• 20 Μαΐου 2024,

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – Θα ζητήσουν από την εισαγγελία τη ματαίωση των εγκαινίων

 Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – Θα ζητήσουν από την εισαγγελία τη ματαίωση των εγκαινίων

Με αναφορά στη δυσάρεστη απώλεια της συναδέλφου Βίκυς Θαλασσοπούλου άρχισε η  έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, με θέμα την καταδίκη του φασισμού και των προκλήσεων της Χρυσής Αυγής. Για το μόρφωμα που πλήττει τη συνοχή της κοινωνίας έκανε λόγο η πρόεδρος Άννα Σπανδώνη, η οποία εξέφρασε το φόβο της ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δε θα είναι το τελευταίο. Η πρόεδρος αποφάνθηκε ότι το σύνολο των πολιτών δεν είναι επαρκώς ενήμερο για την ιδεολογία και τη δράση της οργάνωσης. Ωστόσο, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες από το πρωί της Πέμπτης ζητούσαν πιεστικά την καταδίκη της δολοφονικής πράξης εκ μέρους του σώματος.

Η ΧΑ είναι μια ναζιστική οργάνωση με σκοτεινούς σκοπούς κι επιχειρεί να τορπιλίσει την ηρεμία των πολιτών και γιατί όχι και το πολιτικό σύστημα. Την απομόνωση των μελών της ΧΑ σύστησε στους πολίτες η κ. Σπανδώνη ώστε να μην πληγεί περαιτέρω το ήδη ευάλωτο δημοκρατικό μας σύστημα.

Για το σήμα της οργάνωσης που είναι παραλλαγή της σβάστικας, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια ναζιστική και φασιστική παρουσία στον εν γένει δημόσιο βίο. Κανείς πλέον δεν επιτρέπεται να μένει απληροφόρητος, ενώ η κοινωνία οφείλει να ανασυνταχθεί και να προστατεύσει τα μέλη της. Η τέλεια δημοκρατία είναι απλά και μόνο ένα ιδανικό, στην οδό του οποίου πορεύονται οι κοινωνίες, έστω κι αν το μόρφωμα της ΧΑ προσπαθεί να προσκαλέσει σε ολισθηρούς δρόμους τους πολίτες. Η Καβάλα είναι μια πόλη που έχει προσφέρει θύματα και αίμα υπέρ της δημοκρατίας, γι’ αυτό ουδέποτε μπορεί να υποστηρίξει η πόλη μας παρόμοια φασιστικά φαινόμενα. Ο κ. Σιμιτσής ευχαρίστησε τους καβαλιώτες αλλά και τη Συμπαράταξη Πολιτών που «πίεσαν» τους διοικούντες προκειμένου να πραγματοποιήσουν την έκτακτη συνεδρίαση και να καταδικάσουν τις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ. Ο Δήμαρχος πρότεινε να κηρυχθεί το μόρφωμα της ΧΑ ως ανεπιθύμητο στην πόλη και επίσης να απαγορευθεί η λειτουργία τοπικών γραφείων.

Η Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε ότι δεν υπάρχει εθνική καρδιά που να μη σκίρτησε με τη δολοφονία ενός νεαρού ανθρώπου και λογικό μυαλό που να μην φοβήθηκε με τα όσα εξελίσσονται σήμερα στη χώρα. Η κ. Τσανάκα τόνισε ότι το σώμα αντιπροσώπευε χθες όλο τον καβαλιώτικο λαό, ακόμη κι εκείνους που ψήφισαν την οργάνωση ώστε να τιμωρήσουν τους πολιτικούς, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση. Άρα όλοι θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Για την Καβάλα που ήταν και παραμένει μια δημοκρατική πόλη μίλησε η κ. Τσανάκα, ζητώντας από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους να δώσουν αγώνα ενάντια σε δυσάρεστες συνθήκες όπως αυτή που βιώνουμε.

Ο Άρης Βέρρος ζήτησε να μην ανεχθούν οι πολίτες την οποιαδήποτε φασιστική εκδήλωση, ειδικά τώρα που μετά τη δολοφονία του 34χρονου οι μάσκες έχουν πέσει. Όλοι μαζί με μία φωνή πρέπει να πούμε φτάνει ως εδώ, παρατήρησε ο κ. Βέρρος και ζήτησε την ομόφωνη καταδίκη της δολοφονίας. Επίσης συμπλήρωσε ότι δε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της ΧΑ το ερχόμενο Σάββατο, συμφωνώντας με την άποψη του Δημάρχου να κηρυχθεί η οργάνωση ως ανεπιθύμητη. Σε διαφορετική περίπτωση, η δημοτική αρχή θα πρέπει να καλέσει την κοινωνία ώστε να αναβάλει τα εγκαίνια σε μία πόλη γνωστή για τους δημοκρατικούς της αγώνες.

Ο Δήμος Ζαχαριάδης θεώρησε θετική την έκτακτη σύγκλιση της συνεδριάσεως του σώματος, συμφωνώντας με τα όσα ελέχθησαν, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δικαιώθηκε στις προβλέψεις του για το φασιστικό κόμμα της ΧΑ. Το οποίο όμως έχει γερές πλάτες στον εφοπλιστικό κλάδο της χώρας. Το σύστημα εκφράζεται μέσω της συγκεκριμένης ομάδας την οποία και χρησιμοποιεί όταν θέλει να «συνετίσει» τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Ανεπιθύμητους εγκληματίες στη δημοκρατική Καβάλα χαρακτήρισε τους Χρυσαυγήτες ο κ. Ζαχαριάδης.

Αδιανόητο θεωρείται για το Νίκο Κιοσέ να μην είναι γενικώς καταδικαστέα η δολοφονία ενός νεαρού ανθρώπου από μέλος της ΧΑ. Μια κοινωνία πεσμένη στο καναβάτσο από εκείνους που την κορόιδεψαν, μια κοινωνία που δεν κατάφερε να αντιληφθεί εξαρχής τι ακριβώς αντιπροσώπευαν τα μέλη της οργάνωσης, πολίτες που ήξεραν τι ψήφιζαν γιατί δεν είχαν να χάσουν τίποτε και δεν είχαν να φοβηθούν κάτι. Ο κ. Κιοσές επισήμανε ότι η απαγόρευση λειτουργίας των γραφείων της ΧΑ δε θα σταματήσει τη δράση της οργάνωσης. Ο μόνος τρόπος αναχαίτισης είναι να σταματήσει η φτώχια, η ανεργία, η υποβάθμιση της κοινωνίας.

Στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου αναφέρθηκε ο Ηλίας Ιωαννίδης, ζητώντας συγκεκριμένες κινήσεις από το δήμο, ειδικά ενόψει των εγκαινίων του Σαββάτου. Να ζητηθεί δηλαδή από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας η ματαίωση των εγκαινίων κι αν αυτό δε επιτευχθεί, τότε όλοι θα πρέπει να αντιδράσουν με ένα μεγάλο και ειρηνικό συλλαλητήριο. Ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στη ΧΑ απαιτείται ώστε η τοπική κοινωνία να μην ταπεινωθεί με μια τελετή εγκαινίων.

Ο Ανέστης Δημητριάδης παρατήρησε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους ώστε το δικό τους αύριο να μην είναι μαύρο και ματωμένο. Ο Χρήστος Τσαχαταρίδης αναρωτήθηκε εάν επρόκειτο για μία πολιτική δολοφονία ή για ένα κοινωνικό φαινόμενο των καιρών. Όταν το πολιτικό σύστημα φοβάται και αποσύρει νομοσχέδια ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό, αναμενόμενα θα πρέπει να είναι τραγικά περιστατικό όπως αυτό στο Κερατσίνι.

Για την καταδικαστέα νοοτροπία του φασισμού μίλησε η Στέλλα Παπαδοπούλου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα μέλη της τοπικής οργάνωσης θα ματαιώσουν αυτόβουλα τα εγκαίνια, διαφορετικά ο δήμος θα πρέπει να αιτηθεί στην αστυνομία να πράξει τα δέοντα. Θα ήταν χρήσιμο να βγουν στο δρόμο οι πολίτες προκειμένου να μετέχουν σε μία αντι – συγκέντρωση, αναρωτήθηκε η κ. Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν στα σχολεία παιδιά φανερά επηρεαζόμενα από τις ιδέες της ΧΑ. Οι ευθύνες όμως ανήκουν στον περίγυρό τους.

Η Χρύσα Πυραλεμίδου τόνισε ότι όποιος δεν αποστρέφεται τη βία, κουβαλά τη βία μέσα του. Κι αν υπάρχει αιδώς, θα πρέπει οι πολίτες να πουν «ως εδώ», προστατεύοντας τα παιδιά όλου του κόσμου. Ρεζίλι για την πόλη και τη δημοκρατία θα είναι η πραγματοποίηση της τελετής των εγκαινίων, υπογράμμισε ο Λεωνίδας Παππάς, ζητώντας όμως και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να πράξουν τα δέοντα, αλλά και από τους ιδιοκτήτες των γραφείων να αναλογιστούν σε ποιους σκοπεύουν να μισθώσουν την ιδιοκτησία τους.

Ο κ. Κιοσές αντιπρότεινε στα ΜΜΕ να μην παρέχουν καμία κάλυψη στα εγκαίνια των γραφείων και στο σώμα να μην αναφερθεί μελλοντικά στη ΧΑ. Ο Παύλος Δεμερτζίδης πρότεινε αντί για ευχολόγια κι αφού δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα για τη ματαίωση των εγκαινίων, να προταθεί στην επίσημη πολιτεία να θέσει την οργάνωση εκτός νόμου. Εκείνο που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να ζητήσει από την εισαγγελία τη ματαίωση των εγκαινίων του Σαββάτου για λόγους περιφρούρησης της δημόσιας τάξης.

Το προτεινόμενο ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα, ενώ ομάδα αποτελούμενη από όλες τις παρατάξεις του σώματος θα επισκεφθεί σήμερα τα γραφεία της εισαγγελίας ώστε να ζητηθεί η ματαίωση των εγκαινίων. Τις δε αντιδράσεις και τις αντι – συγκεντρώσεις ας τις αναλάβουν τα κόμματα, αφού ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για κάτι ανάλογο, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

 

=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης