οικόπεδο στον Δήμο Καβάλας θα μπορούσε με τη σειρά του και ο Δήμος υποβάλλοντας ένα σχετικό σχέδιο να διεκδικήσει το οικόπεδο αυτό.

Ιδού λοιπόν για τη διοίκηση του Δήμου και τους συνεργάτες της Δήμητρας Τσανάκα πεδίον δράσης και ενεργειών λαμπρόν.

Προηγούμενο άρθρο

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επόμενο άρθρο

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ Κ. ΔΕΥΤΕΡΑΣ