Άλυτα επιχειρηματικά προβλήματα – Προετοιμάζεται σύσκεψη για το 12%

 Άλυτα επιχειρηματικά προβλήματα – Προετοιμάζεται σύσκεψη για το 12%

Τα μέλη της διοικήσεως του Επιμελητηρίου Καβάλας ενημέρωσε ο πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης στη διάρκειας της μηνιαίας συνεδριάσεως, αναφορικά με τη συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με τον Πρωθυπουργό Αντώνη σαμαρά και τα όσα ειπώθηκαν για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Τσατσούλης σημείωσε ότι ποσό περίπου ενός δισεκατομμυρίου ενδέχεται να διαχειριστεί η ΚΕΕΕ, προερχόμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, βάσει ενός μικτού συστήματος όπου θα μετέχουν τα Επιμελητήρια και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επαναλαμβάνουν στις συναντήσεις τους με τα κυβερνητικά στελέχη, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και τα δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Οι τράπεζες προχωρούν σε καταπτώσεις, ενώ μέγιστο πρόβλημα προκάλεσαν σε επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, όπου ανακάλεσαν και τις επιδοτήσεις επιτοκίων. Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές έρευνες που διεξάγονται πηγάζουν από καταγγελίες τις οποίες καταθέτουν Έλληνες ανταγωνιστές κάποιων επιχειρήσεων.

Ο Άγγελος Τσατσούλης στο πλαίσιο των επαφών του έθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το θέμα της επιδοτήσεως εργασίας 12%, ο Υπουργός όμως ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα άπτεται στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απευθυνόμενος στη διοίκηση, συνέστησε καλύτερη οργάνωση και συνέχιση της διεκδικήσεως, μακριά από «φαινόμενα διάλυσης», όπως ελλιπώς προετοιμασμένες βουλευτικές συναντήσεις και «παρασκηνιακές κινήσεις».

Εξέφρασε την πρόθεσή του να οργανώσει ειδική σύσκεψη, όπου θα προσκληθούν οι τέσσερις καβαλιώτες βουλευτές. Αυτοί θα πρέπει να παραβρεθούν αυτοπροσώπως αφού οι εκπρόσωποί τους δε θα γίνουν δεκτοί. Επίσης, ο κατάλογος των προσκεκλημένων ίσως διευρυνθεί και με τις παρουσίες των δημάρχων. Τέλος, προσπάθειες θα καταβληθούν προκειμένου στη σύσκεψη να παραστούν ομόλογοι φορείς και από τη Δράμα.

Δύο ακόμη προβλήματα αναφέρθηκαν στη διάρκεια της μηνιαίας συνεδριάσεως. Αφενός το γεγονός ότι το 80% της ξυλείας που διακινείται στην αγορά της ευρύτερης περιοχής είναι ουσιαστικά «μαύρη» και αφετέρου, ότι οι απαιτήσεις της ΑΕΠΙ έχουν ξεφύγει από κάθε λογική. Μάλιστα για το δεύτερο θέμα σχεδιάζει να επιληφθεί και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ερευνώντας και προετοιμάζοντας αγωγή. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως τα συμφέροντα και τα έσοδα μιας ιδιωτικής εταιρείας καλείται να τα προασπίσει και να τα εισπράξει η ελληνική αστυνομία.

 

=

 

Διαβάστε επίσης