• 9 Μαΐου 2024,

Άρχισε στην Κομοτηνή η σούπερ δίκη της Καβάλας

 Άρχισε στην Κομοτηνή η σούπερ δίκη της Καβάλας

Άρχισε χθες στην Κομοτηνή στο εφετείο Θράκης, δίκη με έντονο καβαλιώτικο χρώμα, και καβαλιώτικο ενδιαφέρον. Η δίκη μας γυρίζει πίσω στο καλοκαίρι του 2012. Τότε η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας χρησιμοποίησε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, συνέλαβε τριάντα περίπου άτομα, τα οποία κατηγόρησε ότι δημιούργησαν εγκληματική ομάδα με αξιοπρόσεκτη δράση.

Τα μέλη της ομάδας αυτής κατηγορούνται για σειρά ληστειών σε τραπεζικά καταστήματα του νομού Καβάλας και όμορων νομών και άλλες παράνομες πράξεις.

Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 34. Τριάντα ένας είναι εντοπισμένοι, οι μισοί περίπου από αυτούς έχουνε προφυλακιστεί. Τρεις ακόμη κατηγορούμενοι αναζητούνται και δε βρέθηκαν ποτέ, από το 2012 που η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας.

Η δίκη που άρχισε χθες έχει ενδιαφέρον για την Καβάλα, από πολλές πλευρές. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι καβαλιώτες. Οι περισσότεροι μάρτυρες επίσης. Ενώ κι οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δικηγόροι Καβάλας. Αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής, καθώς γι΄ αυτούς που έχουν προφυλακισθεί το 18μηνο εκπνέει στο τέλος του ετους. Έτσι το δικαστήριο πρέπει μέχρι τότε να έχει εκδώσει την απόφασή του.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε χθες κανονικά. Διεκόπη το μεσημέρι, για να συνεχισθεί την Τρίτη το πρωί.

Χθες εκφωνήθηκαν οι κατηγορούμενοι κι οι μάρτυρες. Μάλιστα για ν΄ αναφερθούν όλοι οι μάρτυρες που προβλέπει η δικογραφία, διαβάζονταν ονόματα για περισσότερο από 45 λεπτά. Οι πρώτοι μάρτυρες θα καταθέσουν την Τρίτη. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, θα δοθεί προτεραιότητα στους μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων έχουν κρίσιμη σημασία ως προς την δικογραφία.

Από την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, θ΄ αρχίσουν περισσότερο σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων, ειδικότερα αστυνομικών.

Δικηγόροι της Καβάλας που ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορούμενων στην υπόθεση αυτή, είναι πάρα πολλοί. Αναφέρονται ενδεικτικά τα ονόματα του Παύλου Γκουρτζή, του Χρήστου Ζαχαράκη, της Έλλης Παστραφίδου κ.α.

Την Τρίτη που θα ξαναρχίσει η ακροαματική διαδικασία, θα δηλώσει παράσταση ως πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Καβάλας, εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας, μια από τις τράπεζες, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εγκληματική ομάδα είχε βάλει στο στόχο της και είχε κάνει ληστεία.

Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς δεν είναι λίγοι οι κατηγορούμενοι, που θεωρούν ότι άδικα έφτασαν σ΄αυτή τη θέση. Θυμίζουμε ότι για την εξάρθρωση εκείνης της εγκληματικής ομάδας η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας όχι μόνο δούλευε την υπόθεση για πολλούς μήνες, αλλά είχε ενισχυτικό όπλο της τον υπερκοριό της ΕΥΠ, υπάρχουν δηλαδή τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν μαγνητοφωνηθεί και είναι μες στη δικογραφία, ενώ για τη σύλληψη αρκετών από τους κατηγορούμενους είχαν έρθει στην Καβάλα για ένα βράδι, για να αιφνιδιαστούν οι κατηγορούμενοι άνδρες της ειδικής ομάδας της ελληνικής αστυνομίας , από τη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης