Αθώος ο Λευτέρης Μερέσης

 Αθώος ο Λευτέρης Μερέσης

Κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος στο Τριμελές Καβάλας ήταν για μια ακόμη φορά χθες, ο πρώην δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης. Αθωώθηκε μετά από μια διαδικασία που κράτησε αρκετή ώρα είχε ενδιαφέρον, κυρίως ως προς την κατάθεση μάρτυρα, στην ουσία μάρτυρα κατηγορίας, υπαλλήλου σήμερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα έτη 2007 έως 2010 δημοτικής υπαλλήλου στη Θάσο.

Ο Λευτέρης Μερέσης ήταν κατηγορούμενος γιατί δεν αφαίρεσε οριστικά την άδεια λειτουργίας δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίμαχο χρονικό διάστημα το καλοκαίρι του 2010. Κατηγορούνταν ειδικότερα, ότι ενώ έπρεπε να συγκαλέσει την Δημαρχιακή Επιτροπή το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2010 απέφυγε τη συνεδρίαση της Δημαρχιακή Επιτροπής, για να μην παρθεί απόφαση και κλείσει δύο καταστήματα.

Συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην δημάρχου Θάσου οι συμπολίτες δικηγόροι Νίκος Γεωργαλής, Λευτέρης Κυριακίδης. Η πρώην υπάλληλος του Δήμου Θάσου που εργάστηκε στον τομέα των αδειών των καταστημάτων στο Δήμο Θάσου από το 2007 μέχρι τις αρχές του 2010 ήταν στην πραγματικότητα μάρτυρας κατηγορίας. Πέραν του ότι περιέγραψε ακριβώς τι συνέβη στα δύο αυτά περιστατικά, επέμενε σύμφωνα με την εντύπωση που σχημάτισε, ότι οι αιρετοί έχουν πάντα τον ίδιο καημό, να εξυπηρετούν τους ψηφοφόρους τους. Όπως κατέθεσε η συμπεριφορά του κ. Μερέση προς το πρόσωπό της ωφελούσε τελικά τους καταστηματάρχες. Εξ αυτού του λόγου, όπως κατέθεσε, δέχονταν λεκτικές επιθέσεις. Σε μία μάλιστα περίπτωση μειώθηκε όπως είπε η προσωπικότητά της.

Εντελώς διαφορετικοί ήταν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης μέσω των συνηγόρων και με τους μάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν, τον τότε Αντιδήμαρχο Δημήτρη Ράνη και την τότε Αντιδήμαρχο Μαρία Παπαοικονόμου. Ξεκαθαρίστηκε ότι υπεύθυνος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν ο Δημήτρης Ράνης και όχι ο δήμαρχος. Η υπάλληλος μάλιστα είχε καταθέσει ότι επτά χρόνια που εργάζονταν στη Δήμο Θάσου δεν είχε κλείσει οριστικά κανένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το μικρό χρονικό διάστημα που εργάστηκε στο δήμο Θάσου με τον επόμενο δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ, αυτός της αφαίρεσε κατέθεσε, την σχετική αρμοδιότητα.

Η υπεράσπιση επέμενε στο ότι ο Δήμαρχος Λευτέρης Μερέσης ενημερώνονταν για τα καταστήματα και για τη συνεδρίαση της Δημαρχιακή Επιτροπής όχι με εισήγηση της υπαλλήλου, αλλά με ενημερωτικά σημειώματα. Παρουσίασε μάλιστα προηγούμενη δικαστική απόφαση που για το ένα από τα δύο καταστήματα ο κ. Μερέσης είχε αθωωθεί σε προηγούμενο δικαστήριο.

Η υπεράσπιση απέδειξε στο δικαστήριο ότι το δεύτερο κατάστημα αφορούσε ουσιαστικά τις πρώτες μέρες που στην διοίκηση του Δήμου Θάσου βρίσκονταν ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

Μετά από αυτή την επιχειρηματολογία, άσχετα με το τι υποστήριξε η δημοτική υπάλληλος εκείνο το διάστημα το δικαστήριο μελέτησε την υπόθεση και αθώωσε τον τότε δήμαρχο Θάσου Λευτέρη Μερέση.

 

Διαβάστε επίσης