• 22 Μαΐου 2024,

Αισιοδοξία με χαμηλούς τόνους από τους βουλευτές

 Αισιοδοξία με χαμηλούς τόνους από τους βουλευτές

Συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες το μεσημέρι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, και ο εκπρόσωπος της νομαρχιακής επιτροπής Κώστας Μορφίδης. Από τη συνέντευξη τύπου απουσίαζε η Αλεξάνδρα Τσανάκα λόγω του ότι βρίσκονταν σε περιοδεία στη Θάσο.

Βασικό θέμα της συνέντευξης το αυριανό δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση. Προσεκτικά με αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με χαμηλούς τόνους, οι κύριοι Εμμανουηλίδης – Ιωαννίδης και Μορφίδης επανέλαβαν με μεγαλύτερη άνεση χρόνου τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν την προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος αύριο να ψηφίσει Όχι. Ο Κώστας Μορφίδης μίλησε πρώτος και μεταξύ άλλων είπε: «Στο δημοψήφισμα θα κριθεί το μέλλον της χώρας. Η στιγμή είναι ιστορική. Από τη μια τα μνημόνια, πέντε ετών, από την άλλη μία άλλη πολιτική. Είναι φανερό ότι το σύστημα ενώνεται υπέρ του Ναι. Αυτό προσπαθούν να πετύχουν κι όσοι έχουν την ευθύνη για το  σημείο στο οποίο φτάσαμε σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών θέλει αλλαγή. Αυτό άλλωστε ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Ηλίας Ιωαννίδης είπε: «Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει Όχι. Να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει να πετύχει μία άλλη συμφωνία. Όποιος διαβάζει τι ζητούν οι δανειστές θα καταλάβει. Γίνεται τεράστια προπαγάνδα ώστε το δημοψήφισμα να μετατραπεί σε μία ερώτηση εντελώς διαφορετική σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αυτά αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Ναι στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει σκληρά μετρα που θα τελειώνουν την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση παλεύει και διαπραγματεύεται πραγματικά».

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είπε: «Ζητώ συγγνώμη από τους ηλικιωμένους που περιμένουν στα ΑΤΜ. Πρόκειται για μία απάνθρωπη διαχείριση της καθημερινότητάς τους. Αυτή η απόφαση όμως δεν ήταν δική μας. Πρόκειται για κοινωνική βαρβαρότητα την οποία προκάλεσε το ευρωπαϊκό σύστημα. Το ίδιο το σύστημα το εκμεταλλεύτηκε αυτό που προκάλεσε και μας το χρέωσε. Είναι άδικο να θεωρείται υπεύθυνη για τις ουρές στις τράπεζες η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια μεταστροφή στην κοινωνία κι από κει που μας έλεγαν βαστάτε γερά να μας λένε τώρα μας καταστρέψατε. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έγιναν λάθη τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης. Ότι συμβαίνει τελευταία είναι μία φρικτή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος είναι συγκεκριμένα. Όλα τα άλλα είναι αθλιότητες προπαγανδιστικές. Πολιτικά σκέλεθρα βγήκαν από τα συρτάρια της ιστορίας, υποστηρίζουν το αύριο της Ελλάδος ότι είναι το Ναι, όσοι καταδίκασαν την Ελλάδα. Δεν πρέπει να βγει η κοινωνία λαβωμένη την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Κατά την άποψή μου το κλίμα σ΄ αυτή τη συζήτηση πριν το δημοψήφισμα κι από τις δύο πλευρές είναι ενθαρρυντικό για το αύριο. Εμείς ήμασταν προκλητικά προσεκτικοί. Δεχθήκαμε μπούιλιγκ μεγατόνων, απαντήσαμε και απαντούμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Κώστας Μορφίδης είπε: «Σας θυμίζω το παράδειγμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Προκάλεσε μέσα στη βουλή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε επίτηδες».

Ο Ηλίας Ιωαννίδης είπε: «Είναι σχεδιασμένα φιμωμένοι στην τηλεόραση, σκόπιμα δηλαδή, όσοι υποστηρίζουν το Όχι». Ο Κώστας Μορφίδης συμπλήρωσε: «Στην Καβάλα στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, συμμετείχαν πρόσωπα κι όχι φορείς. Ρωτώ λοιπόν τον πρόεδρο των ξενοδόχων: Τι θα πει αν την επόμενη του δημοψηφίσματος επιβληθεί στα ξενοδοχεία ΦΠΑ 23%; Ρωτώ τον πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, τι θα πει αν την επόμενη του δημοψηφίσματος επιβληθεί ΦΠΑ 26% στους αγρότες;». Ο Η. Ιωαννίδης συμπλήρωσε: «Έχουμε πόλεμο. Τους επιστρατεύουν όλους. Δεν ενημερώνουν. Φοβίζουν τον κόσμο. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι από τον καναπέ τα πράγματα δεν αλλάζουν. Αλλιώς αν δεν σηκωθούμε από τον καναπέ το σύστημα θα μας νικήσει. Το κεφάλι μας θα είναι ψηλά σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα αύριο Κυριακή».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Ηλίας Ιωαννίδης είπε ότι «αν ηττηθεί το Όχι, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές»,

Για τις τράπεζες είπε ότι υπάρχει η διαβεβαίωση ότι αυτές θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη.

 

Διαβάστε επίσης